Σε «αποψίλωση» των περιπτέρων και των ψιλικατζίδικων του Νομού Θεσσαλονίκης έχει οδηγήσει η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες, με αποτέλεσμα, πλέον, να έχουν απομείνει σε λειτουργία σχεδόν τα μισά σε σχέση με το 2010.
Συγκεκριμένα, από τα 3.000 σημεία πώλησης (περίπτερα και ψιλικατζίδικα) το 2010, όταν η κρίση στον κλάδο άρχισε να εκδηλώνεται εντονότερα, υπολογίζεται ότι έχουν μείνει σε λειτουργία μόνο τα 1.600, σύμφωνα τουλάχιστον με εκτιμήσεις που διατύπωσε, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Κωνσταντίνος Ιακώβου, πρόεδρος του Σωματείου «Ένωση Καπνοπωλών-Ενοικιαστών Περιπτέρων Πωλητών Ψιλικών» με έδρα τη Θεσσαλονίκη και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου (ΕΕΘ).
Κατά τα λεγόμενά του, από τα 1.600 σημεία πώλησης που έχουν απομείνει, μόλις το 20% είναι υγιείς επιχειρήσεις, ενώ σημαντικό ποσοστό βρίσκεται στο όριο και οι υπόλοιποι «δεν βγαίνουν καθόλου». Μάλιστα, εκτίμησε πως το 2012 τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα, καθώς θα τεθούν σε ισχύ και τα νέα φορολογικά μέτρα, που θα επιβαρύνουν περαιτέρω έναν ήδη δοκιμαζόμενο κλάδο.
Για τη βελτίωση της κατάστασης, οι εκπρόσωποι του κλάδου ζητούν -μεταξύ άλλων- τη μείωση των φόρων στα τσιγάρα, καθώς «εκεί είναι η κερδοφορία τους», η οποία εκτιμάται ότι μειώνεται κατά σχεδόν 50%, λόγω της υψηλής φορολογίας στα καπνοβιομηχανικά προϊόντα, την αύξηση των ποσοστών που λαμβάνουν από τις πωλήσεις εισιτηρίων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών (ΟΑΣΘ), στο 5% αντί 4% που είναι σήμερα και πλαφόν 1.000 ευρώ στα ενοίκια περιπτέρου.
Οι επαγγελματίες του κλάδου βρίσκονται, παράλληλα, σε διαδικασία για την εξωδικαστική επίλυση του θέματος των μισθωμάτων των περιπτέρων και των ψιλικατζίδικων, που οι ίδιοι θεωρούν πολύ υψηλά εν μέσω κρίσης.
Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά