Δικαστική δικαίωση από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τον Μohamed Βoudarga, τον 30χρονο Μαροκινό, ο οποίος είχε συλληφθεί στη Θεσσαλονίκη μετά από ερυθρά αγγελία διεθνών αναζητήσεων της Interpol που είχε εκδοθεί το Δεκέμβριο του 2017 και φερόταν να είναι μέλος του ISIS, με αποτέλεσμα να αφεθεί ελεύθερος τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε το διεθνές δικαστήριο ο 30χρονος Μαροκινός πρέπει να προστατευθεί περισσότερο από την Ελλάδα και να μην εκδοθεί στο Μαρόκο άμεσα, διότι δεν έχουν επιληφθεί θέματα ασφαλείας ζωής και σωστής διαχείρισης της δικαιοσύνης στο Μαρόκο.
Δείτε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου
Μιλώντας στη «Ζούγκλα» ο δικηγόρος του, Θανάσης Παλιοτζίκας, υποστήριξε πως «μετά από περίπου 30 μήνες κράτησης στην Ελλάδα ο φερόμενος ως εκ των βασικών αρχηγών του ISIS Mohammed κρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ότι πρέπει να προστατευθεί περισσότερο από την Ελλάδα και να μην εκδοθεί στο Μαρόκο άμεσα, διότι δεν έχουν επιληφθεί θέματα ασφαλείας ζωής και σωστής διαχείρισης της δικαιοσύνης στο Μαρόκο. Επειδή αυτά είναι σοβαρά για την Ευρώπη, το ευρωπαϊκό δικαστήριο ζητά διαβεβαιώσεις από το Μαρόκο προς την Ελλάδα ότι πράγματι δεν πρόκειται να εκτελέσει τον κρατούμενο, ο οποίος κατηγορείται για πράξεις που στο Μαρόκο σε εκτελούν. Παρ’ όλα αυτά η ελληνική δικαιοσύνη με διάφορους τρόπους και λάθη κατέληξε στο να επιτρέψει την έκδοσή του. Το ΣτΕ απέρριψε την αίτησή του για προστασία με το αιτιολογικό ότι δεν μπορούσε να προσκομίσει συμβολαιογραφικό έγγραφο κάτι το οποίο γνωστοποιήθηκε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και προφανώς θεωρήθηκε εντελώς εσφαλμένη η απόφαση. Το ευρωπαϊκό δικαστήριο συνεχίζει να τον προστατεύει και επιμένει να παραμείνει στη χώρα και να αφεθεί ελεύθερος γιατί η υποχρεωτική κράτηση τελειώνει στους 30 μήνες για κάποιον που καταζητείται με διεθνές ένταλμα και πρέπει να αφεθεί ελεύθερος ο συγκεκριμένος άνθρωπος».
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τον λόγο για τον οποίο ο κρατούμενος δεν κατάφερε να μαζέψει τις υπογραφές για το ΣτΕ ο κ. Παλιοτζίκας υποστήριξε επειδή «οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία αρνήθηκε να προχωρήσει σε ταυτοπροσωπία» και τόνισε ότι ενώ στην αρχή το ΣτΕ δέχθηκε να τον καλέσει, στην πορεία το αίτημα απορρίφθηκε και για αυτό κρίθηκε απαράδεκτη η αίτηση ακυρώσεως.
Σύμφωνα με τον κ. Παλιοτζίκα, αυτό το περιστατικό γνωστοποιήθηκε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και εκείνο αποφάσισε εναντίον της έκδοσής του.
Σχετικά με τα επόμενα βήματα της πλευράς του πελάτη του υποστήριξε ότι μένει να αφεθεί ελεύθερος, αφού σε λίγες μέρες θα παρέλθει και τυπικά το περιθώριο των 30 μηνών για κάποιον που καταζητείται με διεθνές ένταλμα, ενώ γνωστοποίησε ότι υπάρχει απαγόρευση στο να του στέλνουν χρήματα από το εξωτερικό από την αρχή καταπολέμησης βρόμικου χρήματος.
«Θα πρέπει να βρει μια δουλειά να εργαστεί, διότι επιθυμεί να παραμείνει στη χώρα, δεν έχει καμία σχέση πλέον με τον ISIS», κατέληξε ο κ. Παλιοτζίκας.
Αναλυτικά όσα είπε:
Το χρονικό της υπόθεσης
Αναλυτικότερα, τον Ιούλιο του 2021 ο 30χρονος συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη μετά από ερυθρά αγγελία διεθνών αναζητήσεων της Interpol που είχε εκδοθεί το Δεκέμβριο του 2017. Σε βάρος του έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του γενικού εισαγγελέα Εφετών του Μαρόκου για τα αδικήματα «της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την προετοιμασία και διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών, στο πλαίσιο συλλογικής δράσης που αποσκοπεί στην υπονόμευση της δημόσιας τάξης, στη συλλογή και διαχείριση κεφαλαίων με πρόθεση να χρησιμοποιηθούν σε τρομοκρατικές πράξεις και της συλλογής κεφαλαίων με σκοπό την εκτέλεση τρομοκρατικών ενεργειών». Για τις πράξεις που του αποδίδονται προβλέπεται στο Μαρόκο ποινή κάθειρξης 30 ετών.
Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης και ο Άρειος Πάγος είχαν ταχθεί υπέρ της έκδοσής του. Σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο, από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει η βασιμότητα των ισχυρισμών του και ειδικότερα, ότι στο Μαρόκο διακυβεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματά του και ότι δεν θα έχει δίκαιη δίκη. Κατόπιν, ο εκζητούμενος είχε προσφύγει στο ΣτΕ, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, υποστηρίζοντας, μεταξύ των άλλων, ότι μόνο κατ’ όνομα είναι μέλος του ISIS, ότι δεν έχει διαπράξει τα αδικήματα που του αποδίδονται, δεν έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη του Μαρόκου και δεν υπάρχει η φράση ανθρώπινα δικαιώματα στην πατρίδα του.
Το ΣτΕ είχε την αίτηση ακύρωσης της επίμαχης υπουργικής απόφασης, διότι σύμφωνα με την απόφαση ο εκζητούμενος δεν παρέστη αυτοπροσώπως στο ΣτΕ, δεν είχε ταυτότητα ή διαβατήριο του Μαρόκου, δεν είχε άδεια παραμονής στην Ελλάδα ή δελτίο αιτούντος άσυλο αλλοδαπού και δεν προσκομίστηκε συμβολαιογραφική πράξη παροχής πληρεξουσιότητας προς τον δικηγόρο του, παρά τη σχετική προθεσμία που του δόθηκε.