Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Φίλιππος Καραμέτος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ανοχύρωτο» απέναντι σε μια ενδεχόμενη πυρκαγιά είναι το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», καθώς από την ημέρα που κατασκευάστηκε μέχρι και σήμερα δεν έχει εξασφαλίσει πιστοποιητικό πυρασφάλειας!

Τόσο οι επικεφαλής του ιδρύματος όσο και οι αρμόδιοι του Υπουργείου Υγείας, οι οποίοι -υποτίθεται- ότι επιτηρούν το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, έχουν «λησμονήσει» εδώ και καιρό να επισκεφθούν τα γραφεία πυρασφάλειας της Πυροσβεστικής.

Παρόλο που η κατασκευή του ξεκίνησε από το 1884, σήμερα, 129 (!) χρόνια μετά, ουδείς ενδιαφέρθηκε να πιστοποιήσει ότι τα μέτρα πυρασφάλειας που διαθέτει το νοσοκομείο επαρκούν για την ασφάλεια των ασθενών, των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουν βεβαιώσεις μόνο για ένα – δύο μικρά τμήματα του νοσοκομείου: το ακτινολογικό και της πυρηνικής ιατρικής, επειδή αυτά τα δύο αδειοδοτούνται από τον Δημόκριτο και τους υποχρεώνει να έχουν. Για το όλο νοσοκομείο όμως δεν έχουν. Ούτε το κτήριο “ΑΧΕΠΑ ΠΑΤΕΡΑ” έχει, ούτε το άλλο το μεγάλο κτήριο που είναι διατηρητέο. Βεβαιώσεις έχει μόνο ένα πολύ μικρό τμήμα του νοσοκομείου» εξηγούν στο zougla.gr καλά ενημερωμένες πηγές.

Παλιά ιστορία…

Οριακό σημείο για την εφαρμογή νομοθεσίας πυροπροστασίας στη χώρα μας είναι η 17η Φεβρουαρίου 1989, οπότε άρχισε να έχει ισχύ το Π.Δ. 71/1988 (ΦΕΚ Α’32), το οποίο καθορίζει τον κανονισμό της πυροπροστασίας κτηρίων.

Όπως εξηγούν στελέχη της Πυροσβεστικής στο zougla.gr, τα κτήρια χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε αυτά που κατασκευάστηκαν πριν από το 1989 και σε αυτά που χτίστηκαν μετά.

Στην πρώτη περίπτωση, στην οποία περιλαμβάνονται όλες οι εγκαταστάσεις του «Ευαγγελισμού», προκειμένου ένα κτήριο να πάρει πιστοποιητικό πυρασφάλειας, θα πρέπει να το επισκεφθεί ένας αξιωματικός της Πυροσβεστικής, να κάνει αυτοψία και να υποδείξει τα μέτρα πυρασφάλειας που θα πρέπει να εφαρμοστούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν και εφόσον τα μέτρα τεθούν σε ισχύ, τότε δίδεται και το πιστοποιητικό. Στη δεύτερη περίπτωση (για κτήρια που κατασκευάστηκαν μετά το ‘89), θα πρέπει να συνταχθεί μια μελέτη πυρασφάλειας κατά την κατασκευή.

Το θυμήθηκαν, αλλά το… ξέχασαν

Στις 20 Μαΐου 1999, οι τότε επικεφαλής του νοσοκομείου αποφάσισαν να ξεκινήσουν τη σχετική διαδικασία, ώστε το ίδρυμα να «οχυρωθεί». Πράγματι, ένας αξιωματικός της Πυροσβεστικής έκανε αυτοψία και σε έκθεση που συνέταξε υπέδειξε τα μέτρα πυρασφάλειας που θα έπρεπε να εφαρμοστούν.

Ο αξιωματικός πήγε, η μελέτη έγινε, τα μέτρα προτάθηκαν, ωστόσο τίποτα δεν άλλαξε, καθώς κάπου εκεί το θέμα ξεχάστηκε εκ νέου, με τους αρμόδιους να «λησμονούν» το ζήτημα της πυροπροστασίας για έξι χρόνια, γράφοντας τις υποδείξεις της Πυροσβεστικής στα «παλαιότερα των υποδημάτων τους».

Στις 30 Νοεμβρίου 2005 οι εγκαταστάσεις του νοσοκομείου προεκτάθηκαν, καθώς κατασκευάστηκε το κτήριο εργαστηρίων. Με δεδομένο το γεγονός ότι το κτήριο χτίστηκε μετά το 1989, συντάχθηκε μία μελέτη πυρασφάλειας και δόθηκε (μόνο στο κτήριο εργαστηρίων) πιστοποιητικό πυρασφάλειας.

Το πιστοποιητικό όμως έληξε το 2010 και από τότε, τρία χρόνια μετά, δεν έχει γίνει καμία αίτηση για ανανέωσή του.

Πάντως, όσον αφορά μόνο στο συγκεκριμένο κτήριο, στελέχη της Πυροσβεστικής εξηγούν ότι «το κτήριο εργαστηρίων δεν είναι υποχρεωτικό να έχει πιστοποιητικό, καθώς ούτως ή άλλως έχει εφαρμοστεί η μελέτη πυρασφάλειας που συντάχθηκε κατά την κατασκευή του».

Κάλλιο αργά παρά ποτέ

Το «κυνήγι» όμως του πιστοποιητικού δεν σταματά εδώ. Στα τέλη του 2010, οι επικεφαλής του «Ευαγγελισμού» επανέρχονται και ξεκινούν διαδικασίες, ώστε -τουλάχιστον- να «ασφαλίσουν» το κτήριο «ΑΧΕΠΑ ΠΑΤΕΡΑ».

Με ποιο τρόπο; Με την προσπάθεια να υλοποιήσουν τα μέτρα που είχε υποδείξει ο αξιωματικός που είχε κάνει αυτοψία το 1999! Και αυτή η προσπάθεια όμως έπεσε στο κενό, καθώς μέχρι και σήμερα το πιστοποιητικό… αγνοείται.

«Έχουμε κάνει όλες τις διαδικασίες»

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον διοικητή του νοσοκομείου, κ. Θεοδώρου, ο οποίος ανέφερε ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την έκδοση του πιστοποιητικού πυρασφάλειας.

«Έχουν γίνει όλες οι διαδικασίες για έκδοση πιστοποιητικού πυρασφάλειας. Όσον αφορά στην ουσία από απόψεως πυρασφαλείας, το νοσοκομείο καλύπτεται και με συστήματα πυρανίχνευσης και με φορητούς πυροσβεστήρες, οι οποίοι έχουν αναγομωθεί. Έχουν γίνει διαδικασίες για να πάρουμε τις πιστοποιήσεις. Μάλιστα, ετοιμαζόμαστε εντός των ημερών να κάνουμε εκπαίδευση και άσκηση πυρασφάλειας, πράγμα το οποίο δεν έχει γίνει πουθενά» είπε χαρακτηριστικά.

Είσοδος ελεύθερη…

Πάντως, αν και το εργαστήριο πυρηνικής ιατρικής διαθέτει πιστοποιητικό πυρασφάλειας, εντούτοις προβληματίζουν τα μέτρα φύλαξης του συγκεκριμένου νευραλγικού τμήματος του νοσοκομείου, καθώς ο οποιοσδήποτε μπορεί να κόβει βόλτες ανενόχλητος στον συγκεκριμένο τομέα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης