Στη φυλακή οδηγήθηκαν οι βασικοί κατηγορούμενοι του κυκλώματος, που με τη μέθοδο των τροχαίων ατυχημάτων, εξαπατούσε ηλικιωμένους στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, αποσπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά.
Ύστερα από πολυήμερη ακροαματική διαδικασία, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης τιμώρησε με συνολική ποινή κάθειρξης 19 ετών τους δύο χαρακτηριζόμενους ως «εγκεφάλους» του πολυμελούς κυκλώματος. Πρόκειται για δύο Βούλγαρους (ο ένας διαθέτει και κυπριακή υπηκοότητα) που κατηγορούνταν ότι διηύθυναν την εγκληματική οργάνωση από την πατρίδα τους, αποκομίζοντας κέρδη που ξεπερνούν τα 1,2 εκατ. ευρώ, όπως επίσης χρυσές λίρες και κοσμήματα.
Για συμμετοχή στο ίδιο κύκλωμα καταδικάστηκαν δύο συμπατριώτες τους, αλλά κι ένας Έλληνας, στους οποίους επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 9 ετών, στον καθένα. Όλοι οι παραπάνω επέστρεψαν στις φυλακές, όπου παρέμεναν μετά τη σύλληψη και προφυλάκισή τους τον περυσινό Μάρτιο.
Στο εδώλιο του ίδιου δικαστηρίου κάθισαν άλλα έξι άτομα που κατηγορούνταν για εμπλοκή στην υπόθεση, αλλά αθωώθηκαν.
Τη δράση του κυκλώματος περιέγραψαν με κάθε λεπτομέρεια τα δεκάδες ανυποψίαστα θύματα -στη συντριπτική τους πλειονότητα ηλικιωμένοι- που «παρέλασαν» από την αίθουσα του Κακουργιοδικείου.
Σύμφωνα με όσα κατέθεσαν, προσποιούμενοι είτε τους νοσοκομειακούς γιατρούς, είτε τους αστυνομικούς ή δικηγόρους, οι δράστες τούς τηλεφωνούσαν με το πρόσχημα ότι τα παιδιά τους ενεπλάκησαν σε τροχαία ατυχήματα και για το λόγο αυτό απαιτούσαν διάφορα χρηματικά ποσά για υποτιθέμενη χειρουργική επέμβαση ή για να αποφύγουν δήθεν ποινικές συνέπειες ως υπαίτιοι τροχαίων ατυχημάτων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι προκειμένου να γίνουν πιο πειστικοί κατά την τηλεφωνική συνομιλία ακουγόταν στο βάθος μία φωνή που έμοιαζε με αυτή των παιδιών τους που τους προέτρεπε «κάνε αυτό που σου λένε». «Άκουγα μία σπαρακτική φωνή που έμοιαζε με αυτή του παιδιού μου και καλούσε σε βοήθεια.
Μου είπαν ότι χτύπησε σε τροχαίο και διακομίστηκε σε νοσοκομείο. Εκείνη την ώρα έχασα τη γη κάτω από τα πόδια. Τι να έκανα; Ζήτησαν 8.000 ευρώ, είχα τα μισά. Λίγο αργότερα πέρασε ένας κύριος και τα εισέπραξε» ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια που κατέθεσε ηλικιωμένη-θύμα της απάτης.
Αφού έπειθαν τους ανυποψίαστους ηλικιωμένους, συνεργοί τους μετέβαιναν στα σπίτια τους και εισέπρατταν χρήματα ή χρυσαφικά, ανάλογα με τη συμφωνία που είχε προηγηθεί. Οι περισσότεροι εκ των μαρτύρων αναγνώρισαν στο πρόσωπο του Έλληνα κατηγορούμενου τον άνθρωπο που εκτελούσε χρέη «εισπράκτορα».
Εκτός από τις διαπιστωμένες περιπτώσεις απάτης, ο αριθμός των οποίων κατά το κατηγορητήριο προσέγγιζε τις 100, το ίδιο κύκλωμα φέρεται να επιχείρησε (ανεπιτυχώς) να εξαπατήσει δεκάδες άλλα θύματα σε Θεσσαλονίκη κι άλλους όμορους νομούς.