Διαλόγους των εμπλεκομένων εφοριακών και λογιστών, μελών του κυκλώματος της Κέρκυρας, φέρνει στο φως η «Ζούγκλα».
Όπως προκύπτει, έβαζαν στο μάτι εύπορους επιχειρηματίες, τους οποίους στη συνέχεια εκβίαζαν ζητώντας αντίτιμο 30 ή και 40 χιλιάδων ευρώ.
Ακολουθεί ένα χαρακτηριστικό μέρος των διαλόγων:
Γ.Ι.: Αυτοί έχουν πολλές δουλειές είναι εκατομμυριούχοι και θα μας έχουν εμάς στο…
Ξέρεις τι φοβάμαι; Θέλεις; Θέλεις φίλε μου; Θέλεις. Δεν θέλεις; Δεν πειράζει. Κανένα πρόβλημα, Απλά και ωραία.
Λοιπόν, μέχρι τη Παρασκευή. Μέχρι τέλους του μήνα, θα τον περιμένω.
Θα του πω μετά Γρηγόρη μου να πιούμε έναν καφέ. Θα βρεθούμε κάπου έξω. Θα του πω τι θα κάνουμε τελικά; Προχωράμε; Σταματάμε; Τι κάνουμε;
Αν μου πει περίμενε λίγο, μες την επόμενη εβδομάδα θα του πω να τελειώνουμε. Αλλιώς προχωράμε θα του πω τις υποθέσεις μας (ακατάληπτη φράση)
Κ.Ι.: (ακατάληπτη φράση) Κάτι τώρα;
Γ.Ι. : (ακατάληπτη φράση) Καθόλου. Ο πατέρας μου επειδή βγαίνει για καφέ απέναντι από το γραφείο, εκεί πέρα είναι μια μαλ…ία που έχει ένα, δίπλα πως λέγεται, εκείνη τη μαλ…ία πέρα.
Τέλος πάντων του τέτοιου, τον είδα μου λέει δύο φορές μου λέει, τη μία δεν. Δεν ήμουν σίγουρος αν με είδε μου λέει. Την άλλη τον είδα λέει ότι με είδε μου λέει, δεν με χαιρέτησε καν λέει και μπήκε στο γραφείο. Ντάξει μωρέ έχει τα δικά του ο άνθρωπος. Μήπως μου λέει έχετε τσακωθεί στο γραφείο μου ‘πε. Ε, του λέω ντάξει μπορεί (ακατάληπτη φράση) θα στρώσει. Θα στρώσει, θέλει δεν θέλει θα στρώσει τι να κάνει. Όταν εγώ έχω πάρει δύσκολο ρόλο γιατί (ακατάληπτη φράση) εδώ πέρα, οι άλλοι εδώ μέσα είναι ψυχανώμαλοι όλοι είναι τεμπέληδες και είναι ο καθένας για τη πάρτη του. Που να μπλέξουμε. Αυτό όμως που κάνω τώρα, ουσιαστικά, δημιουργώ, είναι δύσκολη η αρχή. Ανοίγεις δρόμο. Γιατί όλοι είχανε μάθει στο έτσι και δεν ξέρανε τίποτα. (ακατάληπτη φράση) του χωριάτη.
Κ.Κ. : (ακατάληπτη φράση) Γι’ αυτό δεν σου έχουν και εμπιστοσύνη και δεν (ακατάληπτη φράση).
Γ.Ι. : Θα έρθει η ώρα (ακατάληπτη φράση), θα έρθει (ακατάληπτη φράση)
Κ.Κ. : (ακατάληπτη φράση)
Γ.Ι. : Κοίτα, πρέπει να δρομολογήσουμε σιγά σιγά τις υποθέσεις μας. Θύμισέ μου (ακατάληπτη φράση) ποιος είναι ο λογιστής αυτού του μ….άκα; Ο Βλάσης;
Κ.Κ.: (ακατάληπτη φράση)
Γ.Ι.: Ο Κου……ης;
Κ.Κ. : Τον Αλέκο (ακατάληπτη φράση) μ’αυτόν μιλάει. Καλέ ρε και συ άστον είναι μεσημέρι.
Γ.Ι. : Ωραία (ακατάληπτη φράση) κάνε μία συζήτηση. Να του πει, αν θέλεις να απαλλαγείς, και μπορούμε τώρα αυτή, χρονικά τώρα μπορούμε να βοηθήσουμε γιατί δρομολογούνται τώρα, βγαίνουνε, βγαίνουν, βγαίνουν τα προγράμματα για το ποιοι θα ελεγχθούνε ανά κύμα. Μπορούμε να βάλουμε άλλες υποθέσεις μπροστά από σένα και να μη, να παραγραφεί η υπόθεσή σου. Αν ενδιαφέρεσαι όντως να μην κλείσει και να μην ασχοληθεί η Υπηρεσία μαζί σου καλώς. Αλλιώς δεσμευόμαστε γι’αυτό που είχαμε πει, αλλάζουμε τον ελεγκτή, κάνεις άλλος την (ακατάληπτη φράση) αλλά δεν έχει το όνομα άλλων. Ενδιαφέρεσαι;
Κ.Κ.: (ακατάληπτη φράση) πρέπει να το οριστικοποιήσουμε (ακατάληπτη φράση), να ξαναδώ τον Αλέκο
Γ.Ι.: Σου έχει πει ότι μες το μήνα θα τα έχει δώσει;
Κ.Κ.: Θέλει λίγο χρόνο (ακατάληπτη φράση) θέλει λίγο χρόνο τώρα γιατί πάει και αλλάζει τη κατάσταση. Δεν βλέπω να νοικιάζει τα σπίτια για (ακατάληπτη φράση)
Γ.Ι.: Αυτός νοικιάζει σπίτια;
Κ.Κ. : Ναι ρε, φτιάχνει δικά του, φτιάχνει παλιά, κάτι φτιάχνει κάτι βγάζει. (ακατάληπτη φράση) έτσι. Πουλάει (ακατάληπτη φράση βγάζει και τα ενοίκια από βίλες που νοικιάζει.
Γ.Γ.: και έχουμε πει σ’αυτούς 40 έτσι;
Κ.Κ. : 30 είχαμε πει. Δεν έχει οριστεί ακόμα
Γ.Ι.: Είχε πει 30 αυτός μετά είχαμε πει να τα ανεβάσει λίγο πιο πάνω
Απολογούνται την Τρίτη
Προθεσμία να απολογηθούν την Τρίτη πήραν οι τέσσερις εφοριακοί και ο λογιστής, που εμπλέκονται σε εκβιασμούς, δωροληψίες και χρηματισμό ενώ αναμένονται και άλλες συλλήψεις τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκαν στην κατοχή τους περισσότερα από 40.000 ευρώ, τα περισσότερα από τα οποία στο σπίτι του λογιστή – μεσάζοντα. Τα ποσά που προσπάθησαν να αποσπάσουν, ξεπερνούν τις 180.000 ευρώ.
Πώς εκβίαζε τους επιχειρηματίες στην Κέρκυρα η σπείρα των εφοριακών
Χειροπέδες σε πέντε συνολικά άτομα, οι οποίοι κατηγορούνται ότι εκβίαζαν επιχειρηματίες στην Κέρκυρα, πέρασαν οι αστυνομικοί της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων.
Πρόκειται για τέσσερις εφοριακούς της ΔΟΥ Κέρκυρας και έναν λογιστή, που εμπλέκονται σε εκβιασμούς, δωροληψίες και χρηματισμό.
Οι συλληφθέντες, που οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, κατηγορούνται ότι εκβίαζαν φορολογουμένους, κατά κύριο λόγο επιχειρηματίες του νησιού, οι οποίοι είχαν φορολογικές εκκρεμότητες.
Για τουλάχιστον πέντε μήνες, οι τέσσερις εφοριακοί και ο ένας λογιστής δρούσαν ανεξέλεγκτα, προχωρώντας σε εκβιασμούς και δωροληψίες.
Συγκεκριμένα, τον «πυρήνα» του κυκλώματος αποτελούσαν ο υποδιευθυντής της ΔΟΥ Κέρκυρας, τρεις υπάλληλοι της εφορίας και ένας λογιστής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην δικογραφία αναφέρονται και τέσσερα ακόμη άτομα.
Όπως αποκάλυψε η «Ζούγκλα» πρόκειται για υπόθεση εκβίασης επιχειρηματιών και φορολογουμένων, που είχαν οφειλές στην Εφορία και το κύκλωμα τους αποσπούσε χρηματικά ποσά, με την υπόσχεση να «πέσουν στα μαλακά» οι υποθέσεις τους.
Η διάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης έχει αρκετές ομοιότητες με εκείνη που εξαρθρώθηκε στην Εφορία της Χαλκίδας προ μηνών.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η έρευνα ήταν πολύμηνη και ξεκίνησε από συγκεκριμένες καταγγελίες φορολογουμένων, οι οποίοι υπέστησαν εκβιασμό προκειμένου να κλείσουν υποθέσεις τους.
Υπογραμμίζεται ότι προηγήθηκε καταγγελία από επιχειρηματία, ο οποίος αποκάλυψε πως οι εμπλεκόμενοι ζήτησαν 60.000 ευρώ, προκειμένου να τακτοποιήσουν εκκρεμή φορολογική υπόθεσή του.
Άνθρωπος «κλειδί», υπήρξε ένας λογιστής, ο οποίος μετέφερε τις πληροφορίες για τις φορολογικές υποθέσεις τουλάχιστον δέκα επιχειρηματιών και ιδιωτών στους εφοριακούς, και εκείνοι στη συνέχεια αναλάμβαναν δράση.
Εκβίαζαν τους επιχειρηματίες προκειμένου να μην κάνουν ελέγχους στις επιχειρήσεις τους, είτε ζητούσαν χρήματα για να επισπεύσουν τη διαδικασία για την επιστροφή φόρου που δικαιούνταν.
Η δικογραφία που σχηματίζεται είναι ήδη πολυσέλιδη ενώ η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν και άλλοι που εμπλέκονται στο κύκλωμα.
Η δικογραφία είναι -κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου, συνέργεια σε δωροληψία, παράβαση καθήκοντος και εκβίαση κατά συναυτουργία.
Στην κατοχή των πέντε συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
– 42.480 ευρώ
– 1.770 δολάρια
– κινητά τηλέφωνα, ατζέντα και φορολογικά έγγραφα.
Η αποκωδικοποίηση των συνομιλιών και οι «ταρίφες»
Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται όταν καταγγελία έφθασε στην ΑΑΔΕ, η οποία με τη σειρά της απευθύνθηκε στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Οι αδιάφθοροι έκαναν έρευνες στην Κέρκυρα για να ρίξουν φως στην δράση του κυκλώματος.
Οι αστυνομικοί έγιναν η «σκιά» των εφοριακών για μήνες. Παρακολουθούσαν τις κινήσεις τους, αλλά και τις συνομιλίες τους.
Οι ύποπτοι, μάλιστα, χρησιμοποιούσαν κώδικες στην επικοινωνία τους ώστε να μην γίνουν αντιληπτοί.
Επειδή, είχε προηγηθεί, στις 20 Μαΐου, η αποκάλυψη του αντίστοιχου κυκλώματος της Χαλκίδας, οι «συνάδελφοί τους» της Κέρκυρας, στις κατ’ ιδίαν τηλεφωνικές τους συνομιλίες, καλούσε ο ένας τον άλλον να προσέχουν για να μην την πατήσουν και εκείνοι.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, οι εφοριακοί φαίνεται πως έκαναν και… υπερωρίες. Δούλευαν νύχτα και εργάζονταν Κυριακές.
Στόχος τους να κάνουν πολύ περισσότερους ελέγχους και να «μεγαλώσουν» το «πελατολόγιο» τους.
Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υποδιευθυντής της ΔΟΥ απαιτούσε ακόμα και να μην πληρώνει τον λογαριασμό σε εστιατόρια που επισκεπτόταν για να δειπνήσει.
Η ταρίφα των «διευκολύνσεων», ανάλογα την υπόθεση, κυμαινόταν ως εξής:
– 5.000 ευρώ
– 35.000 ευρώ
– 50.000 ευρώ
– 60.000 ευρώ.
Παρέμβαση της αρχής καταπολέμησης μαύρου χρήματος στην υπόθεση του κυκλώματος εκβιαστών
O επικεφαλής της αρχής καταπολέμησης μαύρου χρήματος, πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, έδωσε εντολή να ελεγχθούν τα περιουσιακά στοιχεία των εμπλεκομένων στην υπόθεση του κυκλώματος των εκβιασμών φορολογουμένων στην Κέρκυρα.
Για την υπόθεση αυτή έχουν συλληφθεί τέσσερις εφοριακοί, μεταξύ των οποίων είναι και ο υποδιευθυντής της ΔΟΥ, καθώς και ένας λογιστής.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την εντολή του κ. Βουρλιώτη, ήδη έχει διαταχθεί προσωρινή δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των εμπλεκομένων και σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάτι επιλήψιμο, η ανεξάρτητη αρχή θα προχωρήσει σε οριστική δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων.
Ακόμη, σύμφωνα με την ίδια εντολή, θα ελεγχθούν και τα περιουσιακά στοιχεία φορολογουμένων που τυχόν έχουν ευνοηθεί από τη δράση του κυκλώματος της Κέρκυρας.
Η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ για το κύκλωμα
«Το έχουμε πει και το εννοούμε: δεν έχουμε την παραμικρή ανοχή σε κανένα φαινόμενο διαφθοράς. Επί της αρχής, αλλά και στην πράξη. Γι’ αυτό και, μόλις υπέπεσαν στην αντίληψή μας πληροφορίες για τη δράση κυκλώματος διαφθοράς, ζητήσαμε αμέσως τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, ώστε να γίνει ενδελεχής έρευνα και η υπόθεση να πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Να γνωρίζουν όλοι ότι αυτός θα συνεχίσει να είναι ο μόνος δρόμος κάθε φορά που εντοπίζουμε ενδείξεις διαφθοράς. Ουδείς είναι υπεράνω του όρκου που έχει δώσει να υπηρετεί τον νόμο και το δημόσιο συμφέρον».
Επίσης, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Όπως φάνηκε και στη γνωστή, δυσάρεστη υπόθεση της Χαλκίδας πριν από μερικούς μήνες, το υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να χαριστεί σε όποια φαινόμενα διαφθοράς στις υπηρεσίες που εποπτεύει. Η ΑΑΔΕ αντέδρασε πολύ γρήγορα τότε, αντέδρασε αποφασιστικά και τώρα, στην Κέρκυρα. Ας το καταλάβουν όλοι: Οι φορολογούμενοι έχουν την απαίτηση από εμάς να είμαστε δίκαιοι και αποτελεσματικοί. Ακόμα όμως περισσότερο δεν ανέχονται φαινόμενα διαφθοράς. Κάνουμε κάθε μέρα ό,τι μπορούμε για να ανταποκριθούμε σε αυτή την εύλογη απαίτησή τους. Δεν συμβιβαζόμαστε με τη διαφθορά».