Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Φίλιππος Καραμέτος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλυσιδωτές αντιδράσεις και διαξιφισμούς έχει προκαλέσει στην Τράπεζα της Ελλάδος η πρόσληψη της κυρίας Ευγενίας Γκαργκάνα.

Αντιδράσεις στην ΤτΕ για την πρόσληψη της κόρης του Νίκου ΓκαργκάναΠρόκειται για την κόρη του επίτιμου προέδρου της ΤτΕ Νίκου Γκαργκάνα, η οποία τα τελευταία έξι χρόνια εργαζόταν σε αυτή με απόσπαση από την Εθνική Τράπεζα και στις 3 Νοεμβρίου 2014, κατόπιν πρότασης της Διοίκησης, εντάχθηκε στην τράπεζα ως μόνιμο προσωπικό με τον βαθμό του οικονομολόγου Α’ στον αντίστοιχο κλάδο.

Η πρόσληψή της προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Συλλόγου Υπαλλήλων Τράπεζας Ελλάδος, ο οποίος σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις αρχές Νοεμβρίου αφήνει αιχμές κατά της Διοίκησης και θέτει θέματα διαφάνειας στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν είναι λίγοι αυτοί, μάλιστα, που ερμηνεύουν την εν λόγω κίνηση ως ένα «δώρο» του νέου διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα στον επίτιμο πρόεδρό της Νίκο Γκαργκάνα. Ο πρώην τσάρος της οικονομίας φαίνεται ότι από τη σύντομη θητεία του στα πολιτικά έδρανα «διδάχθηκε» τις παλαιοκομματικές πρακτικές και έσπευσε να τις εφαρμόσει από το νέο του πόστο.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή…

H πρόσληψη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η κυρία Ευγενία Γκαργκάνα πριν από έξι χρόνια αποσπάστηκε από την Εθνική Τράπεζα και άρχισε να εργάζεται στην ΤτΕ. Μάλιστα, όπως αναφέρουν στο zougla.gr άτομα που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, τον Μάιο του 2012, οπότε έγινε αλλαγή της επιχειρησιακής σύμβασης, η κυρία Γκαργκάνα δεν υπέστη καμία μείωση στον μισθό της, καθώς δεν ανήκε στο μόνιμο προσωπικό.

Στις 3 Νοεμβρίου 2014, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Γενικού Συμβουλίου, προτάθηκε από τη Διοίκηση και έγινε αποδεκτή η πρόσληψη και η ένταξή της στον κλάδο των οικονομολόγων.

Αυτό ήταν που προκάλεσε και την αντίδραση του συλλόγου των υπαλλήλων, καθώς, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, μέχρι και εκείνη τη στιγμή η Διοίκηση της ΤτΕ ενημέρωνε τους εργαζομένους που επιθυμούσαν να ενταχθούν στον εν λόγω κλάδο ότι ήταν κλειστός από τη δεκαετία του 1990.

Στις 5 Νοεμβρίου 2014 ο Σύλλογος Υπαλλήλων Τράπεζας Ελλάδος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ναι μεν δεν αμφισβητεί τα προσόντα της κυρίας Γκαργκάνα, κάνει λόγο όμως για πρακτικές που θίγουν την αξιοκρατία και τη διαφάνεια όσον αφορά στις προσλήψεις των άλλων υπαλλήλων.

Η ανακοίνωση:

«Θίγονται θέματα ηθικής και αξιοκρατίας»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ένα υπόμνημα που απέστειλαν λίγες ημέρες μετά στον κ. Στουρνάρα οι υπάλληλοι των Διευθύνσεων Οικονομικής Ανάλυσης και Στατιστικής.

Ειδικότερα, η επιτροπή ΔΟΑΜ-Στατιστικής επισημαίνει ότι οι πρόσφατες αποφάσεις της ΤτΕ δημιουργούν εντυπώσεις και θέτουν σε αμφισβήτηση τα κριτήρια αντικειμενικότητας όσον αφορά στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού.

Για την πρόσληψη δε της κυρίας Γκαργκάνα τονίζουν ότι «η πρόσφατη πρόσληψη συναδέλφου στον οικονομικό κλάδο μπορεί να πληροί την τυπική προϋπόθεση, αφού η Διοίκηση μετά από διετή δοκιμαστική περίοδο έχει τη δυνατότητα να μονιμοποιήσει τον/την υπάλληλο στον βαθμό του Οικονομολόγου Α, αλλά θα πρέπει να μπορέσει ηθικά να δικαιολογήσει σε εξίσου αξιόλογους συναδέλφους ακόμη και με 20ετή προϋπηρεσία το γεγονός ότι αυτοί δεν έχουν ανάλογη μεταχείριση».

Το υπόμνημα:


Πρόκειται για ένα θέμα νόμιμο, το οποίο όμως δεν είναι και ηθικό… Ιδιαίτερα δε όταν στην ΤτΕ έχουν κατά καιρούς καταγραφεί παρόμοια περιστατικά, από τα οποία διαφαίνεται ότι ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης