Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αποκατάστασης των αναχωμάτων στον Έβρο, τα οποία καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου χειμώνα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Ξάνθη FM100, ο Περιφερειάρχης, κ. Γιώργος Παυλίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «φέτος ζήσαμε τα μεγαλύτερα σε διάρκεια και ένταση πλημμυρικά φαινόμενα που έχει δει ποτέ η περιοχή, γιατί από τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι και τον Απρίλιο είδαμε 5-6 πλημμυρικά φαινόμενα διαδοχικά και μεγάλης έντασης. Φανταστείτε ότι φτάσαμε να έχουμε στον Έβρο ημερήσια παροχή 250 εκατ. κυβικά νερού το 24ωρο».
Αποτέλεσμα των έντονων καιρικών φαινομένων, πέραν των ζημιών που άφησε πίσω της η θεομηνία τόσο στους οικισμούς όσο και στις αγροτικές καλλιέργειες, ήταν και οι φθορές στα αναχώματα του ποταμού, τα οποία σε αρκετές περιοχές καταστράφηκαν πλήρως.
«Μιλάμε για πάνω από 140 ρήγματα και δεν εννοούμε απλά ρήγματα, αλλά με βάθος μέχρι και 15 μέτρα. Για να καταλάβετε το μέγεθος της καταστροφής για την αποκατάσταση των αναχωμάτων χρειάζονταν 3,5 εκατ. κυβικά χώματος και υλικά, δηλαδή πάνω από 200.000 φορτηγά», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Παυλίδης, για να επισημάνει πως «εμείς δουλέψαμε εντατικά αλλά για να πάρουμε τα υλικά θα έπρεπε ή να ανοίξουμε καινούργια λατομία ή να παρανομήσουμε. Εμείς βρήκαμε υλικά, εξαντλήσαμε την δική μας χρηματοδότηση και όλα αυτά μέσα σε μια περίοδο παύσης πληρωμών, με τα capital control. Σήμερα έχουμε μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να πάρουμε υλικά, και χθες μάλιστα διάβασα ότι κάποιοι ενοχλήθηκαν από αυτό τι στιγμή που με την ΠΝΠ το κόστος κατασκευής των αναχωμάτων είναι υποπολλαπλάσιο του κανονικού και αυτό φυσικά είναι προς όφελος όλων».
Στόχος να προστατευτούν οικισμοί
Προτεραιότητα της Περιφέρειας, σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη, είναι το να προστατευτούν οι οικισμοί αλλά φυσικά να μην κινδυνέψουν και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. «Θα καλύψουμε όλα τα επικίνδυνα σημεία και 2-3 λιγότερο επικίνδυνα σημεία θα καλυφθούν και αυτά με κάποια έργα που θα κάνουμε και εκεί” εξηγεί ο ίδιος, τονίζοντας πως “είχαμε εκπτώσεις στα έργα μέχρι και στο 73% και αυτό επίσης κάποιους τους ενόχλησε και ειλικρινά απορώ γιατί να ενοχληθεί κάποιος όταν εξοικονομούνται πόροι και δεν είναι φυσικά σε βάρος της ποιότητας των έργων, όλα ελέγχονται».
Παράλληλα ο κ. Περιφερειάρχης υπογραμμίζει πως ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες παρεμβάσεις στα αναχώματα και έχουν γίνει ήδη αποκαταστάσεις.
Η Περιφέρεια για τα αναχώματα
«Τα αναχώματα του Έβρου και οι ….. ανησυχούντες για τις θετικές εξελίξεις»
Δεν μας εξέπληξε δημοσίευμα περί των αναχωμάτων του Έβρου, όπως επίσης η πλειοδοσία υπέρ της τουρκικής πλευράς και μάλιστα για έργα τα οποία έχουν γίνει προ αρκετών ετών.
Διαβάζοντας το διαστρεβλωτικό δημοσίευμα κάθε καλοπροαίρετος αναρωτιέται τα εξής:
Ποιούς ενόχλησε η έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για δημιουργία δανειοθαλάμων, κατά παρέκκλιση της λατομικής νομοθεσίας προκειμένου να μειωθεί πολλές φορές το τελικό κόστος των έργων, να μην μεταφέρονται από μακριά και να μην αγοράζονται τα υλικά ανακατασκευής των αναχωμάτων;
Ποιούς ενόχλησε η παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης αφού ζήσαμε το μεγαλύτερο σε ένταση και διάρκεια πλημμυρικό φαινόμενο (πολλές διαδοχικές πλημμύρες), και που είναι αναγκαία για την περαίωση των έργων αλλά και την αποζημίωση των αγροτών, των επαγγελματιών, των βιοτεχνιών, των ΤΟΕΒ και του ΓΟΕΒ και των πάντων;
Ποιούς ενόχλησε το μεγάλο ύψος των εκπτώσεων που προσπαθούν να τις απαξιώσουν;
Όσο αφορά τα ρήγματα, είναι όλα εκεί και αυτά που αποκαταστάθηκαν και αυτά που αποκαθίστανται ή θα αποκατασταθούν, στον Έβρο, στον Άρδα, στον Ερυθροπόταμο και ο καθένας μπορεί να σχηματίσει επιτόπια άποψη αντί της όποιας δικής μας πληροφόρησης.
Η Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. υπό αντίξοες πολύμηνες συνθήκες στη Xώρα (δημοψηφισμάτων, παύσης πληρωμών, αναγκαστικού δανεισμού από τους πόρους μας, capital controls, έλλειψης χρημάτων παντού κ.τ.λ.), πάλεψε και παλεύει για την αποκατάσταση των αναχωμάτων, για την περιφρούρηση της ζωής, της περιουσίας και των συμφερόντων των πολιτών, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς συμβιβασμούς και με πλήρη διαφάνεια.
Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να λάβει γνώση του συνόλου των εγγράφων των διαδικασιών από την αρμόδια Δ.Τ.Ε. Έβρου.
Πηγή: thrakitoday.com