“Δεν υπάρχει κανόνας ότι θα σημειωθεί ισχυρός μετασεισμός. Η ιστορία έχει δείξει ότι συμβαίνει. Υπήρξαν και περιπτώσεις όμως που δεν συνέβη”, είπε το πρωί ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και πρόεδρος της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου.  

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής γεωφυσικής Κώστας Παπαζάχος, «Η μετασεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται ομαλά αλλά δεν αποκλείεται ένας μεγαλύτερος μετασεισμός. Η εβδομάδα αυτή θα είναι κρίσιμη».

Πάντως οι 70 με 80 μετασεισμοί που σημειώθηκαν από τη Δευτέρα το απόγευμα ήταν όλοι κάτω από 4 Ρίχτερ. Ο μεγαλύτερος μετασεισμός 4,5 Ρίχτερ είχε καταγραφεί στις 16.53 το απόγευμα της Δευτέρας. Η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται χωρίς μεγάλα μεγέθη.

Οι κάτοικοι πάντως συνεχίζουν να ανησυχούν  ενώ συνεχίζονται και σήμερα  οι έλεγχοι κλιμακιών του ΥΠΕΧΩΔΕ, των νομαρχιών και του ΟΣΚ σε κτίρια όλων των χρήσεων στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό των 6,5 Ρίχτερ.

 Στο χωρίο Φώσταινα σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Νίκο Κυριακόπουλο, έχουν καταρρεύσει 15 σπίτια, ενώ προβλήματα υπάρχουν σε όλες σχεδόν τις κατοικίες του χωριού.

«Ακόμη και νεόκτιστα σπίτια έχουν ρωγμές. Ήταν πρωτόγνωρος ο σεισμός αυτός για το χωριό μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Κυριακόπουλος που μίλησε στο zougla.gr

 

ΣΥΝΟΛΙΚΑ
Επίσημος απολογισμός

Νεκροί: 2
Τραυματίες: 227
Παραμένουν για νοσηλεία: 24

Ζημιές σε κτήρια
Καταρρεύσεις: 125 κτήρια
Μερική κατάρρευση: 77 κτήρια
Φθορές – Ζημιές: σε 950 οικοδομές

Έχουν ήδη τοποθετηθεί 60 σκηνές, οι οποίες αναμένεται να φτάσουν τις 200 αν χρειαστεί.

Από σήμερα ξεκίνησε η 2η φάση αρωγής στους σεισμόπληκτους από την Κοινωνική Πρόνοια. Έχουν ήδη δημιουργηθεί  δύο καταυλισμοί, ο πρώτος στην Κάτω Αχαϊά  και ο δεύτερος στην Βάλμη.400 γεύματα διατέθηκαν από τα Νοσοκομεία Κρέσταινας και Αμαλιάδας.

Άρχισε ,εξάλλου, η παροχή ψυχολογικής υποστήριξης, από δύο ομάδες του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας και του Ψυχιατρικού  Νοσοκομείου Αθήνας, στους πληγέντες από το σεισμό.

Συνεχίζεται η αυτοψία  από συνεργεία του Υπουργείου Υγείας της στατικής ικανότητας του κτηρίου του Νοσοκομείου του Αγίου Ανδρέα, στην Πάτρα, το οποίο φέρει αρκετές ζημιές, αλλά δεν έχει κριθεί απαραίτητη η εκκένωσή του.  

Ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Άκης Τσελέντης, αναμένει ισχυρό μετασεισμό μεγέθους ακόμη και 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. «Θα ήταν μεγάλη η έκπληξη να μην συμβεί ένας ισχυρός μετασεισμός», δήλωσε και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γιώργος Σταυρακάκης. Αντιθέτως, ο καθηγητής Βασίλης Παπαζάχος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν αναμένονται ισχυρά μετασεισμικά φαινόμενα.

Με το φως του ήλιου, αποκαλύφθηκε  το μέγεθος της καταστροφής στην Κάτω Αχαϊά. Η κωμόπολη θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, ενώ το 80% των κατοίκων διανυκτέρευσε σε δρόμους, σε ανοιχτούς χώρους , σε καταυλισμούς και σε μισθωμένα ξενοδοχεία της περιοχής. « Πρόκειται για κάτι πρωτόγνωρο για την περιοχή μας» δήλωσε στη zougla. gr o δήμαρχος Διονύσης  Γκοτσούλιας. « Είχαμε σεισμούς και στο παρελθόν, το επίκεντρο των οποίων ήταν πιο κοντά στην περιοχή μας, αλλά δεν είχαμε τέτοιες καταστροφές.»

