Της Άντζελας Πεΐτση
Οι πληροφορίες δίνουν και παίρνουν, αναφορικά με το ενδεχόμενο «νέου» κύκλου αγροτικών κινητοποιήσεων. Να υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με την τελευταία ευρεία συνάντηση που έγινε στη Νίκαια και συγκεκριμένα στα πολιτιστικό κέντρο της περιοχής, όπου συνεδρίασε η αποκαλούμενη ως «επιτροπή των μπλόκων», αποφασίστηκε η διοργάνωση τοπικών συλλαλητηρίων και συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, στα κατά τόπους παραρτήματα του ΟΓΑ με την παρουσία των τρακτέρ. Οι κινητοποιήσεις, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές αναμένεται να κλιμακωθούν με κάθοδο των τρακτέρ στις εθνικές οδούς, κατά πάσα πιθανότητα, μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της αποτίμησης της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί έως και σήμερα για τον αγροτικό κόσμο, με πρώτα, τα φορολογικά και ασφαλιστικά προβλήματα, που καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν. Επίσης, αναλύθηκε το τι έγινε αλλά και εξετάστηκε το τι μπορούν να κάνουν αυτή τη στιγμή, σε επίπεδο αντιδράσεων και διαμαρτυριών.
Την ίδια στιγμή, αγρότες της Βόρειας Ελλάδας, κρίνουν πως μετά από ένα χρόνο, «ξανά μανά» πάλι τα ίδια, με τη λογική ότι δεν υπάρχει καμιά οργάνωση σε σχέση με τον αγροτικό συνδικαλισμό. Έμπειροι και με πολύχρονη παρουσία τους, στα αγροτοσυνδικαλιστικά δρώμενα, ανέφεραν πως δεν διαβλέπουν ότι μέχρι τα Χριστούγεννα, θα υπάρξουν κάποιες κινητοποιήσεις ή να γίνει κάποια διαμαρτυρία, όπως π.χ. παράσταση στον ΟΠΕΚΕΠΕ ή συμβολικό αποκλεισμό σε κάποιο τραπεζικό υποκατάστημα ή σε κάποια ΔΟΥ. Δεν διαφαίνεται, είπαν χαρακτηριστικά, να υπάρχει μία τέτοια δυναμική.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ν. Θεσσαλονίκης, Χρήστος Τσιχήτας, μιλώντας για το θέμα αποκλειστικά στο zougla.gr, επιβεβαίωσε τη «σημερινή» απουσία ενός οργανωμένου συνδικαλιστικού φορέα, εξέφρασε την αγωνία και την αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου, από τα νέα φορο-εισπρακτικά μέτρα που έφερε και επέβαλε η Κυβέρνηση και είπε χαρακτηριστικά: «Τα προβλήματα περισσεύουν. Καθημερινά είναι και ολοένα αυξάνονται. Θα έπρεπε ως αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα να οργανωθούμε καλύτερα για ν’ αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέματα. Αλλά δεν είναι κακό, να υπάρξουν κάποιες διαμαρτυρίες για ν’ αναδεικνύουν τα προβλήματα. Συμφωνώ με τις διαμαρτυρίες αλλά θα ήθελα να υπάρχει μία επίσημη ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού αγροτικού κινήματος, σε όλη την Ελλάδα». Και σημείωσε: «Σε ενδεχόμενο κινητοποιήσεων πιστεύω πως οι αγρότες από τη Βόρεια Ελλάδα, πως θα συμμετέχουν, χωρίς να μπορώ να προσδιορίσω το κατά το πόσο την μαζικότητα της συμμετοχής. Εγώ, π.χ. δε συμμετέχω με τη λογική να είμαι μπροστά στις κινητοποιήσεις. Μπροστά πρέπει να είναι το συνδικαλιστικό μας όργανο. Και πρέπει να είναι και οργανωμένο. Ο αγροτικός κόσμος χρειάζεται περισσότερη οργάνωση. Πρέπει να υπάρχει ένα οργανωμένο αγροτικό κίνημα με θεσμικό ρόλο. Όχι κάθε φορά, από ένα μπλόκο κι από «ένας καπετάνιος» που αναδεικνύεται».
Ταυτόχρονα, εξήγησε: «Αυτό, βέβαια, δεν είναι κακό. Απλά δεν υπάρχει κανένα θεσμικό όργανο το οποίο να μπορεί να παρακολουθεί τα θέματα και τα αγροτικά προβλήματα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Να τα επισημαίνει, να τ’ αναδεικνύει, να υπάρχει μεταξύ μας συζήτηση και να μας πάει με θέσεις και προτάσεις σε διάλογο ή συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης».
Στο μεταξύ, οι αγρότες περιμένουν επίσημα την έγκριση του υπό σύσταση νέου «Συνδέσμου Ενώσεων και Αγροτικών Συνεταιρισμών» (όπως είχε κατ’ αποκλειστικότητα αποκαλύψει το zougla.gr, πως οι αγρότες ιδρύουν τη νέα ΠΑΣΕΓΕΣ) ώστε να εκλεγεί το νέο τακτικό συμβούλιο του ανώτατου συνδικαλιστικού οργάνου τους.