Στροφή 180 μοιρών στο θέμα της έγκρισης αδειών προς τους κρατούμενους, μετά και την εξαφάνιση του βαρυποινίτη Μιχάλη Μακρυγιάννη, ο οποίος, αν και είχε αποδράσει στο παρελθόν, του δόθηκε άδεια εξόδου και μάλιστα με υπογραφή εισαγγελέα, κάνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντ. Ρουπακιώτης, ανέφερε ότι γίνονται σκέψεις να δίνονται άδειες σε κρατούμενους που θα φέρουν ειδικά βραχιολάκια εντοπισμού. Όπως είπε ο υπουργός, το θέμα με τις φυλακές και τον κορεσμό τους είναι σύνθετο, λόγω της έξαρσης της εγκληματικότητας και του μεταναστευτικού ρεύματος. Εκτός από την παρακολούθηση των κρατουμένων, κατά την άδειά τους, με βραχιολάκι ή με μηχάνημα γεωεντοπισμού, τόνισε πως υπάρχουν σκέψεις και για κοινωφελή εργασία ως εναλλακτική μορφή έκτισης ποινών, ώστε να αποσυμφορηθούν τα σωφρονιστικά ιδρύματα. Για το θέμα αυτό, ο κ. Ρουπακιώτης υπογράμμισε τη σημασία της επαναλειτουργίας των αγροτικών φυλακών.
Για τη μείωση των μισθών των δικαστικών, επεσήμανε ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να συμβάλλουν στην προσπάθεια εξυγίανσης της οικονομίας, καθώς κανείς δεν μπορεί να εξαιρείται. Τόνισε, ωστόσο, ότι στους δικαστές η μείωση των αποδοχών έχει ήδη φθάσει το 38%.
Οι δύο που απέδρασαν με άδεια και υπογραφή
Η εξαφάνιση του Νίκου Μαζιώτη και του βαρυποινίτη Μιχάλη Μακρυγιάννη έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στις Αρχές και έχει αφήσει εκτεθειμένα τόσο το Υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και την αστυνομία.
Ο Νίκος Μαζιώτης, μέλος του «Επαναστατικού Αγώνα», και η σύζυγός του, Π. Ρούπα, είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους το φθινόπωρο του 2011, ύστερα από παρέλευση του 18μήνου της προφυλάκισής τους.
Οι κατηγορούμενοι όφειλαν να εμφανίζονται σε τακτά διαστήματα στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων. Ωστόσο, στο ραντεβού της 20ής Ιουνίου του 2012, ουδείς εμφανίστηκε, αλλά και κανείς δεν τους αναζήτησε.
Η κινητοποίηση των αστυνομικών αρχών άρχισε μόλις στις 5 Ιουλίου, με καθυστέρηση 15 ημερών και ενώ πια οποιοδήποτε ίχνος του ζευγαριού των αντιεξουσιαστών είχε εξαϋλωθεί. Το «κενό» αυτό των 15 ημερών και η σωρεία παραλείψεων αποτυπώνονται ανάγλυφα σε κατάθεση που έδωσε στις 8 Ιουλίου ένας από τους αξιωματικούς του Αστυνομικού Τμήματος Εξαρχείων.
Το έγγραφο – προειδοποίηση
Τα ερωτήματα για την υπόθεση Μαζιώτη-Ρούπα πολλαπλασιάζονται από ένα έγγραφο που συντάχθηκε στις 19 Μαρτίου του 2012 από το Τμήμα Ασφαλείας Εξαρχείων και απεστάλη στην Εισαγγελία Αθηνών. Σε αυτό αναγράφονταν οι ημερομηνίες εμφανίσεων των Μαζιώτη και Ρούπα, όπου φαίνονταν οι σημαντικές καθυστερήσεις τους. Κάθε φορά, σύμφωνα με καταθέσεις, οι Μαζιώτης και Ρούπα επικαλούνταν προβλήματα υγείας ή προσωπικά τους ζητήματα, για να τις δικαιολογήσουν.
Επιπλέον, ο διοικητής του Τμήματος Εξαρχείων σημειώνει ότι είχε επικοινωνήσει με το Τμήμα Κακουργημάτων της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, όπου τους ενημέρωνε για τις καθυστερήσεις των δύο κατηγορουμένων. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην αστυνομική αναφορά, «η βραδύτητα εμφανίσεως των συγκεκριμένων κατηγορουμένων είχε γνωστοποιηθεί με δική μας πρωτοβουλία στην αρμόδια Εισαγγελία Εφετών Αθηνών χωρίς να υπάρξει από μέρους τους καμία υπόμνηση για δικές μας οφειλόμενες ενέργειες.
Πολύ δε περισσότερο από μέρους της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών δεν είχε ζητηθεί (όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις) ούτε η αποστολή των σχετικών εκθέσεων εμφανίσεως, ενώ μας είχε δηλωθεί σαφώς ότι είναι υποχρέωσή μας να αποδεχόμαστε τη δεδομένη καθυστέρηση εμφανίσεως των εν λόγω προσώπων».
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για Μαζιώτη-Ρούπα
Σε διαθεσιμότητα τέθηκε, σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, ο διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Εξαρχείων, για την υπόθεση μη εμφάνισης των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην ένοπλη οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας», Νικόλαου Μαζιώτη και Παναγιώτας Ρούπα.
Παρατίθεται αυτούσια η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:
Αναφορικά με την υπόθεση μη εμφάνισης στο Τμήμα Ασφαλείας Εξαρχείων, των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας», Νικόλαου Μαζιώτη και Παναγιώτας Ρούπα, στο πλαίσιο περιοριστικών όρων που τους είχαν επιβληθεί, ανακοινώνεται ότι με Απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικολάου Δένδια, διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (Ε.Δ.Ε.).
Παράλληλα, με Απόφαση του Υπαρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Εξαρχείων.
Έρευνες για τον εντοπισμό του Μ. Μακρυγιάννη
Εκτεταμένες είναι και οι έρευνες της αστυνομίας, προκειμένου να εντοπιστεί ο βαρυποινίτης Μιχάλης Μακρυγιάννης, ο οποίος δραπέτευσε από τις φυλακές της Λάρισας, παραβιάζοντας την πενθήμερη άδεια που του είχε χορηγηθεί.
O 49χρονος Μιχάλης Μακρυγιάννης εξέτιε ποινή τετράκις ισόβια για πέντε δολοφονίες, τρεις απόπειρες ανθρωποκτονίας, τραυματισμούς, μια σειρά από ένοπλες ληστείες και ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς καθώς και σωρεία άλλων εγκληματικών πράξεων. Μάλιστα, δεν ήταν η πρώτη φορά που δραπέτευε!
Παρόλο που ο Μ. Μακρυγιάννης είχε εξαφανιστεί και το 2006, του δόθηκε και πάλι άδεια εξόδου και μάλιστα με τη… βούλα!