Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η Περιφέρεια Αττικής, διοργάνωσαν την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017, λαϊκό αγώνα δρόμου μήκους 14 χιλιομέτρων, υπό τον τίτλο «ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ: ΜΠΛΟΚ 15 (ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ) – ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ». Η διοργάνωση αυτή εντάσσεται στον κύκλο δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων υπό τον γενικό τίτλο «Η ΑΘΗΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ», με αφορμή την 12η Οκτωβρίου, ημέρα απελευθέρωσης της Αθήνας το 1944 από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.


Η εκκίνηση δόθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, στις 08.30 το πρωί, μπροστά από το κτήριο των μελλοθανάτων ΜΠΛΟΚ-15 εντός του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου «ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ Α’» και ο τερματισμός έγινε στον τόπο εκτελέσεων στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, μπροστά στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, ακολουθώντας τη συνήθη διαδρομή που επέλεγαν τα γερμανικά καμιόνια για να μεταφέρουν τους μελλοθανάτους αγωνιστές. Μετά τον τερματισμό οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν τον χώρο εκτελέσεων και κατέθεσαν λουλούδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον αγώνα δρόμου πήραν μέρος 360 αθλητές, ανάμεσα τους πολλοί σπουδαστές στρατιωτικών σχολών καθώς και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Συνολικά τερμάτισαν στην Καισαριανή 360 δρομείς δηλαδή το σύνολο αυτών που ξεκίνησαν από το Χαϊδάρι.

Οι τρεις πρώτοι στην κατηγορία των ανδρών είναι: Πρώτος ο Σμηνίας Ιωάννης Ζερβάκης με χρόνο 50 λεπ. και 17”. Δεύτερος ο Νικόλαος Τσιδώνης σπουδαστής στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας με χρόνο 53 λεπ. και 52”. Τρίτος ο Ευθύμιος Ζαμπλάκος σπουδαστής στη ΣΜΥ με χρόνο 56 λεπ. και 31”.

Οι τρεις πρώτες στην κατηγορία των γυναικών είναι: Πρώτη η εύελπις Καλλιόπη Γαβρά με χρόνο 1 ώρα 7 λεπ. και 17”. Δεύτερη η Μαρία Καλαϊτζή σπουδάστρια στη ΣΜΥ με χρόνο 1 ώρα 8 λεπ. και 10”. Τρίτη η Αρχιλοχίας Ευσταθία Ορφανίδου με χρόνο 1 ώρα 9 λεπ. και 56”.

Την τεχνική υποστήριξη του αγώνα είχε η Γραμματεία του ΑΣΑΕΔ (Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής. Οι δρομείς ήταν φορείς των μηνυμάτων που πετούσαν από τα γερμανικά καμιόνια οι μελλοθάνατοι, καθώς στη φανέλα τους μαζί με τον αριθμό συμμετοχής τους ήταν τυπωμένα τα μηνύματα των αγωνιστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην τελετή εκκίνησης στο Χαϊδάρι και στην τελετή τερματισμού στην Καισαριανή παρευρέθηκαν:

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου εκ μέρους του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, η βουλευτής Άννα Καραμανλή εκ μέρους της ΝΔ, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη και άλλοι εκπρόσωποι κομμάτων καθώς και εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης. Επίσης παρευρέθηκαν η Ειδική Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ Καλλιόπη Παπαλεωνίδα, ο Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο Αντιστράτηγος Νικόλαος Μανούρης Γενικός Επιθεωρητής Στρατού εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΣ, ο Υποναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης ΠΝ, εκπρόσωπος Αρχηγού ΓΕΝ, ο Ταξίαρχος (Ι) Γεώργιος Φασουλάς εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΑ, από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ) ο Μανώλης Γλέζος, ο Στέφανος Ληναίος και ο Αντιστράτηγος ε.α. Δημήτρης Αλευρομάγειρος.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας στο χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την τελετή έναρξης στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου ανέφερε:

«Έχουμε μπροστά μας κάτι το ζωντανό. Το γεγονός ότι αυτός ο αγώνας δρόμου γίνεται πια ένας θεσμός, για τον οποίο θα είμαστε περήφανοι ότι βοηθήσαμε, ότι συμβάλαμε στο να δημιουργηθεί. Πολύ περισσότερο είμαι περήφανος για σας που παίρνετε μέρος. Εσείς που κουβαλάτε τα μηνύματα των εκτελεσμένων Ελλήνων και Ελληνίδων πατριωτών, κάνετε αυτό το γεγονός θεσμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αυτή την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω τις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες συνδράμουν, μαζί με τους πολίτες, στη δημιουργία αυτού του θεσμού. Αποδεικνύουμε για άλλη μια φορά ότι σε εμάς τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, τίποτα δε μας χαρίστηκε. Από τη μια μεριά κερδίσαμε την κυριαρχία μας, κερδίσαμε την ανεξαρτησία μας και δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να μας την αμφισβητήσει και από την άλλη δείχνουμε την αποφασιστικότητά μας αυτό που μας έδωσαν, οι άνθρωποι που δώσανε το αίμα τους για την ελευθερία, να το μεταφέρουμε κι εμείς στις επόμενες γενιές με το ίδιο κουράγιο, με την ίδια παρρησία, με την ίδια περηφάνεια που και αυτοί το κράτησαν σε άλλες συνθήκες αλλά δημιουργώντας ένα κλίμα ασφάλειας, δημοκρατίας και μεταφέροντας τη δάδα της ελευθερίας σε όλες τις γενιές.


Ξεκινάμε από εδώ από το ΜΠΛΟΚ 15, όπου κλείνονταν οι άνθρωποι οι οποίοι πηγαίναν για εκτέλεση. Κουβαλάμε μαζί μας τα μηνύματά τους. Ο καθένας στον αριθμό του έχει και ένα μήνυμα ενός πατριώτη, μιας πατριώτισσας που πήγαινε για εκτέλεση και όμως το έκανε με ψηλά το κεφάλι, το έκανε με τη δύναμη της ψυχής, κουβαλώντας την ιστορία αλλά κουβαλώντας και τον πόθο οι επόμενες γενιές να ζήσουν ελεύθερες.


Το γεγονός ότι ακόμα και τώρα μπορούμε να έχουμε τις πολιτικές μας διαφορές, μπορούμε να έχουμε μια μεγάλη δημοκρατική συζήτηση, οφείλεται σε αυτούς τους ανθρώπους, γιατί δημιουργήσαν τις συνθήκες, ώστε να το κάνουμε και ώστε να βρίσκουμε σαν Ελλάδα τον κοινό μας βηματισμό για να προχωράμε μπροστά.


Ας ξεκινήσουμε λοιπόν και ας έχουμε στο μυαλό μας ότι τόσο το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσο και η Περιφέρεια Αττικής, την οποία ευχαριστώ πάρα πολύ και για τις πρωτοβουλίες της και για το γεγονός ότι συνδράμει με αποφασιστικό τρόπο στην ανάδειξη αυτού του πνεύματος, ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις δεν είναι μόνο απότιση τιμής, είναι και αυτό, αλλά πρώτα και κύρια είναι η αναζωογόνηση αυτής της μνήμης και η μεταφορά της στη σύγχρονή μας ιστορία» κατέληξε ο κ. Βίτσας. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης