Ένα μοντέλο που υιοθετήθηκε σε άλλες χώρες προτείνεται από Έλληνες ειδικούς για το άνοιγμα και τη λειτουργία των σχολείων, έτσι ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες να βρεθεί κρούσμα στις σχολικές αίθουσες από τον Σεπτέμβριο. Οι επιστήμονες ανησυχούν για την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται καθημερινά και δυσκολεύονται να λάβουν από τώρα αποφάσεις που θα καθορίσουν την λειτουργία των σχολείων.
Όπως αναφέρουν επιδημιολόγοι, ο αριθμός των κρουσμάτων θα επηρεάσει τις τελικές αποφάσεις για το άνοιγμά τους ενώ πιο ξεκάθαρη εικόνα θα έχουν την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.
Oι καλοκαιρινές διακοπές για τις περισσότερες οικογένειες έχουν τελειώσει και οι γονείς αναμένουν με αγωνία τις αποφάσεις για το άνοιγμα και τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων. Στο πρώτο κύμα της πανδημίας, οι μαθητές παρακολουθούσαν μαθήματα εξ’ αποστάσεως και σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, υπάρχουν θετικές κριτικές για το πρόγραμμα αυτό. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα λειτουργήσει και πάλι λόγω δεύτερου κύματος πανδημίας. Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι γονείς προβληματίζονται από τη νέα αυτή κατάσταση καθώς δεν γνωρίζουν ακόμη εάν τα παιδιά τους θα βρεθούν ή όχι από νωρίς στις σχολικές αίθουσες.
Για τα παιδιά μικρότερης ηλικίας, δηλαδή των βρεφονηπιακών σταθμών και νηπιαγωγείων, δεν έχει ακουστεί ακόμη τίποτα, γεγονός που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση για τις οικογένειες αυτές. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί που και την προηγούμενη χρονιά, λειτουργούσαν από τα τέλη Αυγούστου, φέτος δεν γνωρίζουν εάν θα λειτουργήσουν τον μήνα Σεπτέμβριο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Περισσότερα από 200 κρούσματα ημερησίως
Για την ανησυχία του σχετικά με την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων καθώς και για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να ανοίξουν τα σχολεία μίλησε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για τον κορωνοϊό στην χώρα μας, Γκίκας Μαγιορκίνης σε τηλεοπτικό σταθμό.
Όπως ο ίδιος ανέφερε ο αριθμός των κρουσμάτων είναι άνω των 200 τις τελευταίες 3-4 ημέρες, υπάρχει μια 17χρονη διασωληνωμένη στο ΑΧΕΠΑ ενώ ανησυχία προκαλούν και τα ορφανά κρούσματα στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Ο ίδιος δήλωσε πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση δηλαδή αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, τότε δεν αποκλείεται να παρθούν πιο δραστικά μέτρα και στα αστικά μέτρα και πως η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων θα φανεί τις επόμενες 10 ημέρες.
Μάσκα σε παιδιά ηλικίας 10-19 ετών
Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων ο ίδιος τόνισε πως θα πρέπει να δουν πολύ προσεκτικά τον τρόπο που μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία εν μέσω 2ου κύματος. Είπε πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσουν με πλήρη κανονικότητα και μίλησε για πιθανότητα μοντέλου Μαΐου δηλαδή με μάσκες, το οποίο θα εισηγηθεί με βάση το τι έγινε στο Ισραήλ και σε άλλες χώρες. Πιο συγκεκριμένα, σε πρώτη φάση θα υπάρχει εκ περιτροπής διδασκαλία (δηλαδή να είναι μικρότερος αριθμός μαθητών σε κάθε αίθουσα), θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας στις ηλικίες μεταξύ 10 – 19 και όταν τα νούμερα του 2ου κύματος αρχίζουν και πέφτουν τότε σταδιακά να επανέλθουμε σε μια πλήρη κανονικότητα.