Πολλά είναι τα ερωτήματα που παραμένουν για τους επιβαίνοντες, υπήκοους Καζακστάν, στη θαλαμηγό Περσεφόνη στην Ύδρα, από την οποία το βράδυ της περασμένης Παρασκευής εκτοξεύθηκαν δεκάδες πυροτεχνήματα που είχαν ως αποτέλεσμα να πιάσει φωτιά το πευκοδάσος του νησιού και να γίνουν στάχτη τουλάχιστον 300 στρέμματα.

Οι Αρχές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι 17 επιβάτες της θαλαμηγού βρίσκονταν στην παραλία του Αγίου Νικολάου τη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά γεγονός που καταδεικνύει πως είχαν ειδική μεταχείριση από τα  στελέχη του Λιμενικού που βρέθηκαν λίγο αργότερα πάνω στο σκάφος, αφού τους πήραν μόνο προφορική κατάθεση και τους άφησαν να φύγουν χωρίς καν να κατασχέσουν τα κινητά τους τηλέφωνα στα οποία ενδέχεται να υπήρχαν βίντεο στα οποία είχαν καταγραφεί οι ενέργειες τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντίθετα, τους επέτρεψαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Αττική, να αποβιβαστούν στη Μαρίνα της Βουλιαγμένης και στη συνέχεια να αναχωρήσουν για την πατρίδα τους με ιδιωτικό αεροσκάφος από το «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Από την πλευρά της η ΕΛ.ΑΣ. με ανακοίνωσή της την Τρίτη, σημείωσε πως δεν ενεπλάκη στην προανακριτική διαδικασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τον κατάπλου του «Περσεφόνη» στη Μαρίνα της Βουλιαγμένης και την αποβίβαση των επιβατών, οι Αρχές πραγματοποιήσαν έλεγχο εντός τους σκάφους αναζητώντας αφενός τα σωστικά μέσα και τις φωτοβολίδες και αφετέρου τη σύμβαση που είχαν υπογράψει οι επιβάτες με τον πλοιοκτήτη.

Ανάμεσα στα μεγάλα ονόματα που επέβαιναν στο σκάφος ήταν και μια ισχυρότατη γυναίκα του Καζακστάν η Umut Shayakhmetova, η οποία είναι διευθύνουσα σύμβουλος του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος του Καζακστάν, της Halyk Bank και ο σύζυγός της, Beimbet Shayakhmetov, πρώην κορυφαίο στέλεχος της εθνικής εταιρείας πετρελαίου, KMG International NV, καθώς και η κόρη τους.

Τόσο ο Abulgazin όσο και η Shayakmetova έχουν στενούς δεσμούς με τον Timur Kulibayev, επιχειρηματία και γαμπρό του πρώην προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, ο οποίος κυβέρνησε το Καζακστάν για 30 χρόνια πριν παραιτηθεί το 2019.

Μετά την έρευνα, στελέχη του Λιμενικού οδήγησαν τα μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού στο Λιμεναρχείο Σαρωνικού όπου τους συνέλαβαν ενώ δεσμεύτηκε και το πολυτελές σκάφος.

Μάλιστα, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι ενδέχεται να χρειαστεί να ξεκαθαρίσουν με εσωτερική έρευνα οι ευθύνες των υπηρεσιακών στελεχών που χειρίστηκαν την υπόθεση, καθώς η αρμόδια εισαγγελέας ενημερώθηκε μόλις στη μία η ώρα το μεσημέρι του Σαββάτου, δηλαδή 13 ώρες μετά από το ξέσπασμα της πυρκαγιάς.

Καπετάνιος: «Δεν έγινε καμία γιορτή»

«Αρνούμαι με τον πλέον απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο την οιαδήποτε σχέση οιουδήποτε εκ των επιβαινόντων και του πληρώματος επί του πλοίου, την πλοιαρχία του οποίου έχω, με τη διερευνώμενη πράξη και αναφέρομαι σε όσα από την πρώτη στιγμή λεπτομερειακώς κατέθεσα προανακριτικά. Εγώ ειδοποίησα την Πυροσβεστική Υπηρεσία καλώντας άμεσα στις 22:32 από το κινητό μου τον αριθμό 199 και κατόπιν τον αριθμό 112, όπως μου υποδείχθηκε», ανέφερε στην απολογία του ο καπετάνιος της θαλαμηγού.

«Ουδεμία εορτή επιβατών ή μελών του πληρώματος ελάμβανε χώρα. Οι επιβάτες είχαν δειπνήσει στην Ύδρα νωρίτερα, είχαν επιστρέψει στο πλοίο και βρίσκονταν άπαντες επ’ αυτού, έχοντας ολοκληρώσει την κρουαζιέρα τους στα νησιά των Κυκλάδων και του Αργοσαρωνικού, η οποία είχε ξεκινήσει προ εβδομάδος», συμπλήρωσε.

Ο καπετάνιος υποστήριξε πως οι Καζακστανοί που είχαν ναυλώσει τη θαλαμηγό δεν έφυγαν νωρίτερα. «Η αναχώρησή τους από τον Διεθνή Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» είχε εξαρχής, προγραμματιστεί και ουδόλως τροποποιήθηκε το αρχικώς καθορισμένο πρόγραμμά τους. Η κίνηση της θαλαμηγού υπήρξε σύμφωνη απολύτως με το πρόγραμμα αναχώρησης».

Τα λεγόμενα του διαψεύδουν δύο αυτόπτες μάρτυρες, μέλη πληρώματος άλλης θαλαμηγού, που βρισκόταν ελλιμενισμένη σε διπλανό όρμο της Ύδρας και ισχυρίστηκα πως άκουσαν αρχικά 15-20 κρότους που συνοδεύονταν από λάμψεις, λίγα λεπτά πριν διακρίνουν καπνούς να βγαίνουν από τον λόφο.

Αυτοψία στη θαλαμηγό ζητεί η Ανακρίτρια

Η ανακρίτρια έχει ζητήσει να γίνει αυτοψία στο χώρο του σκάφους, αλλά και στη δασική περιοχή της Ύδρας, προκειμένου να εντοπιστούν ίχνη από την εκτόξευση των πυροτεχνημάτων.

Στην πραγματογνωμοσύνη αναφέρεται πως έπνεαν βόρειοι άνεμοι, ενώ δεν αποκλείεται ταυτόχρονα η φωτιά να ξεκίνησε από την κορυφή του βουνού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης