Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Στο προσκήνιο έρχεται για ακόμη μία φορά, με αφορμή τον τραγικό σεισμό στην Ιταλία, ο νόμος για την «τακτοποίηση αυθαιρέτων κατασκευών», ο οποίος είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, ειδικά όσον αφορά στις διατάξεις που σχετίζονται με τον σεισμικό έλεγχο των κτηρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν είναι λίγοι οι σεισμολόγοι και οι καθηγητές αντισεισμικών κατασκευών που είχαν χαρακτηρίσει τον νόμο «ελλιπή», καθώς περιέχει διατάξεις οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα με δυσάρεστα αποτελέσματα για τους πολίτες.

Σύμφωνα με τον νόμο, για κτήρια με χρήση κατοικίας ή τουριστικού καταλύματος τα οποία περιλαμβάνουν αυθαίρετη κατασκευή, πρέπει να υποβάλλονται: συμπληρωμένο δελτίο ελέγχου δομικής τρωτότητας του φέροντος οργανισμού, συνοδευόμενο από αναλυτική τεχνική έκθεση αρμόδιου μηχανικού και φωτογραφίες.

Η τεχνική έκθεση θα βασίζεται σε μακροσκοπικό οπτικό έλεγχο, που θα περιγράφει το σύστημα του φέροντος οργανισμού, καθώς και τυχόν εμφανείς βλάβες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη διατύπωση του παραπάνω άρθρου προκύπτουν τα ακόλουθα ερωτήματα-προβληματισμοί:

Μέχρι σήμερα, για την έκδοση οικοδομικής άδειας για υπάρχουσα κατασκευή απαιτείται έκθεση αυτοψίας που υπογράφουν δύο έμπειροι πολιτικοί μηχανικοί και συνοδεύεται από τεκμηριωμένη μελέτη ελέγχου του κτηρίου. Πώς είναι δυνατόν, επομένως, να βεβαιώνει με οπτικό έλεγχο ένας μηχανικός ότι δεν υπάρχει πρόβλημα σχετικά με την αντισεισμική-στατική επάρκεια του κτηρίου και μάλιστα για σοβαρές επεμβάσεις, όπως είναι, για παράδειγμα, η προσθήκη αυθαιρέτου ορόφου;

Παράλληλα, η διαδικασία αυτή θα οδηγήσει σε μια σειρά «νομιμοποιήσεων» πολλών οικοδομών στην Ελλάδα, τη χώρα με τη μεγαλύτερη σεισμικότητα στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα ο μεν ιδιοκτήτης να μένει με την ψευδαίσθηση ότι το κτήριό του έχει ελεγχθεί αντισεισμικά-στατικά και επομένως είναι ασφαλές, ο δε μηχανικός, ο οποίος πραγματοποίησε τη διαδικασία τακτοποίησης, να φέρει την κύρια ευθύνη για οποιαδήποτε αστοχία της κατασκευής προκύψει στο μέλλον.

Η zougla.gr επικοινώνησε με τον καθηγητή αντισεισμικών κατασκευών Ε.Μ.Π., κ. Κωνσταντίνο Σπυράκο, ο οποίος επεσήμανε ότι, με τον ισχύοντα νόμο, ο έλεγχος των κτηρίων βασίζεται σε έναν οπτικό-μακροσκοπτικό έλεγχο, με τον οποίο δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει πώς είναι κατασκευασμένο το κτήριο και τι «οπλισμό» έχει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο ιδιοκτήτης μένει με την εντύπωση ότι το κτήριο είναι εξετασμένο, ενώ στην πραγματικότητα δεν έχει ελεγχθεί όπως πρέπει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακούστε τι είπε ο κ. Σπυράκος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης