«Ουδόλως είμαστε καλύτερα» γράφει σε ανάρτησή του σήμερα Πέμπτη ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης για την σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες. Ο ίδιος μάλιστα, επισημαίνει πως υπάρχει σύνδεση της δράσης του ηφαιστείο με το σεισμικό σμήνος και εύχεται ο κύριος σεισμός να είναι 6 Ρίχτερ και όχι 7 που «δείχνει» το τεκτονικό ιστορικό της περιοχής.
Ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρεται με σκωπτικά σχόλια στην προσπάθεια εφησυχασμού και γράφει χαρακτηριστικά: «Με το χθεσινό 5,2 επιβεβαιώνεται ότι ουδόλως «είμαστε καλύτερα» ως προς την σεισμικότητα, που άκουσα χθες να διατυμπανίζουν ο Πρωθυπουργός στη κυριλάτη (sic) σύσκεψη και λίγο αργότερα διάφοροι τοπικοί «άρχοντες» που προχθές μας έλεγαν γελώντας ότι χορεύουν ευχάριστα με τους ρυθμούς του Εγκέλαδου».
Ο Άκης Τσελέντης μάλιστα, διατυπώνει την απορία του, που δεν κλήθηκε στη σύσκεψη το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο, δηλαδή το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, γράφοντας: «Γιατί δεν καλέσατε και το Γεωδυναμικό, τον κατ εξοχήν φορέα παρακολούθησης της σεισμικότητας της χώρας στη σύσκεψη;».
Αναφερόμενος στις τοποθετήσεις των επιστημόνων σημειώνει: «Εδώ θέλω να πω ότι και οι τρεις συνάδελφοι που μίλησαν ήταν εξαιρετικοί και φάνηκε η τεράστια επιστημονική τους γνώση και οφείλω να τους συγχαρώ. Είναι όλοι φίλοι μου είναι παγκοσμίως γνωστοί και ότι καλύτερο έχουμε στη χώρα μας ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΝΟΩ.»
Σχολιάζοντας την εικόνα από τη σύσκεψη σημειώνει: « Μου έκανε τη χειρίστη εντύπωση που επέβαλαν στα άξια στελέχη της πυροσβεστικής, του στρατού και των ΕΜΑΚ (αυτά που είναι στη πρώτη γραμμή της μάχης με τον Εγκέλαδο) το ρόλο της γλάστρας. Δεν τους απεύθυναν καν το λόγο.
Αναφερόμενος στην εξέλιξη του φαινομένου ο Άκης Τσελέντης γράφει: «Ως προς το μέγιστο μέγεθος του κυρίως σεισμού ΕΥΧΟΜΑΙ να είναι γύρω στο 6 αλλά η οροφή του, η οποία χαρακτηρίζεται από τα τεκτονικά χαρακτηριστικά και το ιστορικό της περιοχής μπορεί να είναι της τάξης του 7.
Στη χθεσινή μου ανάρτηση (διαβάστε τη παραθέτω τα link) σας απέδειξα ότι με τα τεσσάρια και τα πεντάρια ΔΕΝ εκτονώνεται το σεισμικό δυναμικό της ρηξιγενούς ζώνης.
Ο δομικός ιστός της Χαβάης δεν έχει σχέση με τα πολεοδομικά αίσχη στη Σαντορίνη
Σε άλλο σημείο της ανάρτησής του ο Άκης Τσελέντης επισημαίνει: «Με έκπληξη παρατήρησα χθες κάποιον «φιρμάτο Ακαδημαϊκό τσουναμολόγο» να λέει χαριεντιζόμενος, όταν ο Οικονόμου και ο Παυλοπούλος στο SKY του έθεσαν το πρόβλημα με το τουρισμό «η Χαβάη με μεγαλύτερη ηφαιστειακή δράση πλημμυρίζει από τουρίστες, δεν πρέπει να υπάρχει τουριστικό θέμα.»

Αποστολή «Ζούγκλα»: Νίκος Χριστοφάκης
Διευθυντής Γεωδυναμικού Β. Καραστάθης: «Έχουμε αρκετά υψηλό αριθμό σεισμών»
«Η σεισμικότητα συνεχίζει με τους ίδιους ρυθμούς, όπως τις προηγούμενες ημέρες, έντονους ρυθμούς, έχουμε αρκετά υψηλό αριθμό σεισμών με μεγέθη άνω των 4» δήλωσε ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης για τη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, μιλώντας στο ΕΡΤNews.
Για τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής ο κ Καραστάθης υπογράμμισε: «Είχαμε και ένα ακόμη σεισμό με μέγεθος 5,2, ο οποίος δεν μεταβάλει γενικώς ουσιαστικά τη γενική εικόνα»
«Ακόμη, δεν είμαστε σε θέση να πούμε ότι βλέπουμε κάποιο στοιχείο που θα οδηγεί στο ότι ολοκληρώνεται σιγά σιγά η ακολουθία. Είμαστε ακόμη στη μέση του δρόμου. Δεν έχουμε δει κάποια αραίωση, κάποιο σημάδι ότι βαίνει προς αποδρομή» τόνισε ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Κώστας Παπαζάχος: «Το σενάριο των 6 ρίχτερ παραμένει στο τραπέζι»
Ακολουθεί η συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα:
Με αμείωτο ρυθμό οι σεισμοί
Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό το σμήνος σεισμών στις Κυκλάδες, που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε κατοίκους και σεισμολόγους.
