Της Άντζελας Πεΐτση

Εικόνες «ντροπής» αποτυπώνουν καθημερινά οι Θεσσαλονικείς και όσοι επισκέπτονται το κατά τα άλλα «κόσμημα» των δεκατριών θεματικών πάρκων της νέας παραλίας.

Bρομιές, ακαθαρσίες και σκουπίδια αντικρίζουν καθημερινά οι επισκέπτες. Τα παιδιά βρίσκονται σε διαρκή κίνδυνο υγείας, καθώς δεν έχουν γίνει μυοκτονίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες ενώ χαρακτηριστικό περιστατικό των κατασκευαστικών προβλημάτων που ακόμα δεν έχουν λυθεί, είναι ο θάνατος από ηλεκτροπληξία τετράποδου πριν από δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια βόλτας από τον ιδιοκτήτη του.

Η συντήρηση είναι ανύπαρκτη. Μάλιστα, όσο χειμωνιάζει η αδιαφορία για την καθαριότητα στο εσωτερικό των θεματικών πάρκων μεγαλώνει, αφού «η πτώση των φύλλων σε συνδυασμό με τα σκουπίδια είναι μία καθημερινή και αδιάλειπτη εικόνα».

«Τα ποντίκια είναι μεγαλύτερα από τα τετράποδα μας», κατήγγειλε αποκλειστικά στο zougla.gr, ιδιοκτήτρια σκύλου. Είπε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει κανείς να ενδιαφερθεί; Εδώ έρχονται γονείς με παιδιά. Βρίσκουν διέξοδο από τη μελαγχολία τόσοι και τόσοι άνθρωποι. Δίνουν ραντεβού νεαρά ζευγάρια, φίλοι και παρέες. Αθλείται κόσμος και κόσμος. Καταστρέφεται η ομορφότερη εικόνα της Θεσσαλονίκης, όχι εξωτερικά αλλά εσωτερικά».

Η εικόνα εγκατάλειψης στο εσωτερικό των πάρκων της Νέας Παραλίας, είναι απογοητευτική. Ένας ακόμα περιπατητής επέκρινε δριμύτατα την όλη κατάσταση: «Πηγαίνουμε στο εξωτερικό και θαυμάζουμε τα πάρκα των ξένων πόλεων. Εμείς τα έχουμε και τ’ αφήνουμε να ρημάζουν. Ντροπή. Μετά γινόμαστε κριτές χωρίς να βλέπουμε τα του οίκου μας».

Την ίδια στιγμή ακόμα και ο σύλλογος ανθοπωλών Θεσσαλονίκης, έχει ζητήσει διευκρινίσεις για το τι γίνεται με τις στέγες που έχουν τοποθετήσει δέντρα και ποια είναι η πορεία συντήρησης και αξιοποίησης των πρασίνων.

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο της Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θεσσαλονίκης – Δημοτικό Σύμβουλο – Μέλος του ΔΣ. Αρχιτεκτόνων του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Σωκράτη Δημητριάδη, ο οποίος δήλωσε: «Η διοίκηση Μπουτάρη παρέλαβε ένα έργο «κόσμημα» από την προηγούμενη διοίκηση. Δυστυχώς το έργο κρύβει πάρα πολλούς κινδύνους. Η εικόνα είναι τραγική. Δεν αποτυπώνεται με λόγια. Είναι εικόνα εγκατάλειψης. Η δημοτική αρχή προβάλλει ως επιχείρημα την έλλειψη χρημάτων. Εμείς, είχαμε ζητήσει και στο δημοτικό συμβούλιο να υπάρξουν «αντίμετρα». Δηλαδή κάποιο μέρος χρημάτων από τα έσοδα της παραλίας που εισπράττονται, είτε από τα ενοικιαζόμενα καφέ είτε από τους πλανόδιους είτε ακόμα κι από τα τέλη καθαριότητας, να επιστρέφονται στην παραλία. Δυστυχώς δεν έγινε τίποτα. Δεν έχουν γίνει μυοκτονίες. Κινδυνεύει από ασθένειες ό,τι έμψυχο κυκλοφορεί στο εσωτερικό των πάρκων». Και καταλήγει: «Συνιστώ μεγάλη προσοχή στα παιδιά και περιμένουμε πλέον την παρέμβαση της υγειονομικής υπηρεσίας».