Ανάλογη είναι η εικόνα και στο χωριό Φώσταινα του νομού Αχαΐας όπως μας τη μεταφέρει ο απεσταλμένος της zougla.gr, Παναγιώτης Σαββίδης.

Τουλάχιστον 60 σπίτια κατέρρευσαν στην Κάτω Αχαΐά, ενώ ολόκληρα τετράγωνα συνεχίζουν να παραμένουν αποκλεισμένα. Τα δύο θύματα του Εγκέλαδου ήταν κάτοικοι της Κάτω Αχαϊάς.

Τη νύχτα, περισσότεροι από 100 άνθρωποι, διέμειναν στον καταυλισμό που στήθηκε στο γήπεδο της περιοχής, μέσα σε αντίσκηνα που τους έδωσαν η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και άλλοι εθελοντές.

Σε οδοιπορικό στην πληγείσα περιοχή, λίγες ώρες μετά το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου, ο απεσταλμένος της zougla.gr, Παναγιώτης Σαββίδης, καταγράφει τις εικόνες που αντίκρισε.

Εκτός από τα σπίτια, ζημιές υπέστησαν και πολλές επιχειρήσεις. Τζαμαρίες έσπασαν, εμπορεύματα αξίας έπεσαν από τα ράφια και λόγω της παρατεταμένης διακοπής της ηλεκτροδότησης, καταστράφηκαν ευπαθή προϊόντα.

Στο μεταξύ, για την ανακούφιση των σεισμοπλήκτων, έχουν σταλεί 200 σκηνές στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας, ώστε να δημιουργηθούν καταυλισμοί στους Δήμους Φαρρών, Ωλενίας και  Δύμης.

Το χωριό Βάλμη στο Δήμο Πηνείας στην ορεινή Ηλεία σχεδόν ισοπεδώθηκε. Τμήμα της πλαγιάς υποχώρησε, ενώ πενήντα νέες και παλιές κατοικίες, καθώς και η εκκλησία του χωριού καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Στους νομούς  Ηλείας και Αχαΐας εφαρμόζεται το σχέδιο “Ξενοκράτης”, ενώ από το Υπουργείο Υγείας ενεργοποιήθηκε το σχέδιο “Περσέας” για τα νοσοκομεία όλης της περιοχής. 

Λαβωμένη έχει βγει και η Πάτρα από το χτύπημα του Εγκέλαδου. Πέντε πολυκατοικίες, καθώς και τα κτήρια των υπηρεσιών ΔΕΥΑΠ και ΟΛΠΑ εκκενώθηκαν. Πολύ σοβαρές ζημιές διαπιστώθηκαν στο Δικαστικό Μέγαρο Πατρών και ενδέχεται να μείνει κλειστό για μερικές μέρες.

Στις πληγείσες περιοχές μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 60 σχολεία, εκ των οποίων 7 κρίθηκαν κατεδαφιστέα. Κλειστά παρέμειναν σήμερα τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια στην Αχαΐα, καθώς και το ΤΕΙ Πατρών. Όσον αφορά το Πανεπιστήμιο Πατρών, θα παραμείνει κλειστό και την Τρίτη.

 

Η έναρξη των Πανελληνίων εξετάσεων των εσπερινών λυκείων θα γίνει το απόγευμα της Τετάρτης 11 Ιουνίου και των ημερησίων επαγγελματικών Λυκείων στην Πέμπτη 12 Ιουνίου.

Μέτρα για τους σεισμοπαθείς

Στην ευρεία σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, αποφασίσθηκε – ύστερα από εισήγηση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ , Γιώργου Σουφλιά- να ισχύσει για τους σεισμόπληκτους ό,τι ίσχυσε και για τους πυρόπληκτους. Τα σπίτια που γκρεμίστηκαν ή που κρίνονται κατεδαφιστέα, θα ξαναχτιστούν με χρήματα του κράτους.