Το κτήριο έχει υποστεί καθίζηση με συνέπεια να μείνουν εκτεθειμένα τα πάνελ αμιάντου που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του.
Άμεση εκκένωση
Μετά τη γνωστοποίηση της τεχνικής έκθεσης της επιτροπής ελέγχου στατικότητας, η 4η Υγειονομική Περιφέρεια και η Διοίκηση του νοσοκομείου αποφάσισαν την άμεση εκκένωση του κτίσματος.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της τεχνικής έκθεσης η οποία έγινε κατόπιν απόφασης του διοικητή της 4ης ΥΠΕ κ. Στρατή Πλωμαρίτη:
«Α) Το κτήριο παρουσιάζει εκτεταμένες ρωγμές τόσο στα στοιχεία του φέροντα οργανισμού όσο και στα εσωτερικά δομικά στοιχεία που οφείλονται στην καθίζηση του εδάφους η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. ΅
Β) Το κτήριο δεν έχει σαφές στατικό σύστημα με αποτέλεσμα κάθε προσπάθεια ενίσχυσης να είναι ιδιαίτερα δύσκολη με αμφίβολα αποτελέσματα.
Η έκθεση προτείνει την άμεση εκκένωση του κτηρίου καθώς σε περίπτωση σεισμού είναι πολύ πιθανό να υποστεί σοβαρές βλάβες με ανυπολόγιστες συνέπειες για το προσωπικό και τους ασθενείς. Σημειώνει ακόμη ότι «υπάρχει πάντα ο κίνδυνος εφόσον το φαινόμενο της καθίζησης είναι σε εξέλιξη, να αποκολληθούν τμήματα της τοιχοποιίας και να προκαλέσουν ατυχήματα». Υπογραμμίζεται ακόμη ότι «παράλληλα θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την καθαίρεση και απομάκρυνση των στοιχείων αμιάντου από εξιδεικευμένη εταιρεία σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Το κείμενο καταλήγει τονίζοντας ότι οποιαδήποτε προσπάθεια παρέμβασης από τεχνικής άποψης είναι πρακτικά αδύνατη και το κτήριο είναι ακατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση.
Μεταφορά ασθενών
Η τεχνική έκθεση υποβλήθηκε στη διοικήτρια του Νοσοκομείου κ. Πατερνά την περασμένη Πέμπτη, ενημερώθηκε ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ και σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της διοικήτριας του Ιπποκρατείου κ. Παπαχριστοδούλου αποφασίστηκε οι 39 πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς του Αγ. Παύλου να μεταφερθούν σταδιακά στη μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας που λειτουργεί στο Ιπποκράτειο, ως μια άμεση λύση στο πρόβλημα. Παράλληλα το υπόλοιπο διοικητικό προσωπικό θα μεταφερθεί σε άλλους χώρους του Αγ. Παύλου.
Ανάστατοι οι ασθενείς
Το γεγονός προκαλεί αντιδράσεις στις τάξεις των ασθενών οι οποίοι αναρωτιούνται για πιο λόγο δεν ενημερώθηκαν νωρίτερα και γιατί δεν ζητήθηκε η άποψή τους για τη μεταφορά της νοσηλείας τους στο Ιπποκράτειο.
Πρότειναν οι ασθενείς του Αγ. Παύλου να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα στις μονάδες του Ιπποκρατείου και του ΑΧΕΠΑ, αίτημα που ο κ. Πλωμαρίτης δήλωσε ότι θα εξετάσει .
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, επρόκειτο αργά χθες το βράδυ οι ασθενείς να συναντηθούν προκειμένου να αποφασίσουν για τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν.
Το ιστορικό
Το κτήριο όπου στεγάζεται η μονάδα μεσογειακής αναιμίας του Αγίου Παύλου κατασκευάστηκε το 1987. Είναι ισόγειο κτίσμα εμβαδού 309 m2 και ανήκει στην κατηγορία της ελαφράς κατασκευής. Βρίσκεται σε επικλινές έδαφος και είναι τοποθετημένο σε υπερυψωμένη βάση από οπλισμένο σκυρόδεμα και δομικό πλέγμα.
Ήδη από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του παρουσιάστηκαν προβλήματα τα οποία με την πάροδο του χρόνου έγιναν μεγαλύτερα και εμφανέστερα.