Πόσο εύκολο είναι να βρει δουλειά ένας πρόσφυγας ή ένας μετανάστης; Κι αν βρει, τι δουλειά θα είναι αυτή; Θα είναι από τους τομείς που δεν προτιμώνται γιατί είναι δύσκολοι και απαιτητικοί; Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα αλλά και συμβουλές για τις τεχνικές αναζήτησης εργασίας, τη σύνταξη βιογραφικού, τα εργασιακά δικαιώματα και τη σύνδεση με επιχειρήσεις αναμένεται να δοθούν στο πρώτο «Φεστιβάλ Καριέρας», που διοργανώνει αύριο το «SolidarityNow», στη Θεσσαλονίκη. Ήδη, μέσα από το Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων (Blue Refugee Center) της οργάνωσης, τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν βρει δουλειά περίπου 300 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως από αφρικανικές χώρες, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

«Μάλιστα, το τελευταίο τετράμηνο βρέθηκαν οι 100 από τις συνολικά 300 θέσεις εργασίας που σχετίζονται κυρίως με τον τουρισμό και αφορούν σε διάφορες δουλειές, όπως καμαριέρα και διάφορες δουλειές στην κουζίνα» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια των δράσεων του «SolidarityNow» στη βόρεια Ελλάδα Ιωάννα Φουρκιώτου.

Παράλληλα, όπως διευκρινίζει η σύμβουλος εργασίας της οργάνωσης, Μαίρη Ασβεστά, στις 100 θέσεις εργασίας του τελευταίου τετράμηνου περιλαμβάνονται ανειδίκευτοι εργάτες σε εργοστάσια αλλά και εξειδικευμένοι μάστορες, όπως μαραγκοί και επιπλοποιοί.

«Φυσικά, μιλάμε για προσλήψεις, όπου τηρείται όλο το νόμιμο πλαίσιο και τουλάχιστον το κατώτερο όριο μισθού» σημειώνει η κ. Ασβεστά ξεκαθαρίζοντας ότι οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν βρει εργασία μέσω της Υπηρεσίας Απασχολησιμότητας & Εργασιακής Συμβουλευτικής, που λειτουργεί στο Κέντρο Προσφύγων της οργάνωσης, έχουν όλα τα νόμιμα έγγραφα.

«Επειδή έχουμε επαφή μαζί τους, στη συνέχεια γνωρίζουμε ότι καλούνται να ανταποκριθούν σε δύσκολες συνθήκες εργασίας, απαιτητικές, με πολλές ώρες δουλειάς και σε θέσεις που γενικότερα δεν προτιμώνται» υπογραμμίζει η κ. Ασβεστά. Βασικό πρόβλημα πάντως των προσφύγων και μεταναστών είναι η μη γνώση των ελληνικών και συγχρόνως, η έλλειψη μαθημάτων ελληνικών σε ενήλικες, «που γίνονται κυρίως από ΜΚΟ, με υπερπλήρεις τάξεις». «Υπάρχουν πολλοί πρόσφυγες, με αξιόλογες σπουδές, οι οποίοι δεν μπορούν να τις αναγνωρίσουν και είναι ακόμη πιο δύσκολο να βρουν δουλειά επειδή δεν μιλούν ελληνικά» καταλήγει η κ. Ασβεστά.

Το Φεστιβάλ Καριέρας διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος SIRIUS, αύριο και μεθαύριο, στο Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων (Blue Refugee Center), στην οδό Ιωάννη Κωλέττη 25Δ, με στόχο να φέρει κοντά πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