Τις δράσεις και τις ενέργειες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για να «στηρίξει» τον κλάδο της κτηνοτροφία που «στα χρόνια της κρίσης πιέστηκε περισσότερο από κάθε άλλον», παρουσίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, εγκαινιάζοντας απόψε την 11η Διεθνή Έκθεση για την Κτηνοτροφία και Πτηνοτροφία «Zootechnia» στη Θεσσαλονίκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο Έλληνας κτηνοτρόφος πιέστηκε μέσα στην κρίση, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο παραγωγό. Είναι ο άνθρωπος, που δεν μπορεί να φύγει ούτε μία μέρα από το κοπάδι, ο παραγωγός, που είναι πιο ταλαιπωρημένος από τις διακυμάνσεις των τιμών και πια αντιμετωπίζει, εκτός από τις εισαγόμενες ασθένειες, την Κλιματική Αλλαγή», είπε ο κ. Αραχωβίτης. Ανέφερε ότι ήδη υπέγραψε την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα «Μέτρα Ελέγχου της Αγοράς Γάλακτος» και επισήμανε ότι «μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφεί και στο υπουργείο Οικονομικών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως σημείωσε, η νέα ΚΥΑ αφορά σε μέτρα ελέγχου στο γάλα και προβλέπει αυστηρότερες κυρώσεις, ακόμη και κλείσιμο/αφαίρεση άδειας επιχειρήσεων σε περιπτώσεις υποτροπής σοβαρών παραβάσεων, ώστε να προστατευθούν οι παραγωγοί από αθέμιτες πρακτικές. Στις δράσεις και ενέργειες του υπουργείου για τη στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας, συμπεριλαμβάνονται, σύμφωνα με τον κ. Αραχωβίτη, προστασία των επιδοτήσεων μέχρι 7.500 ευρώ πέρα και πάνω από το ακατάσχετο των 1.250 ευρώ για κάθε μήνα, καθώς και ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση των ελέγχων στο νωπό γάλα και στη μεταποίηση γάλακτος και κρέατος με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων ελεγκτικών φορέων. Σύμφωνα με τον υπουργό, ήδη τα αποτελέσματα των εντατικών ελέγχων έχουν αποδώσει καρπούς και – όπως είπε – «αυτοί που πρέπει να πάρουν το σήμα το πήραν. Εάν δεν συμμορφωθούν θα βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις»,

Μεταξύ των μέτρων που παρουσίασε είναι τα εξής:

*Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου και στήριξη πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης προς όφελος των παραγωγών και των καταναλωτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

*Πληρωμή κρατικών ενισχύσεων de minimis σε όλους τους αιγοπροβατοτρόφους ύψους 5 ευρώ ανά ζώο.

*Πρόσληψη άνω των 200 κτηνιάτρων, στο επόμενο διάστημα.

*Προετοιμασία νομοσχεδίου για τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των αγροτών και των κτηνοτρόφων. «Ο Έλληνας κτηνοτρόφος να είναι οργανωμένος σε έναν ενοποιημένο συνδικαλιστικό φορέα κι όχι σε πολλούς διαφορετικούς φορείς. Δε χτίζεται αγροτική ή κτηνοτροφική πολιτική χωρίς ενιαίο αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα», τόνισε. Διευκρίνισε μάλιστα ότι το το νομοσχέδιο ήδη καταρτίζεται και θα κατατεθεί στην ελληνική Βουλή προς ψήφιση, «μέσα στο επόμενο διάστημα».

*Τροπολογία του ν. 4492/2017 του Δεκεμβρίου 2018 με την οποία θωρακίστηκε η εφαρμογή του για την υποχρεωτική πληρωμή των παραγωγών νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων από τους εμπόρους μέσα σε 60 ημέρες.

*Παράταση στη διαδικασία αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων με τροπολογία το Δεκέμβριο του 2018, προκειμένου να δοθεί χρόνος για να απλοποιηθεί το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

*Επιτάχυνση των διαδικασιών για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης.

*Προώθηση της φέτας ΠΟΠ στις αγορές του εξωτερικού και σύνταξη του απαραίτητου φακέλου για την κατοχύρωση του ελληνικού γιαουρτιού σαν ΠΓΕ. “Με το Ελληνικό Γιαούρτι στην Τσεχία, υπήρξε μια πολύ θετική εξέλιξη ύστερα από έντονη πίεση της ελληνικής πλευράς προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή”, σημείωσε.

Κατά την ομιλία του ο κ. Αραχωβίτης συγχάρει τους διοργανωτές της Zootechnia, την ΔΕΘ – Helexpo και εξέφρασε τη βεβαιότητά του για την επιτυχία της, αφού όπως τόνισε “διαθέτει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και συμμετέχουν όλοι οι φορείς του κτηνοτροφικού και πτηνοτροφικού κλάδου”.

Αναγνωρισμένο σημείο συνάντησης των εκπροσώπων του κτηνοτροφικού και του πτηνοτροφικού κλάδου χαρακτήρισε τη Zootechnia η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου, μιλώντας για μια έκθεση – πυρήνα παραγωγής. Υπογράμμισε το στοιχείο της καινοτομίας που έχει η φετινή διοργάνωση μέσω του Digital Greece: Zootechnia Edition, που φιλοξενεί start ups του αγροτοκτηνοτροφικού κλάδου.

Την ιδιαίτερη βαρύτητα της Zootechnia για την Κεντρική Μακεδονία τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, σημειώνοντας πως η έκθεση αφορά τον βασικό κλάδο της οικονομίας του τόπου μας, ενώ την ικανοποίησή του για την ανάπτυξη μιας έκθεσης που αφορά έναν κλάδο αρκετά παραμελημένο στην Ελλάδα, όπως τον χαρακτήρισε, αλλά με πολύ μέλλον, εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, αναφερόμενος στη Zootechnia.

Επίσης, στα ενισχυμένα μεγέθη της φετινής διοργάνωσης αναφέρθηκε τέλος ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, ο οποίος έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη Zootechnia όλων των εποχών.

Υπενθυμίζεται, ότι οι εκθέτες της 11ης Zootechnia ανέρχονται σε 988, έναντι 939 το 2017, ενώ ο εκθεσιακός χώρος που καταλαμβάνει, στεγασμένος και υπαίθριος, είναι επιφάνειας 16.663 τ.μ. έναντι 14.350 τ.μ. το 2017. Οι ξένοι άμεσοι εκθέτες της προέρχονται από 14 χώρες, ενώ συνολικά οι ξένοι εκθέτες (άμεσοι και έμμεσοι) εκπροσωπούν 41 χώρες, έναντι 37 το 2017. Πλούσιο είναι και το πρόγραμμα των ξένων προσκεκλημένων επισκεπτών, που ανέρχονται σε 380.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης