Αυτοσχέδιες ΜΕΘ κατασκευάζονται αυτή την ώρα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, όπως καταγγέλλει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος αλλά και νοσηλευτής του νοσοκομείου.

«Ύστερα από εντολή της διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας, αλλά πιθανώς και της 5ης ΥΠΕ, δόθηκε η εντολή για την ανάπτυξη τεσσάρων ακόμη κλινών ΜΕΘ, σε έναν θάλαμο που περιέχει ήδη 4 κλίνες ΜΕΘ. Στο νοσοκομείο, υπήρχαν 12 κλίνες ΜΕΘ, ενώ στη συνέχεια έγιναν 14. Επειδή όμως αυτές έχουν γεμίσει καιρό τώρα, και στη Θεσσαλία δυστυχώς δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμες , αναγκάστηκε η διοίκηση να προχωρήσει στην κατασκευή τεσσάρων επιπλέον αυτοσχέδιων ΜΕΘ», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Λαρίσης νοσηλευτής του νοσοκομείου αλλά και μέλος του Σωματείου Εργαζομένων μιλώντας στο GRTimes.gr, Ο ίδιος εξηγεί ότι οι ΜΕΘ αναφέρονται ως αυτοσχέδιες, αφού προστίθενται απλώς σε έναν θάλαμο άλλα τέσσερα κρεβάτια, μαζί με έναν αναπνευστήρα και ενδεχομένως, ένα μόνιτορ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γιαννάκος: Ασθενείς πεθαίνουν στις κλινικές πριν μπουν σε ΜΕΘ

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Γιαννάκος, εξηγεί στην τοπική ιστοσελίδα πως κατέληξαν τα νοσοκομεία της Λάρισας να δημιουργούν άρον άρον ΜΕΘ, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν πληρούν τις προδιαγραφές, όπως αυτές ορίζονται από το πρωτόκολλο για τη δημιουργία κατάλληλων ΜΕΘ:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι ΜΕΘ της Θεσσαλίας είναι γεμάτες. Έχουν διακομιστεί πολλά περιστατικά, τόσο στη Στερεά Ελλάδα, όσο στη Χαλκίδα και στη Λαμία, με αποτέλεσμα να υπάρχει και σε αυτές τις περιοχές πρόβλημα διαθεσιμότητας. Ας μην ξεχνάμε, ότι δεν ενδείκνυται για όλα τα περιστατικά η διακομιδή. Ξέρετε πόσα περιστατικά είναι στα όρια της διασωλήνωσης, αλλά δεν υπάρχουν ΜΕΘ για να εισαχθούν; Βλέπουμε ασθενείς να πεθαίνουν στις κλινικές χωρίς να έχουν μπει σε ΜΕΘ. Γι’ αυτούς τους λόγους λοιπόν αναγκάστηκε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, το Γενικό, αλλά και το νοσοκομείο στα Τρίκαλα, να προβούν σε κατασκευή αυτοσχέδιων ΜΕΘ».

«Αν οι ΜΕΘ πληρούσαν τις προδιαγραφές θα πέθαιναν λιγότεροι»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Γιαννάκος, τονίζει ότι οι ΜΕΘ που δημιουργούνται δεν είναι κατάλληλες για τη νοσηλεία των περιστατικών που φιλοξενούν, ενώ επισημαίνει ότι αν οι ΜΕΘ δημιουργούνταν ως ορίζει το πρωτόκολλο και αν το προσωπικό που περιθάλπει τα περιστατικά ήταν ειδικευμένο, θα θρηνούσαμε πολύ λιγότερα θύματα:

«Κλείνουν έναν θάλαμο, τοποθετούν έναν υποτυπώδη εξοπλισμό, ένα κρεβάτι από την αποθήκη και έναν αναπνευστήρα. Αυτό το ονομάζουν ΜΕΘ. Η ΜΕΘ, απαιτεί ειδικές εγκαταστάσεις, δε γίνεται από τη μία στιγμή στην άλλη. Αν πληρούσαν τις προδιαγραφές, αν είχαμε εξειδικευμένο προσωπικό, τότε οι θάνατοι θα ήταν πολύ λιγότεροι! Τώρα, ο ασθενής φτάνει στα όριά του μέχρι να διασωληνωθεί. Κανονικά, πρέπει να μπει σε ΜΕΘ ακόμη και πριν διασωληνωθεί για να παρακολουθείται», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννάκος.

Ο πρόεδρος, αναδεικνύει κλείνοντας, τα προβλήματα της νοσοκομειακής περίθαλψης:

«Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δε γνώριζε ότι έπρεπε να κάνει κάτι καλύτερο εδώ και 8 μήνες; Πίστευε ότι 14 ΜΕΘ είναι αρκετές; Είναι δυνατόν τις τελευταίες 2 ή 3 ημέρες να προσπαθούν άρον άρον να κάνουν ΜΕΘ;», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ συνεχίζει: «Πρέπει να αναδείξουμε το επίπεδο της νοσοκομειακής περίθαλψης. Δεν υπάρχουν οξυγόνα, δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι, δεν υπάρχουν μοριακοί αναλυτές, με αποτέλεσμα να παίρνουμε πολλά αποτελέσματα των τεστ μετά από 5 ημέρες, δεν υπάρχει καμία ασφάλεια στις κλινικές, και νοσηλεύονται περιστατικά Covid με non-Covid!».

Πηγή: GRTimes

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης