Αποστολή: Νίκος Χριστοφάκης
Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

Το χειρότερο του πρόσωπο, αυτό της αμέλειας και της ανεπάρκειας, δείχνει το ελληνικό κράτος απέναντι σε έναν τόπο που αποτελεί αν μη τι άλλο τη ναυαρχίδα της εθνικής μας βιομηχανίας, αυτής του τουρισμού, αφού οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και η έλλειψη πολιτικής βούλησης κάνουν τη Μύκονο να θυμίζει ουσιαστικά… παρατημένο νησί, όσον αφορά στην παροχή των δημόσιων –και υπερ-απαραίτητων για οποιαδήποτε ευνομούμενη πολιτεία- υπηρεσιών της.

Κι ενώ το νησί των ανέμων «βουλιάζει» κάθε χρόνο από περίπου 2 εκατομμύρια τουρίστες – με τον σταθερό πληθυσμό του τους 6 μήνες της τουριστικής περιόδου να εκτοξεύεται στις 150.000 χιλιάδες από τους 10.000 μόνιμους κατοίκους του νησιού- οι υποδομές υγείας, ασφάλειας, εξυπηρέτησης των τουριστών και άλλων υπηρεσιών δεν επαρκούν ούτε για τους Μυκονιάτες! Κι αυτό διότι ο αριθμός των στελεχών και των υπαλλήλων που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών του νησιού είναι ελάχιστος και δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την αύξησή του, ούτε την περίοδο που ο πληθυσμός του νησιού… 15πλασιάζεται.

Ακόμα και οι προκηρυσσόμενες θέσεις γιατρών ή άλλων λειτουργών, σε πολλές περιπτώσεις δεν καλύπτονται και παραμένουν κενές, αφού σχεδόν κανείς δημόσιος λειτουργός δεν θέλει να πάρει μετάθεση στη Μύκονο, όπου το κόστος ζωής είναι ιδιαίτερα αυξημένο και σίγουρα δεν καλύπτεται από τον μισθό. Ενδεικτικά, η ενοικίαση ενός μικρού σπιτιού, λόγω της μεγάλης ζήτησης και της μικρής προσφοράς, συνήθως κυμαίνεται στα 700 ευρώ, ένα ποσό που αποτελεί τεράστιο ποσοστό του μισθού ενός δημόσιου υπαλλήλου.

​Το καλοκαίρι οι ελάχιστοι γιατροί και νοσηλευτές επιλαμβάνονται ακόμα και 100 περιστατικών την ημέρα, πολλά από αυτά ιδιαίτερα σοβαρά λόγω των πολλών τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτωνΗ πιο σοβαρή συνέπεια του προβλήματος είναι η υποστελέχωση των υπηρεσιών του μοναδικού Κέντρου Υγείας του νησιού, ενώ το καλοκαίρι οι ελάχιστοι γιατροί και νοσηλευτές του επιλαμβάνονται ακόμα και 100 περιστατικών την ημέρα, πολλά από αυτά ιδιαίτερα σοβαρά λόγω των πολλών τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων, αλλά και των περιπτώσεων τραυματισμών λόγω μέθης κ.α.

Εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, έκαναν λόγο για τραγικές ελλείψεις ακόμα και στα απαραίτητα (γάζες, σύριγγες), αδυναμία επαρκούς κάλυψης των βαρδιών του ΕΚΑΒ, αφού στο νησί υπάρχουν 2 ασθενοφόρα και η μία βάρδια καλύπτεται με οδηγό αποσπασμένο από το Δήμο (ο οποίος φυσικά δεν έχει ιατρικές γνώσεις), ενώ οι ίδιοι, λόγω της έλλειψης προσωπικού ασφαλείας, έρχονται πολλές φορές αντιμέτωποι με καταστάσεις που διακυβεύουν ακόμα και τη σωματική τους ακεραιότητα, λόγω των απρόβλεπτων αντιδράσεων μεθυσμένων τουριστών που καταλήγουν εκεί. Οι ίδιοι δε, εργάζονται ακατάπαυστα για να καλύπτουν τις ανάγκες του νοσοκομείου, συχνά με διπλές εφημερίες και καμία δυνατότητα λήψης άδειας.

«Οι ανάγκες του νησιού δεν καλύπτονται, το προσωπικό είναι πολύ μειωμένο, υπάρχουν ελάχιστοι ειδικευμένοι γιατροί που διαρκώς μειώνονται -κάποτε υπήρχαν 10 επιμελητές, τώρα 3. Έχουν γίνει προκηρύξεις για μόλις πέντε θέσεις και πάλι δεν έχει έρθει κανείς, λόγω του τεράστιου κόστους διαβίωσης. Κάθε χρόνο είμαστε και χειρότερα –ευτυχώς πολλές ανάγκες μας καλύπτονται από επιχειρηματίες της περιοχής», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

​Ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε δηλώσεις του στο zougla.gr και ζητάει να γίνει δεκτή η πρότασή του από την κυβέρνηση, ώστε να «επιτρέπεται» στον Δήμο του να καλύπτει ο ίδιος, με επιπλέον επιδόματα προς τους δημόσιους λειτουργούς, τα έξοδα διαβίωσής τουςΟ Δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε δηλώσεις του στο zougla.gr και ζητάει να γίνει δεκτή η πρότασή του από την κυβέρνηση, ώστε να «επιτρέπεται» στον Δήμο του να καλύπτει ο ίδιος, με επιπλέον επιδόματα προς τους δημόσιους λειτουργούς, τα έξοδα διαβίωσής τους, ώστε να καταστεί το νησί «ελκυστικός» προορισμός για αυτούς και να καλύπτονται οι πολύ αυξημένες ανάγκες. Συγκεκριμένα ζητάει την ψήφιση σχετικού νόμου ώστε «οι Ο.Τ.Α. και τα Ν.Π.Δ.Δ. να δύνανται να παρέχουν δωρεάν σίτιση και κατάλληλο κατάλυμα διαμονής για τους υπαλλήλους τους, όλους τους ιατρούς και νοσηλευτές του Κέντρου Υγείας, το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του ΕΚΑΒ».

«Δεν νοείται σε ένα νησί σαν τη Μύκονο να μην υπάρχουν γιατροί και να μην είναι στελεχωμένα επαρκώς τα σώματα ασφαλείας και οι υπόλοιπες υπηρεσίες. Μια ευνομούμενη πολιτεία πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες σε τουριστικούς προορισμούς πρώτης τάξης, διότι αυτό είναι προς το συμφέρον όλων μας», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.

 Δείτε τις δηλώσεις του:

Ο Δήμος Μυκόνου υποβάλλει διαρκώς αιτήματα προς την Πολιτεία προκειμένου να ενισχυθούν οι υγειονομικές υπηρεσίες. Μέχρι τώρα όμως, ελάχιστοι τρέχουν για τις ανάγκες των πολλών, κι ενώ τα έσοδα που αποφέρει η Μύκονος ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Τραγικές ελλείψεις παρατηρούνται και στις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., αφού ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες το νησί έχει τεράστιες ανάγκες αστυνομικών υπηρεσιών. Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων υπάρχουν πολλά περιστατικά κλοπών και εμπορίου ναρκωτικών, ενώ δεν καλύπτονται επαρκώς οι τροχονομικές υπηρεσιών και ο ελέγχος παραβάσεων του ΚΟΚ.  

Απόσπασμα από το σχετικό αίτημα στον αρμόδιο υπουργό:

Φυσικά οι ελάχιστοι αστυνομικοί δεν προλαβαίνουν να ασχοληθούν με τους τροχονομικούς ελέγχους και ως εκ τούτου η χρήση κράνους, για παράδειγμα, δεν είναι κάτι το συνηθισμένο. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις στις υγειονομικές υπηρεσίες, οδηγεί σε σοβαρούς τραυματισμούς και θανάτους σε δεκάδες τουρίστες κάθε χρόνο.

Δείτε χαρακτηριστικές εικόνες που κατέγραψε ο φακός του zougla.gr:

Τραγελαφική η κατάσταση και στις πυροσβεστικές υπηρεσίες. Η Μύκονος των 150.000 κατοίκων προστατεύεται από τη φωτιά από… έναν πυροσβέστη με ένα όχημα!

Απόσπασμα του σχετικού αιτήματος του Δήμου Μυκόνου στον αρμόδιο υπουργό: