Η ομολογία της κυβέρνησης με την επίσημη πλέον -μετά τις χθεσινές διαρροές- υπουργική απόφαση-βόμβα του Γιώργου Κατρούγκαλου και του Γιώργου Χουλιαράκη που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ και προβλέπει την από τις 18 Αυγούστου 2015 εφαρμογή των νέων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που θα βρεθούν να ζουν στα όρια της φτώχειας.

Τα όρια ηλικίας αυξάνονται αναδρομικά από τις 18 Αυγούστου 2015 μέχρι το 2022 στα 62 χρόνια για μειωμένη σύνταξη με 40 έτη ασφάλιση και στα 67 χρόνια με τουλάχιστον 15 έτη για πλήρηΜε βάση την υπουργική απόφαση, τα όρια ηλικίας αυξάνονται αναδρομικά από τις 18 Αυγούστου 2015 μέχρι το 2022 στα 62 χρόνια για μειωμένη σύνταξη με 40 έτη ασφάλιση και στα 67 χρόνια με τουλάχιστον 15 έτη για πλήρη. Για πρώτη φορά στη μέγγενη των νέων διατάξεων δεν θα βρεθούν μόνο όσοι ασφαλισμένοι θεμελίωσαν δικαίωμα σύνταξης μετά την 1 Ιανουαρίου 2015 αλλά και όσοι είχαν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014.

Με τις επώδυνες αυτές αλλαγές -οι οποίες ουσιαστικά έρχονται αιφνιδιαστικά να κάνουν πραγματικότητα τον νόμο που εν όψει του τρίτου μνημονίου ψηφίστηκε τον Αύγουστο και αφορά στη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης- μπαίνει οριστικά τέλος στην 35ετία και καταργούνται οι πρόωρες συντάξεις. Εκτιμάται ότι θίγονται τα δικαιώματα δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων αλλά και αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012.

Η αύξηση των ορίων ηλικίας που σηματοδοτεί την πλήρη ανατροπή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, σε συνδυασμό με την έκρηξη της ανεργίας, τη μαύρη εργασία και τη φορολογική λαίλαπα, θα οδηγήσει σε εργασιακό μεσαίωνα με δουλειά -για όσους είναι τυχεροί και έχουν εργασία- μέχρι τα βαθιά γεράματα. Για τους νεότερους, το όνειρο της σύνταξης φαίνεται πλέον άπιαστο, καθώς ο στόχος της συμπλήρωσης 15 χρόνων εργασίας με ασφάλιση, ειδικά για τους νέους που μαστίζονται από την ανεργία αλλά και για όσους έχουν χάσει τη δουλειά τους, μοιάζει απίθανος.

Τα σωματεία των εργαζομένων ετοιμάζονται να κατέβουν στους δρόμους κατά των καταστροφικών αλλαγών στο συνταξιοδοτικό που οδηγούν, όπως λένε, στη φτωχοποίηση χιλιάδες παρ’ ολίγον συνταξιούχους και στην άγρια ισοπέδωση του ασφαλιστικού συστήματος.

Διαβάστε επίσης: