Πίσω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, τέσσερις άστεγοι έχουν βρει καταφύγιο για να περάσουν τη νύχτα. Τους πλησιάζουν οι δημοτικοί αστυνομικοί την ώρα που είναι ξαπλωμένοι και πρόχειρα κουκουλωμένοι πάνω σε χαρτόνια. Τους καλησπερίζουν και τους ενημερώνουν για τις κοινωνικές δομές του κεντρικού δήμου, ενώ ζητούν να μάθουν ποιες είναι οι άμεσες ανάγκες τους.

«Μπορείτε να μου φέρετε ένα ζευγάρι παπούτσια; Νούμερο 43-44» λέει ένας άστεγος άνδρας στον δημοτικό αστυνομικό που έχει σκύψει στο προσκεφάλι του και τον ρωτάει εάν είναι καλά. «Κι ένα μπουφάν για τον χειμώνα» προσθέτει βιαστικά. Παραδίπλα, ένας άλλος άστεγος, σε σπαστά ελληνικά, ζητάει μία κουβέρτα καθώς κρυώνει. Οι δημοτικοί αστυνομικοί καταγράφουν στο κινητό τις ανάγκες και ανανεώνουν το ραντεβού για την επόμενη ημέρα, ώστε να μπορέσουν να βρουν κάποια απαραίτητα αγαθά για τους ανθρώπους αυτούς, που βιώνουν την πιο ακραία μορφή φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας κατά τον οποίο η Δημοτική Αστυνομία Θεσσαλονίκης διενεργεί εντατικούς ελέγχους προκειμένου να καταγράψει τον αριθμό των αστέγων που είναι διάσπαρτοι σε ολόκληρη την πόλη, ώστε να γνωρίζει τα ακριβή σημεία τους ενόψει του χειμώνα. Οι περισσότεροι, παρά την ενημέρωση που λαμβάνουν για την ύπαρξη του Υπνωτηρίου και του Ανοιχτού Κέντρου Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων, αρνούνται εκ πεποιθήσεως να μεταφερθούν στις δομές. Αρνούνται ακόμα και τις περιόδους κατά τις οποίες η θερμοκρασία πέφτει πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν να οδηγηθούν σε θερμαινόμενους χώρους.

«Ξεκινάμε μια καταγραφή των αστέγων, ώστε με την έλευση του χειμώνα και την πτώση της θερμοκρασίας να έχουμε τη δυνατότητα να τους εντοπίζουμε γρήγορα. Εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν, θα τους μεταφέρουμε στις κοινωνικές δομές του δήμου, ενώ σε διαφορετική περίπτωση στόχος μας είναι να μπορούμε σε πραγματικό χρόνο να τους προσφέρουμε ό,τι χρειαστούν. Μια κουβέρτα, κάποιο φάρμακο, οποιαδήποτε αρωγή απαιτηθεί. Να είμαστε στο πλευρό τους» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, αρμόδιος για θέματα Δημοτικής Αστυνομίας, Δημήτρης Δαγκλής.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Δημοτική Αστυνομία δημιουργεί έναν «Ψηφιακό Χάρτη Αστέγων», ο οποίος μοιράζεται σε όλους τους εργαζόμενους της υπηρεσίας προκειμένου, μόλις πέσει η θερμοκρασία, να γνωρίζουν όλα τα κλιμάκια των δημοτικών αστυνομικών σε ποια σημεία βρίσκονται οι άστεγοι και πώς μπορούν να τους στηρίξουν. Με διανομή φαγητού, με κουβέρτες και ρούχα, με είδη πρώτης ανάγκης. Ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν, οι δημοτικοί αστυνομικοί τούς προμηθεύουν με πράγματα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, ενώ αρκετές φορές βοηθούν και οι ίδιοι όπως μπορούν.

«Οι περισσότεροι κατ’ επιλογή δεν πηγαίνουν στις δομές. Επομένως, δουλειά μας είναι όταν πιάσει το πολύ κρύο να ξέρουμε πού είναι και τι ανάγκες έχουν» συμπληρώνει ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, Πέτρος Παπαφίλης. Στην τελευταία καταγραφή είχαν εντοπιστεί περίπου 40 σημεία στην πόλη στα οποία είχαν βρει έναν χώρο για να κοιμηθούν 48 άστεγοι. Με βάση τους ελέγχους της υπηρεσίας, το προφίλ των αστέγων στην πόλη, όπως λέει ο κ. Παπαφίλης, είναι κυρίως άνδρες και πολύ λιγότερες γυναίκες. Είναι Έλληνες και ξένοι, ηλικίας άνω των 45 με 50 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