Κάτι είναι προφανώς σάπιο στο βασίλειο των μηχανισμών επιλογής υποψηφίων επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ) στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτήν τη φορά ασχολούμαστε με μία «ταπεινή» πτυχή της λειτουργίας του στρατεύματος , ενδεικτική ωστόσο του τρόπου διαχείρισης της δομής του Στρατού από τους αξιωματικούς, μεσαίους και ανώτερους έως και ανώτατους οι οποίοι και έχουν τη δυνατότητα αποτελεσματικής παρέμβασης στους μηχανισμούς.
Η «Ζούγκλα» έγινε αποδέκτης μίας καταγγελίας γονέα, ο οποίος μπρoστά στα μάτια του είδε τον τρόπο με τον οποίο ο γιός του απορρίφθηκε από τις αθλητικές δοκιμασίες για την πρόσληψη προσωπικού ΕΠΟΠ ( Επαγγελματίες Οπλίτες).
Ο πατέρας του νεαρού υποψηφίου ατύχησε λοιπόν και παρακολούθησε το πώς απορρίφθηκε ο γιος του και πώς αντιθέτως προτιμήθηκαν αυτοί οι οποίοι τερμάτισαν αργότερα από αυτόν. Η επιτομή της αξιοκρατίας δηλαδή ή, καλύτερα, η επιτομή του ρουσφετιού στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Δείτε πως περιγράφει ο νεαρός υποψήφιος το πώς κόπηκε στις αθλητικές δοκιμασίες για μία θέση ΕΠΟΠ:
Ο πατέρας του νεαρού υποψηφίου επανέρχεται στη διαδικασία επιλογής και θυμίζει με λεπτομέρειες το πώς εξελίχθηκε, από τα ψυχολογικά τεστ και τις ιατρικές εξετάσεις έως τις αθλητικές δοκιμασίες.
Ακούστε την αφήγηση του:
Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος πως αυτή η υπόθεση είναι μία μεμονωμένη υπόθεση και πως γενικά οι εξετάσεις αυτές είναι συνήθως αδιάβλητες.
Κεκλεισμένων των θυρών οι εξετάσεις χωρίς αρχεία για τις επιδόσεις των υποψηφίων και χωρίς δυνατότητα προσφυγής.
Όλα είναι στημένα με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι δυνατή η ανατροπή των πραγματικών επιδόσεων των υποψηφίων επ’ ωφελεία εκείνων που διαθέτουν τα λεγόμενα «βύσματα». Ο μηχανισμός είναι κομμένος και ραμμένος για την εξυπηρέτηση των ρουσφετιών. Το σύστημα επιλογής είναι απολύτως διάτρητο από τη στιγμή που θεσμικά δεν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας οι οποίες θα εγγυούνταν μία νομότυπη διαδικασία.
Έχουμε και λέμε. Οι αθλητικές διαδικασίες στο Καυτατζόγλειο διεξήχθησαν κεκλεισμένων των θυρών χωρίς δικαίωμα παρουσίας σε γονέα – συνοδό, ωσάν να επρόκειτο για συνεδρίαση ανώτατου θεσμού Εθνικής Ασφαλείας.
Τα αποτελέσματα της δοκιμασίας, η σειρά τερματισμού και οι χρόνοι δεν αρχειοθετούνται ηλεκτρονικά, όπως θα έπρεπε και όλα αυτά καταλήγουν στη διαπίστωση πως το σύστημα λειτουργεί ώστε να «διευκολύνει» την καταστρατήγηση κάθε μορφής αξιοκρατίας. Ο κάθε υπεύθυνος βαθμοφόρος που καταγράφει σε ένα πρόχειρό χαρτί, χειρόγραφα, τα αποτελέσματα των αθλητικών δοκιμασιών είναι λοιπόν σε θέση να αλλάξει τη σειρά τερματισμού, να «πειράξει» τους χρόνους τερματισμού και εν κατακλείδι να αλλοιώσει κατά το δοκούν τον τρόπο επιλογής των υποψηφίων.
Η «Ζούγκλα» απευθύνθηκε στις στρατιωτικές αρχές οι οποίες δε διατύπωσαν επίσημη απάντηση. Ωστόσο, στρατιωτικές πηγές αναφέρουν πως οι διαδικασίες που ακολουθούνται στην επιλογή ΕΠΟΠ είναι αδιάβλητες και πως σε κάθε στάδιο των δοκιμασιών, άρα και στις αθλητικές, προΐσταται και ελέγχει ειδική επιτροπή.
Θυμίζουμε την υπόθεση του νεαρού υποψηφίου ο οποίος απορρίφθηκε με μη σύννομο τρόπο, αν και προηγήθηκε στον τερματισμό της συνυποψηφίας του η οποία τελικά συνέχισε στις υπόλοιπες δοκιμασίες. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, όποιος απορριφθεί στο άθλημα κάλυψης του ενός μιλίου (1.600 μέτρα), δεν έχει το δικαίωμα να συνεχίσει στα επόμενα αθλήματα που προβλέπει η διαδικασία επιλογής. Όπως λοιπόν καταγγέλλεται, στα υπόλοιπα αθλήματα συμμετείχε μία συνυποψήφια με τα αρχικά Γ.Κ. η οποία τερμάτισε πίσω από τον καταγγέλλοντα. Πραγματικά ανεξήγητο. Πώς λοιπόν τηρείται το «αδιάβλητο» της διαδικασίας; Κάποιος θα πρέπει να απαντήσει πειστικά και επίσημα σε αυτό το ερώτημα. Όσον αφορά τώρα στον νεαρό υποψήφιο, ο οποίος καταγγέλλει με τον πατέρα του την όλη διαδικασία επιλογής ΕΠΟΠ, ξεκαθαρίζουμε πως όποτε οι στρατιωτικές αρχές το ζητήσουν είναι διατεθειμένος να χρονομετρηθεί στην απόσταση του ενός μιλίου ώστε να διαπιστωθεί πως σίγουρα ο χρόνος που θα σημειώσει θα είναι λιγότερος των 7 λεπτών και 35 δευτερολέπτων και όχι περισσότερος από 7 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα που του καταμέτρησε ο επιβλέπων βαθμοφόρος κατά τη διάρκεια της αντίστοιχης αθλητικής δοκιμασίας.