Πέπλο σιωπής έχει απλωθεί στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την αποκάλυψη του zougla.gr για τον σύμβουλο του Πρωθυπουργού και διαχειριστή των social media του γραφείου, Ματθαίο Τσιμιτάκη.
Ο συνάδελφος κ. Τσιμιτάκης αντί να απαντήσει στο ρεπορτάζ, σχετικά με το μεταπτυχιακό και την υποτροφία που έλαβε χωρίς να πληροί τις προϋποθέσεις, συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως ειδικός συνεργάτης στο Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, δίχως να απαντά στα ερωτήματά μας αν και ειδοποιήθηκε.
Ο σύμβουλος του Μαξίμου εκθέτει με τη στάση του την κυβέρνηση και φέρνει σε δύσκολη θέση τον Πρωθυπουργό της χώρας που τον επέλεξε για σύμβουλό του. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά, καθώς ο κ. Τσιμιτάκης αδιαφόρησε ακόμη και για δημοσιεύματα περί σχέσεων με το Ίδρυμα του Τζορτζ Σόρος.
Η ηλεκτρονική μας εφημερίδα επικοινώνησε όπως είχε υποχρέωση (αφού ο κ. Τσιμιτάκης δεν μπήκε
Ας θυμηθούμε όμως πάλι το ρεπορτάζ, που θίγει άμεσα το πρωθυπουργικό περιβάλλον και για το οποίο αναμένουμε ακόμα απάντηση.
Ίσως δεν το θεωρούν ιδιαίτερα σοβαρό, αλλά οι πρώτες αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο μαρτυρούν το αντίθετο.
Η ιστορία εκτείνεται χρονικά από τα τέλη του 2010, όταν ο εν λόγω δημοσιογράφος απευθύνεται στο ίδρυμα «Γεράσιμου Λύχνου», που αποτελεί ένα από τα κληροδοτήματα τα οποία λειτουργούν στην Ένωση υπό την εποπτεία του Yπουργείου Οικονομικών και της διεύθυνσης κληροδοτημάτων της Περιφέρειας, ζητώντας να λάβει υποτροφία -αναδρομικά- από βρετανικό πανεπιστήμιο.
Όπως προκύπτει από τα έγγραφα που βρίσκονται στη διάθεση του zougla.gr, οι δημοσιογραφικές του σπουδές αφορούν στην ανθρωπολογία των Media στη σχολή «Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών» που υπάγεται σε πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
Η προκήρυξη των υποτροφιών με διαδικασία fast track δημοσιεύεται στις 5 Ιανουαρίου 2011, γίνεται διαγωνισμός και ανακοινώνονται τα αποτελέσματα.
O ίδιος ζητεί, καθώς ήδη βρίσκεται στο Λονδίνο, να δώσει εξετάσεις εξ αποστάσεως. Γεγονός που επίσης είναι πρωτοφανές.
Με διαδοχικά έγγραφα όμως, το Yπουργείο Οικονομικών κατά τη διάρκεια του 2011 αρνείται να εγκρίνει την υποτροφία και επισημαίνει γκρίζες ζώνες και διαδικασίες που έρχονται σε αντίθεση με τις ισχύουσες διατάξεις για τα κληροδοτήματα και τις υποτροφίες.
Οι επισημάνσεις του Υπουργείου Οικονομικών είναι αποκαλυπτικές…
Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, «οι υποψήφιοι για να λάβουν υποτροφία πλην των οριζομένων στην προκήρυξη προϋποθέσεων» πρέπει να πληρούν και προϋποθέσεις που ισχύουν γενικά στον νόμο, δηλαδή:
# Να έχουν απολυτήριο, πτυχίο Πανεπιστημίου ή πιστοποιητικό σπουδών με βαθμό τουλάχιστον «λίαν καλώς» (άρθρο 1 περίπτωση β΄ του κδ 18/23-8—1941)
# Να μην έχουν υπερβεί το 36ο έτος της ηλικίας τους (άρθρο 3 παρ.,2 περ. β’ του κδ 18/23-8-1941), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 36 του ν.1473/1984)
# Να μη λαμβάνουν για τις ίδιες σπουδές άλλη υποτροφία από την ίδια ή άλλη κληρονομιά.
Από τον έλεγχο των δικαιολογητικών των υποψηφίων, το υπουργείο διαπιστώνει ότι ο Ματθαίος Τσιμιτάκης δεν εκπληρώνει τις σχετικές προϋποθέσεις, καθώς διαθέτει απολυτήριο Λυκείου με βαθμό 13 (Καλώς).
