Επιμέλεια: Αδάμ Αλεξόπουλος

Κορυφώνεται το θρίλερ για την οικογένεια του πολύπειρου Έλληνα ορειβάτη Αντώνη Συκάρη αναφορικά με τη μεταφορά της σορού του. Υπενθυμίζεται ότι ο θάνατός του προήλθε μετά την κατάκτηση της κορυφής Νταουλαγκίρι, στο Νεπάλ, σε υψόμετρο 7.500 μέτρων.

Η «Ζούγκλα» επικοινώνησε με τον γιο του, Γιάννη Συκάρη, και εκείνος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που ήθελαν να υπάρχει ζήτημα με τη μεταφορά του στην Ελλάδα, αφού οι προσπάθειες που έχουν γίνει έως σήμερα έχουν λήξει άδοξα, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

Ο Γιάννης Συκάρης, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι οι καιρικές συνθήκες. «Έτσι κι αλλιώς, η κατάστασή του δεν αλλάζει εκεί που είναι, οπότε δεν είναι ότι μας ενοχλεί από την άποψη ότι θα αλλάξει κάτι στην κατάσταση που είναι αυτή τη στιγμή. Άρα, περιμένουμε να αλλάξει ο καιρός να προσεγγίσουν οι ειδικοί», λέει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Συκάρης επισημαίνει πως έχουν ενημέρωση από τις τοπικές αρχές. Και, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έχουν όλο το Σαββατοκύριακο, οι ειδικοί θα προσπαθήσουν να τον προσεγγίσουν και να ξεκινήσουν τη μεταφορά του σήμερα, Δευτέρα, που θα έχει καλύτερο καιρό. Ωστόσο, σημειώνει πως «φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πετύχει».

Σε άλλο σημείο, ο κ. Συκάρης υπογραμμίζει πως «και καλός να είναι ο καιρός, δεν είναι τόσο εύκολο στα 7.500, που απ’ ό,τι έχω αντιληφθεί ότι βρίσκεται η σορός, να μεταφέρουν έναν άνθρωπο 90 κιλά, να τον κατεβάσουν κάτω. Δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, ακόμα και για τους ειδικούς, ακόμα και για πέντε άτομα».

Ερωτώμενος για το πότε πιστεύει ότι θα βρίσκεται η σορός του πατέρα του στην Ελλάδα, τονίζει: «Προσεγγιστικά θα σας πω, σαν δικιά μου εκτίμηση, ότι από τη στιγμή που θα κατέβει στην κατασκήνωση βάσης, που δεν ξέρω πόσο καιρό θα πάρει, πιστεύω πως σε τρεις ημέρες θα έρθει στην Ελλάδα».

Ακούστε το ηχητικό

 

Ποιος είναι ο Αντώνης Συκάρης

 

Ο Αντώνης Συκάρης, στα 32 χρόνια της ορειβατικής του ζωής, είχε ανέβει με επιτυχία 169 κορυφές στο εξωτερικό και είχε πραγματοποιήσει 65 ορειβατικές αποστολές σε 18 χώρες (Αλβανία, Αργεντινή, Γαλλία, Γεωργία, Ελβετία, Θιβέτ, Ιράν, Ιταλία, Καναδάς, Κένυα, Κίνα, Κιργιστάν, Μαρόκο, Νεπάλ, Πακιστάν, Περού, Ρωσία, Τανζανία), ενώ είχε ανέβει στα ορεινά συγκροτήματα των Άλπεων, όπως και στις Άνδεις, στα Ιμαλάια, στο Καρακορούμ, στα Canadian Rocky Mountains και στο Παμίρ.

Είχε σκαρφαλώσει σε 63 κορυφές πάνω από τα 4.000 μ. στις Άλπεις, ενώ ήταν και αρχηγός πολλών και σημαντικών ορειβατικών αποστολών από το 1996 μέχρι σήμερα, με τελευταία αυτή για την κορυφή Annapurna των 8.091 μέτρων, στο Νεπάλ, το 2021.

Οι δυσκολότερες στιγμές που είχε ζήσει ο Έλληνας ορειβάτης στην καριέρα του καταγράφηκαν μέσα στο 2021 και στο Κ2, αποστολή που έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον πλανήτη. «Οι απώλειες σχοινοσυντρόφων είναι πάντα συνταρακτικές. Αυτό που έζησα όταν βρεθήκαμε πέρυσι τον χειμώνα εκεί 22 ορειβάτες από πολλά μέρη του κόσμου και οι πέντε έχασαν τη ζωή τους, όπως και να έχει ένα γεγονός που από μόνο του σοκάρει. Ήταν άνθρωποι που ήξερα από προηγούμενες αναβάσεις, έζησα στο βουνό αυτό, άνθρωποι που χάθηκαν κοντά μου, μπροστά μου και αυτά είναι βιώματα που σε στιγματίζουν…», είχε εξομολογηθεί τότε ο Αντώνης Συκάρης.