Εκδήλωση – συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση στη Θεσσαλονίκη, έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, σε συνεργασία με την ΠΚΜ, σε αίθουσα της ΔΕΘ, στην οποία παραβρέθηκαν και πήραν το λόγο αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, κινημάτων, συλλογικοτήτων και πολίτες.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο δεύτερο επίπεδο του διαλόγου, από τα τρία συνολικά, που προβλέπει συζητήσεις με επιστημονικούς, κοινωνικούς φορείς και πολίτες, στις πρωτεύουσες των δεκατριών περιφερειών της χώρας. Αύριο θα γίνει εκδήλωση στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρώτο επίπεδο διαλόγου, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής, καθηγητής, Μιχάλης Σπουρδαλάκης, είναι η κατάθεση απόψεων φορέων πανελλήνιας εμβέλειας στην Αθήνα και το τρίτο στάδιο, η κατάθεση προτάσεων με το ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της επιτροπής διαλόγου. Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα www.syntagma-dialogos.gov.gr , μέσω της συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου, πάνω από δύο χιλιάδες επτακόσιες πενήντα απόψεις.

Ο κ. Σπουρδαλάκης διευκρίνισε ότι επιλέχθηκε «ο δύσκολος δρόμος» του ερωτηματολογίου, με διαπίστευση των στοιχείων του χρήστη από το TAXIS, ώστε να εξασφαλιστεί η εγκυρότητα της άποψης, με ερωτήματα πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα. «Τις ερωτήσεις δεν τις έχουμε βάλει εμείς, προκύπτουν από ολοκληρωμένες προτάσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί, ή κατατεθεί στην επιτροπή. Υπάρχει (εκτός από το ερωτηματολόγιο και η ελευθερία του κειμένου (στο πλαίσιο της φόρμας) που μπορούν να γράψουν απόψεις τους οι πολίτες» τόνισε ο κ. Σπουρδαλάκης και πρόσθεσε : «Λαμβάνουμε και e-mail, είναι πολύ σημαντικό, οποιοσδήποτε, να προτείνει λύσεις».

«Η Επιτροπή αυτή δε φτιάχνει Σύνταγμα, δεν έχει άποψη, έχει αναλάβει να διοργανώσει το διάλογο, στους έξι άξονες που μας έχει ορίσει ο πρωθυπουργός και που ανακοίνωσε το καλοκαίρι στο περιστύλιο της Βουλής» συνέχισε ο κ. Σπουρδαλάκης. Επισήμανε, ότι αυτή η φάση είναι προδιαδικασία, καθώς η κανονική διαδικασία θα γίνει κατά τις προβλέψεις του άρθρου 110 του Συντάγματος, μέσα από την κοινοβουλευτική οδό και πρόσθεσε ότι δεν αφορά αλλαγές στο «σκληρό πυρήνα» του Συντάγματος, αλλά ο διάλογος αφορά πολύ συγκεκριμένες διατάξεις, στους άξονες που τέθηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι άξονες του διαλόγου περιλαμβάνουν με άμεσο, ή έμμεσο τρόπο, το σύνολο των αναθεωρητέων διατάξεων, την αρχιτεκτονική του πολιτεύματος, την πολιτική ηγεσία, την αυτοδιοίκηση και τις ανεξάρτητες αρχές, ζητήματα διαφάνειας, σχέσεις κράτους εκκλησίας, ατομικά δικαιώματα, κοινωνικά δικαιώματα, κοινά αγαθά- ελεύθεροι χώροι – πολιτισμός» είπε ο κ. Σπουρδαλάκης. Τόνισε, ότι η διαδικασία αυτή, είναι χρήσιμη και ως προς τη βελτίωση της «κουλτούρας διαβούλευσης» μέσω της συμμετοχής, αλλά και επίσης και λόγω της πιθανότητας «να παραδοθούν να καταγραφούν σημαντικές απόψεις και να αναγκαστεί ο συνταγματικός νομοθέτης να τις λάβει σοβαρά υπόψη».

Απαντώντας σε παρατήρηση του προέδρου της Ένωσης Δήμων Κ. Μακεδονίας, Λάζαρου Κυρίζογλου, ότι η Βουλή δεν έχει διατυπώσει κάποια προκαταρκτική «δέσμευση» για την πρόθεση της να προβεί σε συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Σπουρδαλάκης τόνισε ότι «τεκμαίρεται» από το ότι τα δύο μεγάλα κόμματα, ως κυβερνητικά κόμματα, το 2014 και το 2016 διατύπωσαν αυτή την πρόθεση για αναθεώρηση του Συντάγματος.

«Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε μια δουλειά, να επικοινωνήσουμε αυτό που μας είπε ο πρωθυπουργός, να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση, να τοποθετηθεί η κοινωνία. Έχει μεγάλη σημασία, να το συζητάμε, γίνεται μια προσπάθεια. Δεν εξαντλείται εδώ η συζήτηση, δίνουμε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα και σας καλούμε να τοποθετηθείτε» είπε ο πρόεδρος της ΔΕΘ και μέλος της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, Τάσος Τζήκας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η συνταγματική αναθεώρηση είναι μια κορυφαία διαδικασία και προσωπικά πιστεύω ότι μπορεί να αποτελέσει και μια εθνική ευκαιρία για τη χώρα μας» τόνισε από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, σημειώνοντας ότι προτεινόμενες αλλαγές, τα τελευταία χρόνια, «ναυάγησαν», εξαιτίας του ότι «οι πολιτικές δυνάμεις δε στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων» και τόνισε ότι κατά την άποψη του το Σύνταγμα πρέπει «να εκσυγχρονιστεί», όπως και η νομοθεσία για τη λειτουργία του κράτους. «Σήμερα, μας δίνεται μια χρυσή ευκαιρία να συνεργαστούμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις για να υπάρξει αποτέλεσμα» είπε ο κ. Τζιτζικώστας και μιλώντας για τη χρησιμότητα του δημόσιου διαλόγου, συνέχισε :«Να ανοίξουμε κεφάλαια συζήτησης σε αυτή τη χώρα που έχουν να κάνουν από την εκλογή του ανώτατου άρχοντα της χώρας μας, και της άμεσης πιθανότητας εκλογής από το λαό, μέχρι το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων».

Ο κ. Τζιτζικώστας διευκρίνισε, «προς αποφυγή παρεξήγησης», ότι αυτή η διαδικασία διαλόγου «δεν υποκαθιστά» την προβλεπόμενη από το άρθρο 110 του Συντάγματος, μέσω της κοινοβουλευτικής οδού, αλλά τόνισε ότι έχει την αξία της, καθώς «ήρθε η ώρα να ανοίξει η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση και για τους πολίτες και για τις συλλογικότητες», αρκεί, όπως είπε, «να μην είναι προσχηματική» και «επικοινωνιακή» και συνέχισε:

«Και θέλω πραγματικά να συγχαρώ τον πρωθυπουργό για την πρωτοβουλία που πήρε να δημιουργήσει αυτήν την επιτροπή αναθεώρησης και να οδηγήσει πριν φτάσουμε το θέμα στη Βουλή σε μια συζήτηση, σε ένα διάλογο, στις δεκατρείς πρωτεύουσες των περιφερειών της χώρας. Η πραγματικότητα είναι αυτή, ότι από τις περιφέρειες, από τις έδρες των περιφερειών, πρέπει να ξεκινά ο διάλογος για τόσο σοβαρά θέματα. Οι αποφάσεις πρέπει να αρχίσουν να λαμβάνονται από κάτω προς τα πάνω» είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο περιφερειάρχης πρόσθεσε, ότι στο επόμενο Σύνταγμα, μεταξύ άλλων, θα είναι και μια «χρυσή ευκαιρία» να καθιερωθεί και μια αλλαγή στο μοντέλο του κράτους, «η μετάβαση από την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή και τοπική διακυβέρνηση», δηλαδή, να επιτευχθεί η οικονομική αποκέντρωση, η ανεξαρτησία, η θεσμική αυτοτέλεια, της αυτοδιοίκησης και η ενίσχυσή της με ουσιαστικές αρμοδιότητες και πόρους.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Γιάννης Κρεστενίτης και ο πρόεδρος των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ Γιώργος Αρχοντόπουλος, που έθεσαν θέμα και για το νερό στην ενότητα του διαλόγου για τα «κοινά αγαθά», ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Γιάννης Μυλόπουλος, η επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου, ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών και αντιπρόεδρος της ΠΕΔΜΚ, Σίμος Δανιηλίδης, ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Παντελής Φιλιππίδης, ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, ο πρόεδρος του ΑΤΕΙΘ, πανεπιστημιακοί, ενώ το λόγο πήραν και τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι κινήσεων, συλλογικοτήτων και πολίτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης