«Το νερό είναι κοινό αγαθό» τονίστηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με τίτλο: «Η πόλη συζητάει για το νερό», στο πλαίσιο της σχετικής καμπάνιας «Ε, όχι και το νερό» και των δράσεων κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης.
Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Γιάννης Κρεστενίτης, υπογράμμισε ότι το κρίσιμο στη διαχείριση του νερού είναι να είναι δημόσια, με την έννοια, «όχι απαραίτητα ποιος κατέχει το ιδιοκτησιακό, μόνο, δεν είναι το κυρίαρχο», αλλά το ποιος έχει τον έλεγχο στη δημόσια σφαίρα, “ότι τον έχουν ο δήμος με την ευρεία έννοια, το δημόσιο, οι πολίτες», εξασφαλίζοντας «διάφανη» διαχείριση και «την καλή ποιότητα, την πρόσβαση σε όλους, ιδιαίτερα στους κοινωνικά και οικονομικά πιο ευάλωτους και ότι οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης συνεχώς θα βελτιώνονται, προστατεύοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον».
«Η συνταγματική κατοχύρωση, αυτής της υπόθεσης του κοινού αγαθού, δηλαδή του νερού, είναι ένας απαραίτητος δρόμος, το άλλο είναι η συμμετοχή των πολιτών σε αυτή τη διαδικασία ουσιαστικά και όχι μόνο λεκτικά» είπε ο κ. Κρεστενίτης και πρόσθεσε:
«Εκτός της ΕΥΑΘ Α.Ε. και της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. όλες οι άλλες εταιρίες ύδρευσης και αποχέτευσης στη χώρα, όλες είναι δημοτικές επιχειρήσεις, εκατόν τριάντα αν θυμάμαι καλά… Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο στη χώρα». Πρόσθεσε, ότι υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία, εάν δοθεί θεσμικά η δυνατότητα, να συμμετάσχουν οι δήμοι σε τέτοιες προσπάθειες.
Ο κ. Κρεστενίτης σημείωσε ότι, διεθνώς, πάντα ο κίνδυνος ιδιωτικοποίησης του νερού θα είναι υπαρκτός και για αυτό θα πρέπει να είναι «συνεχής η επαγρύπνηση και η διάδοση της άποψης ότι το νερό είναι κοινό αγαθό». Πρόσθεσε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι διεθνώς ένα «παλιό παράδειγμα» που είχε αρνητικά αποτελέσματα και εγκαταλείπεται ως πρακτική. «Υπάρχει μια αντίστροφη πορεία, διεθνώς, αυτή της επαναδημοσιοποίησης, ή επαναδημοτικοποίησης του νερού» είπε ο κ. Κρεστενίτης.
Πρόσθεσε, ότι η ΕΥΑΘ και σήμερα έχει το δυναμικό, τα μέσα, την τεχνογνωσία για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της πόλης και προωθεί επίσης τον αναγκαίο σχεδιασμό για περαιτέρω βελτίωση των δικτύων και των υπηρεσιών της.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Κοινωνίας των Πολιτών του δήμου Θεσσαλονίκης, Νίκος Φωτίου επεσήμανε ότι «το νερό εξαιρείται» από μια γενικότερη αντίληψη περί των «ανοιχτών αγορών» διότι είναι κοινό αγαθό, ενώ και η εμπειρία των ιδιωτικοποιήσεων στο εξωτερικό έδειξε ότι «απέτυχαν και απέβησαν σε βάρος των πολιτών». Τόνισε ότι ο δήμος βρίσκεται στο τελικό στάδιο υπογραφής ενός συμφώνου συνεργασίας με την ΕΥΑΘ για μια καμπάνια ενημέρωσης και υιοθέτησης της χρήσης του «νερού της βρύσης», προκειμένου να «τη διαδώσουμε ως κουλτούρα αρχίζοντας από το δήμο Θεσσαλονίκης». Σε ότι αφορά την προοπτική, με σχετική πρόβλεψη στον «Κλεισθένη», να μπορούν δήμοι να συμμετάσχουν στο ιδιοκτησιακό κεφάλαιο των εταιριών ύδρευσης, υπογράμμισε ότι αυτό «μπορεί να δίνει το δικαίωμα, αλλά απαιτεί και χρήματα» και πρόσθεσε ότι είναι ένα ερώτημα κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί, μόνο με ίδιους πόρους του δήμου.
«Την πρόθεση την έχουμε, αλλά το πώς θα μπορέσουμε να το κάνουμε, είναι αντικείμενο συζήτησης, είναι πολιτικό πια το θέμα, ούτε οικονομικό, ούτε τεχνικό» είπε ο αντιδήμαρχος.
Στην σχετική πρόβλεψη στον «Κλεισθένη» αναφέρθηκε η συνεργάτης του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου, κ. Κουράκου, μεταφέροντας τις απόψεις του και τονίζοντας ότι ο δημόσιος έλεγχος στη διαχείριση του νερού «εξασφαλίζεται» με τη σχετική πρόταση της κυβέρνησης για τα κοινά αγαθά στην επόμενη συνταγματική αλλαγή, με την απόφαση του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ και «με τη μεταφορά του 50+1 των μετοχών της ΕΥΑΘ στο υπερταμείο, άρα την εξαγωγή της ΕΥΑΘ από το ΤΑΙΠΕΔ».
«Προβλέπεται στον Κλεισθένη οι δήμοι να συγκροτήσουν νομικό πρόσωπο και με αυτό να μετέχουν στο ιδιοκτησιακό κεφάλαιο της ΕΥΑΘ» τόνισε η συνεργάτης του αν. υπουργού. “Εξασφαλίζουμε ότι το νερό θα παραμείνει δημόσιο αγαθό, το έχουμε δρομολογήσει, η μπάλα είναι στη δική σας πλευρά» είπε αναφερόμενη στους φορείς και στην αυτοδιοίκηση και τονίζοντας ότι πρέπει όλοι να στηρίξουν το εγχείρημα.
Το λόγο πήραν πολίτες, εκπρόσωποι φορέων, μεταξύ αυτών, ο πρώην ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος, κ.α. που κατέθεσαν τις απόψεις τους για τον τρόπο διαχείρισης μέσα από μικτά σχήματα, δημόσια, αυτοδιοικητικά, συνεργατικά, κ.α.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