Συνεχίζονται σήμερα οι έρευνες στα Χανιά για τον εντοπισμό του εργάτη που καταπλακώθηκε από όγκους χωμάτων ενώ εργαζόταν μέσα σε πηγάδι το πρωί της Πέμπτης.

Δυστυχώς η επιχείρηση εντοπισμού που έλαβε χώρα την Παρασκευή και διήρκεσε μέχρι αργά το βράδυ τελικά δεν απέδωσε καρπούς.

Χτες, για δεύτερη ημέρα, η επιχείρηση για τον εντοπισμό του 39χρόνου γινόταν με μεγάλη δυσκολία, καθώς χρειάστηκαν τέσσερα μεγάλα μηχανήματα έργων που άνοιξαν δίπλα από το πηγάδι έναν τεράστιο λάκκο διαστάσεων 30×30 και απομακρύνοντας πάνω από 15.000 κυβικά χώμα προσπαθούσαν να φθάσουν μέχρι τον πυθμένα του πηγαδιού, που είναι 17 μέτρα.

Εκτός από την εκσκαφή, τα μηχανήματα και τα συνεργεία διάσωσης έπρεπε να απομακρύνουν μεγάλες ποσότητες νερού και λάσπης, ώστε στη συνέχεια οι διασώστες της 3ης ΕΜΑΚ να επιχειρήσουν να εντοπίσουν τον 39χρονο.

Λίγο μετά τις 9.30 το βράδυ αποφασίστηκε για λόγους ασφαλείας να σταματήσουν οι εκσκαφικές εργασίες στον χώρο των ερευνών.

Μέχρι στιγμής, ο λάκκος τον οποίο ανοίγουν οι εκσκαφείς δίπλα στο πηγάδι έχει βάθος περίπου 14 μέτρα και διαστάσεις 30×30.

Συνολικά εκτιμάται πως θα εκσκαφούν πάνω από 10.000 κυβικά μέτρα χώματος, ενώ τις εργασίες δυσκολεύουν και τα άφθονα υπόγεια νερά.

Στις δυο επόμενες φωτογραφίες απεικονίζεται το σημείο κάτω από το οποίο βρίσκεται ο άτυχος 39χρονος, εκεί όπου καταλήγει το σύρμα.

Από τις εικόνες αντιλαμβάνεται κανείς το μεγάλο βάθος αλλά και τη δυσκολία στον εντοπισμό και στην ανάσυρση του εργάτη.

Το χρονικό

Οι εργασίες του ιδιωτικού συνεργείου για τη «στερέωση» των τοιχωμάτων του πηγαδιού (που κατασκευάστηκε το 1940) σε ιδιωτικό οικόπεδο επί της οδού Σοφ. Βενιζέλου, κοντά στο Νοσοκομείο Χανίων, ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη υπό την επίβλεψη εργολάβου.

Οι εργάτες, ξεκινώντας από το πάνω τμήμα του πηγαδιού, τοποθετούσαν στα πέτρινα τοιχώματα μεταλλικά πλέγματα με τσιμεντοκονίαμα. Το συνεργείο των έξι εργατών είχε φτάσει σε βάθος περίπου 10 μέτρων, όπου τοποθέτησαν τις σκαλωσιές.

Την Πέμπτη το πρωί μέσα στο πηγάδι ήταν τέσσερις εργάτες και τοποθετούσαν τα πλέγματα που τους έδιναν οι άλλοι δύο, που ήταν από πάνω. Και οι τέσσερις ήταν πάνω σε σκαλωσιές.

Ο 39χρονος ήταν στην τελευταία σκαλωσιά, περίπου ένα μέτρο πάνω από τη στάθμη του νερού, που εκτιμάται πως είχε βάθος σχεδόν δύο μέτρων.

Κάποια στιγμή, λόγω της πίεσης των όγκων χώματος, άρχισαν να μετακινούνται οι πέτρες.

Οι εργάτες μόλις έπεσαν οι πρώτες πέτρες πετάχτηκαν στην απέναντι πλευρά, αλλά σε ελάχιστα δευτερόλεπτα ακολούθησε η κατάρρευση.

Οι τρεις που ήταν στις δύο πρώτες σκαλωσιές πιάστηκαν από τη μεταλλική σκάλα που είχε βιδωθεί στα τοιχώματα και άρχισαν να ανεβαίνουν.

Ο 39χρονος, που ήταν τελευταίος, επιχείρησε να πιαστεί από το πόδι του συναδέλφου του που ήταν από πάνω του, αλλά χτυπήθηκε από τις πέτρες και έπεσε μέσα στο νερό, ενώ στην συνέχεια καταπλακώθηκε από μεγάλους όγκους χωμάτων, αφού κατέρρευσε όλο το κάτω τμήμα του πηγαδιού.