Νέα διάσταση στο θρίλερ της υπόθεσης θανάτου του 47χρονου δασκάλου Νίκου Μέντζου που βρέθηκε απανθρακωμένος μέσα στο αυτοκίνητό του, σε αγρόκτημα ιδιοκτησίας του στις 21 Απριλίου του 2011 στη θέση Ρουπακιά, κοντά στην Καμαρούλα Αγρινίου, δίνει η έκθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, παρά τις αρχικές πληροφορίες που ήθελαν τόσο την Αστυνομία όσο και την Πυροσβεστική να μιλούν για αυτοχειρία.
Η εφημερίδα «Συνείδηση» έφερε στη δημοσιότητα την έκθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου, από την οποία σε κανένα σημείο δεν προκύπτει αυτοχειρία! Οι αξιωματικοί εκτιμούν στο πόρισμά τους ότι η αρχική εστία της πυρκαγιάς πιθανότατα εντοπίζεται στο εσωτερικό του αυτοκινήτου αιτιολογώντας με βάση τη συλλογή στοιχείων και την λεπτομερή ανάλυση του καμένου αυτοκινήτου.
«Πρόκειται για πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο υπ’ αρίθμ. ΑΙΜ 1005 ΙΧΕ μάρκας TOYOTA RAV που βρίσκονταν εντός αγροκτήματος με ελαιόδενδρα το οποίο κατά δήλωση των οικείων του ανήκει στον ιδιοκτήτη του οχήματος.
Η αρχική εστία της πυρκαγιάς πιθανότατα εντοπίζεται στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουμε από τα εξής γεγονότα:
-Ο καταλύτης του οχήματος δεν έχει υποστεί ζημιές εξωτερικά ούτε το κυτίο καυσίμου (ρεζερβουάρ)
-Στο πίσω μέρος του εσωτερικού του οχήματος βρέθηκαν ένα χορτοκοπτικό μηχάνημα και ένα μελισσοκομικό καπνιστήρι. Το καπνιστήρι είχε μικρές αλλοιώσεις και δεν είχε υπολείμματα καύσης στο εσωτερικό του. Στο χορτοκοπτικό μηχάνημα είχε καταστραφεί το εμπρός μακρύ στέλεχος που βρισκόταν στο κέντρο του οχήματος ενώ ο κινητήρας του που βρισκόταν στο πίσω μέρος έφερε μικρότερες αλλοιώσεις. Δεν βρέθηκε δοχείο καυσίμου για το χορτοκοπτικό. Το εμπρός μέρος του σαλονιού (ταμπλό) του οχήματος, οι πόρτες, ο ουρανός και το σαλόνι του οχήματος καταστράφηκαν ολοσχερώς. Το μέρος του πτώματος που βρίσκονταν εντός του καθίσματος είχε πολύ μικρότερες αλλοιώσεις απ’ ότι το υπόλοιπο μέρος (κεφάλι, πόδια) που δεν αναγνωρίζονταν. Από τα πόδια βρέθηκαν υπολείμματα των δακτύλων δεξιού ποδιού στη θέση των μοχλών πέδησης (πετάλ). Η ζώνη δεν ήταν φορεμένη αφού βρέθηκε στο σημείο εφαρμογής του μεταλλικού άγκιστρου της ζώνης, εφεδρικό άγκιστρο, που ήταν εφαρμοσμένο ώστε να μη χτυπάει η ηχητική ένδειξη της ζώνης. Παρατηρήθηκε διάρρηξη του μεταλλικού πατώματος μεταξύ των δύο πίσω καθισμάτων με εκτόνωση προς τα επάνω, επίσης παρατηρήθηκε και άλλο άνοιγμα στον άξονα μετάδοσης κίνησης πλησίον του κινητήρα του οχήματος με εκτόνωση προς τα επάνω. Επίσης παρατηρήθηκε στρέβλωση του καθίσματος του οδηγού προς τα πίσω και δεξιά όπως έγερνε και το πτώμα.
Η αιτία της πυρκαγιάς δεν είναι δυνατόν να εξακριβωθεί λόγω της μεγάλης καταστροφής στο εσωτερικό του οχήματος.
Από την πυρκαγιά κίνδυνος ανθρώπου προέκυψε.
Κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα προέκυψε.
Την πυρκαγιά έσβησε η πυρ/κή έξοδος».
Η πολύκροτη υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο, ήρθε εκ νέου στο προσκήνιο της τελευταίες ημέρες μετά την άσκηση ποινικής δίωξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε βάρος γυναίκας που είχε στενή συγγενική σχέση με τον Νίκο Μέντζο.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο της πατρικής οικογένειας του άτυχου δασκάλου, Χριστόφορο Παπαϊωάννου, αρχές του μήνα απαγγέλθηκε κατηγορία για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Η κατηγορούμενη οδηγήθηκε ενώπιον ανακριτή και εισαγγελέα, απολογήθηκε και εν συνεχεία αφέθηκε ελεύθερη. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Παπαϊωάννου, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, τους επόμενους μήνες (πιθανότατα τον Σεπτέμβριο) θα αποφασίσει, αν θα εκδοθεί βούλευμα παραπεμπτικό σε δίκη ή απαλλακτικό για την γυναίκα.
Η οικογένεια του Νίκου Μέντζου, βρίσκεται εν αναμονή των δικαστικών εξελίξεων αναμένοντας με αγωνία τις τελικές αποφάσεις, περιμένοντας την δικαίωση και την παραπομπή των κατηγορούμενων σε δίκη. Και λέμε κατηγορούμενων, καθώς τον Απρίλιο του 2017 ασκήθηκαν διώξεις για ανθρωποκτονία από πρόθεση, σε βάρος δύο ατόμων, ενός άνδρα και μίας γυναίκας, που συνδέονται μεταξύ τους με συγγενική σχέση. Τότε, τα δύο άτομα είχαν απολογηθεί αλλά στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθερα.
Όπως ευκόλως γίνεται αντιληπτό, η υπόθεση συνεχίζει να παραμένει θρίλερ αν και φαίνεται ότι θα υπάρξουν εξελίξεις ενδεχομένως συνταρακτικές.
Πηγή: sinidisi.gr