Στις 13.29 της Πέμπτης έγινε σεισμός 4 Ρίχτερ, με επίκεντρο 20 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα.
Στις 13.10 το μεσημέρι της Πέμπτης έγινε σεισμός 3 ρίχτερ, με επίκεντρο 16 Χλμ. ΑΒΑ του Μεγαλοχωρίου Σαντορίνης και εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα.
Στις 12.48 το μεσημέρι της Πέμπτης έγινε σεισμός 3,3 ρίχτερ, με επίκεντρο 27 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα.
Στις 12.26 το μεσημέρι της Πέμπτης έγινε σεισμός 3,1 Ρίχτερ, με επίκεντρο 23 Χλμ. ΑΒΑ της Οίας και εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα.
Στις 12.09 το μεσημέρι της Πέμπτης έγινε σεισμός 3,2 Ρίχτερ, με επικεντρο 11 Χλμ. Ν της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα.
Στις 12.05 το μεσημέρι της Πέμπτης έγινε σεισμός 3 Ρίχτερ, με επίκεντρο 18 Χλμ. ΒΑ του Μεγαλοχωρίου Σαντορίνης και εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα.
Στις 11.12 το πρωί της Πέμπτης έγινε σεισμός 3,2 Ριχτερ, με επίκεντρο 17 Χλμ. ΝΝΑ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα.
Στις 10.57 το πρωί της Πέμπτης έγινε σεισμός μεγάθους 3,3 Ρίχτερ, με επίκεντρο 22 Χλμ. ΑΒΑ της Οίας και εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα.
Στις 10.29 το πρωί της Πέμπτης έγινε σεισμός 3,7 Ρίχτερ, με επίκεντρο 24 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 13,1 χιλιόμετρα.
Στις 09.57 το πρωί της Πέμπτης έγινε νέα δόνηση μεγέθους 4,5 Ρίχτερ, με επίκεντρο 25 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 14,4 χιλιόμετρα.
Προηγήθηκε σεισμός στις 08.21 το πρωί της Πέμπτης 4,4 Ρίχτερ με επίκεντρο 26 Χλμ. ΑΒΑ της Οίας και εστιακό βάθος στα 5 χιλιόμετρα.
Νωρίτερα έγινε νέα ισχυρή δόνηση μεγέθους 4,6 Ρίχτερ στις 07.51 . Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 25 Χλμ. Νότια της Αρκεσίνης Αμοργού και το εστιακό βάθος ήταν 5 χιλιόμετρα.
Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης.
Σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας, καταγράφηκαν ακόμη έξι «ασθενείς» σεισμικές δονήσεις (4,4, 4,3, 4,2, 4,4, 4,5 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ) το χρονικό διάστημα μεταξύ 04:00 και 05:30 (αντίστοιχα, με αντίστροφη χρονολογική σειρά, στις 05:23, στις 04:48, στις 04:45, στις 04:27, στις 04:24 και στις 04:02) στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης.
Σεισμός μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης, στις 05.23, 24 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού με εστιακό βάθος στα 14,8 χιλιόμετρα.
Σεισμός μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης, στις 04.52, 20 χιλιόμετρα βόρεια της Ανάφης με εστιακό βάθος στα 2 χιλιόμετρα.
Σεισμός μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης, στις 04.48, 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού με εστιακό βάθος στα 12,6 χιλιόμετρα.
Σεισμός μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης, στις 04.45, 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού με εστιακό βάθος στα 11,1 χιλιόμετρα.
Σεισμός μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης, στις 04.44, 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού με εστιακό βάθος στα 11,1 χιλιόμετρα.
Ακόμη τρεις σεισμικές δονήσεις, μεγέθους 4,3, 4,5 και 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Πέμπτης, στις 04.23, στις 04.24 και στις 04.27 αντίστοιχα, στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης.
Στις 04.02 τα ξημρώματα της Πέμπτης έγινε σεισμός 4,2 Ρίχτερ και επίκεντρο 17 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, με εστιακό βάθος 15,5 χιλιόμετρα.
Στη 01.16 τα ξημρώματα της Πέμπτης έγινε σεισμός 4,1 Ρίχτερ και επίκεντρο 18 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, με εστιακό βάθος 11,7 χιλιόμετρα.
Στις 00.59 τα ξημρώματα της Πέμπτης έγινε σεισμός 4,1 Ρίχτερ και επίκεντρο 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, με εστιακό βάθος 12,1 χιλιόμετρα.
Στις 00.57 τα ξημρώματα της Πέμπτης έγινε σεισμός 4 Ρίχτερ και επίκεντρο 16 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, με εστιακό βάθος 11,5 χιλιόμετρα.