Και πάλι όμως, ο συγκεκριμένος υποψήφιος με την ημερομηνία γέννησης 7/12/1973 που αναγράφεται στο πιστοποιητικό και λόγω της καθυστέρησης εξαιτίας της έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών ήταν μεγαλύτερος.
Έτσι στην υπόθεση παρενέβησαν στελέχη του προεδρείου της ΕΣΗΕΑ. Με έγγραφό τους προς το Υπουργείο Οικονομικών (Διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτημάτων) ρίχνουν την μπάλα στην εξέδρα για να πάρει την υποτροφία ο συγκεκριμένος υποστηρίζοντας: «…Εν πάση περιπτώσει η συμμετοχή υποψηφίων για τη συγκεκριμένη υποτροφία, αναφέρουν, υπήρξε μικρότερη από τις θέσεις που προκηρύχθηκαν. Δεδομένου ότι το ίδρυμα διαθέτει τα χρήματα για τις 5 υποτροφίες και αφού δεν υπήρξαν άλλοι υποψήφιοι ζητάμε την έγκριση σας για την χορήγηση των υποτροφιών στους παραπάνω..».
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι οι αντιρρήσεις κάμφθηκαν, μολονότι υπάρχει ζήτημα διαχείρισης χρημάτων από δημόσιο κληροδότημα και παρά τις σφοδρές αντιρρήσεις μελών του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, επειδή δεν τηρείτο η νομιμότητα.
Οι πρώτες αντιδράσεις
Μπορεί το θέμα να μην το σχολιάζει το Μέγαρο Μαξίμου όμως εκπρόσωποι των κομμάτων δεν έδειξαν αδιάφοροι στην καταγγελία μας.
Ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Άδωνις Γεωργιάδης έκανε ένα καυστικό και ταυτόχρονα ειρωνικό σχόλιο για τον σύμβουλο του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, τονίζοντας πως το σκάνδαλο ακουμπά τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
«Οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάψουν ποτέ να με εκπλήττουν. Κατάφεραν να διορίσουν στο Μέγαρο Μαξίμου έναν άνθρωπο με μεταπτυχιακό χωρίς πτυχίο. Και μάλιστα ο άνθρωπος αυτός (εννοεί τον κ. Τσιμιτάκη και την περίφημη συνέντευξη που του είχε παραχωρήσει ο Αλέξης Τσίπρας) είναι αυτός στον οποίο ο κ. Τσίπρας είχε ορκιστεί ότι δεν θα διορίσει κανέναν μετακλητό υπάλληλο. Μπράβο κ. Τσίπρα».
Ο γ.γ. Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Λ. Αυγενάκης ανήρτησε σχετικά tweet στον προσωπικό του λογαριασμό για το θέμα, τονίζοντας ότι ο «Τσιμιτάκης είναι το αυθεντικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ. Αποτελεί προσβολή σε όσους επενδύουν στην αριστεία και την πρόοδο».
Επικοινωνήσαμε με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος δεν θέλησε να κάνει εκτενές σχόλιο, ωστόσο συμπλήρωσε πως κατακρίνει την τακτική του Μαξίμου.
Στενοί συνεργάτες του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, τόνισαν χαρακτηριστικά ότι: «Η υπόθεση πρέπει να εξεταστεί σε βάθος, εάν ο θόρυβος είναι βάσιμος, και να χυθεί άπλετο φως. Η Ένωση Κεντρώων έχει, άλλωστε ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτά τα θέματα».
Επικοινωνήσαμε με το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ το οποίο μας ενημέρωσε (αφού προηγουμένως είχαν διαβάσει «καλά» το ρεπορτάζ) πως το κόμμα κάνει γενικότερα πολιτικά σχόλια και όχι προσωπικά!!!
Δεν καταλάβαμε βεβαίως τι εννοούν προσωπικά αφού ούτε εμείς στρεφόμαστε κατά προσώπων, αλλά κατά πρακτικών που εκθέτουν θεσμούς και υπονομεύουν την ισονομία.
Ο Μ. Κουρουτός, πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος), τόνισε ότι παρόμοιες περιπτώσεις έχουν εξεταστεί από το Υπουργείο Παιδείας ξεκαθαρίζοντας πως ο εν λόγω τίτλος που απεκτήθη στο εξωτερικό δεν αποτελεί μεταπτυχιακό, αλλά απλά σεμινάρια (σ.σ. χρησιμοποιούμε τον όρο μεταπτυχιακό, καθότι και ο ίδιος ο κ. Τσιμιτάκης το αναφέρει στο βιογραφικό του).
Τέλος, το Ποτάμι και η Λαϊκή Ενότητα που έλαβαν γνώση του θέματος, ανέφεραν ότι θα εκδώσουν σχετική ανακοίνωση-δελτία Τύπου εκ των υστέρων.