Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων απεφάνθη. Αθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι που κάθονταν στο εδώλιο για την πολύκροτη υπόθεση του Βατοπεδίου λόγω έλλειψης του υποκειμενικού στοιχείου του δόλου και σε ορισμένες περιπτώσεις λόγω έλλειψης στοιχείων της αντικειμενικής υπόστασης των αδικημάτων*.
Οι άνθρωποι της Μονής ενεπλάκησαν σ’ ένα παιχνίδι πολιτικό, το οποίο παίχτηκε κυρίως από μερίδα του ΠΑΣΟΚ εκείνη την περίοδο και τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha
Ιστορικά στοιχεία και έγγραφα-φωτιά έδωσαν άλλη διάσταση σ’ ένα «σκάνδαλο», το οποίο κυριάρχησε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και ήταν γεμάτο -όπως αποδείχτηκε- με πολιτικές σκοπιμότητες. Ενδεικτικά, αναφέρεται η περίπτωση της συμβολαιογράφου Αικ. Πελέκη, η παραπομπή της οποίας -μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Ζούγκλας- κρίθηκε προβληματική, καθώς δεν ήταν σίγουρο πως γνώριζε ότι τα επίμαχα ακίνητα δεν ανήκαν στη Μονή, την ώρα που παρατηρούνταν προβλήματα και στην αιτιολογία για το πώς τα στελέχη της έπεισαν τους υπόλοιπους εμπλεκομένους να ενεργήσουν παράνομες πράξεις.
Επιπλέον, όπως έγραφε η Ζούγκλα το 2013, «άπαντες αγνοούσαν (;) ότι η κατοχή της λίμνης Βιστωνίδος απεδόθη από το ελληνικό Δημόσιο, που την κατείχε μη νομίμως, στη Μονή Βατοπεδίου με σύμβαση του 1930, η οποία συνήφθη κατ’ εξουσιοδότηση δυνάμει του νομοθετικού διατάγματος 8/4/24».
Πολλαπλές ευθύνες
Πέρα από τη δικαστική απόφαση έχουν τεράστιες ευθύνες και οι άνθρωποι της Μονής (ηγούμενος Εφραίμ, μοναχός Αρσένιος) για τις επιλογές που έκαναν. Τις πολιτικές προσεγγίσεις και τον ρόλο που επέλεξαν πέρα από αυτόν του ποιμένα και τα αυστηρά θρησκευτικά τους καθήκοντα. Ενεπλάκησαν σ’ ένα παιχνίδι πολιτικό, το οποίο παίχτηκε κυρίως από μερίδα του ΠΑΣΟΚ εκείνη την περίοδο και τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.
Ευθύνες έχουν και οι Καραμανλής-Ρουσόπουλος για την ελαφρότητα με την οποία χειρίστηκαν τα θέματα της περιουσίας της ΜονήςΗ υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου «καταναλώθηκε» χωρίς έρευνα σε βάθος για το τι πραγματικά συνέβη, ικανοποιώντας στιγμιαία τον πολιτικό καιροσκοπισμό εκείνης της περιόδου. Ένα θέμα που σφράγισε μια ολόκληρη προεκλογική περίοδο και αποπροσανατόλισε το εκλογικό σώμα από τα πραγματικά προβλήματα του τόπου και τη… λαίλαπα που ερχόταν -και ουδείς ήθελε να δει- λόγω των μεγάλων οικονομικών ανοιγμάτων της χώρας και της χρόνιας κακοδιαχείρισης, τα οποία βύθισαν τη χώρα στη δίνη των μνημονίων και τους πολίτες στη φτώχεια και την απελπισία.
Ευθύνες έχουν και οι Καραμανλής-Ρουσόπουλος, όχι για τη σχέση τους -που είχαν έτσι κι αλλιώς κάθε δικαίωμα- με τον ηγούμενο Εφραίμ, αλλά για την ελαφρότητα με την οποία χειρίστηκαν τα θέματα της περιουσίας της Μονής, δίνοντας έτσι «πάτημα» στους πολιτικούς τους αντιπάλους να παίξουν πάλι «απαγορευμένα» παιχνίδια.
—————————————–
*Οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως Βασιλικής Κρίνα, έκριναν πως δεν στοιχειοθετήθηκαν τα αδικήματα της φυσικής ή ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική απιστία και ψευδείς βεβαιώσεις που κατά περίπτωση αποδόθηκαν στους 14 εμπλεκομένους για την ανταλλαγή της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεών της με ακίνητα του Δημοσίου.
Μεταξύ αυτών που κάθισαν στο εδώλιο αυτά τα δύο χρόνια ήταν ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος, η συμβολαιογράφος Κατερίνα Πελέκη, ο πατέρας και ο αδελφός της Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης (δικηγόροι και οι δύο), ο πρώην πρόεδρος και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου Πέτρος Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνος Γκράτσιος, ο πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς, ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας διαχείρισης ακινήτων της ΚΕΔ Γεώργιος Μητρόπουλος και ο πρώην αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Γρηγόρης Κρόμπας.
Δήλωση Σάκη Κεχαγιόγλου, συνηγόρου υπεράσπισης Κωνσταντίνου Γκράτζιου.
«Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την ομόφωνη και πανηγυρική αθώωση του Κωνσταντίνου Γκράτζιου (πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου της ΚΕΔ), τον οποίο υπερασπιστήκαμε από κοινού με τον καθηγητή Στέφανο Παύλου.
»Η απόφαση αυτή αποτελεί ορόσημο στα δικαστικά χρονικά της χώρας και αποδεικνύει ότι όταν οι Δικαστές αγνοούν επικοινωνιακές και πολιτικές σκοπιμότητες και δικάζουν με μοναδικό κριτήριο το υλικό της δικογραφίας, τότε το αποτέλεσμα είναι το μόνο σύμφωνο με το Δίκαιο και την Αλήθεια.
»Τέλος επιθυμώ ως πολίτης να εκφράσω τη χαρά μου γιατί λαμβάνει τέλος η περιπέτεια και ο διωγμός της ιστορικής Μονής Βατοπεδίου, που απετέλεσε πλήγμα για το Άγιον Όρος και την Ορθοδοξία».
Δήλωση Μιχάλη Δημητρακόπουλου, συνηγόρου υπεράσπισης της Μονής
Δήλωση Αντώνη Φούσα, συνηγόρου υπεράσπισης της Μονής
Η αθωωτική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών είναι ιδιαίτερης σημασίας για την ίδια τη Δικαιοσύνη, για τη χώρα μας και για τους κατηγορουμένους και στέλνει τέσσερα ηχηρά μηνύματα:
1. Ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ικανοί, έντιμοι και γενναίοι δικαστές.
2. Ότι είναι εγκληματικό να κατασκευάζονται εν γνώσει ψεύτικα σκάνδαλα και να διασύρονται άδικα από πολιτικούς αντιπάλους κρατικοί λειτουργοί, και να διακόπτεται βίαια και πρόωρα, όπως έγινε το έτος 2009, το έργο μιας νομίμως εκλεγμένης από τον λαό Κυβέρνησης.
3. Ότι με την εκδοθείσα αθωωτική απόφαση δικαιώθηκαν συνάνθρωποί μας και αποκαταστάθηκε η τιμή σπουδαίων λειτουργών του Ελληνικού Κράτους και της Εκκλησίας.
4. Ότι, δυστυχώς, το έτος 2009, με το δήθεν πλέον σκάνδαλο του Βατοπεδίου διεκόπη ένα σπουδαίο και υψίστης σημασίας έργο στο Άγιον Όρος για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό.
Εύχομαι, τέτοια θλιβερά και καταστροφικά φαινόμενα να μην επαναληφθούν ποτέ άλλοτε στο μέλλον, διότι έτσι ζημιώνεται ανεπανόρθωτα η χώρα και ο λαός μας και πλήττεται και νοθεύεται η Δημοκρατία.
Δήλωση Αλέξη Στεφανάκη, συνηγόρου υπεράσπισης
«Η σημερινή ομόφωνη αθωωτική απόφαση όλων των κατηγορουμένων διορθώνει τον παραλογισμό της ποινικής δίωξης και αποδεικνύει ότι η δικαιοσύνη αυτοτραυματίζεται μεν, αλλά τουλάχιστον είναι σε θέση να θεραπεύσει έστω και την ύστατη ώρα τις δικές της αστοχίες!
»Ως συνήγορος υπεράσπισης δηλώνω την απόλυτη ικανοποίησή μου για τη σημερινή απόφαση και τη λύπη μου για την αναμονή του αυτονόητου επί μια 10ετία!».
Διαβάστε επίσης:
Aυλαία για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου