«Αλμυρός» ήταν ο πρωτοχρονιάτικος μποναμάς για τον Δήμο Αράχθου και την ιστορική Κοινότητα Κομμένου Άρτας, όπου επιβεβαιώνονται χρόνο με το χρόνο οι προβλέψεις των επιστημόνων για αλλαγή των περιβαλλοντικών και κλιματικών δεδομένων στη χώρα.

Την ώρα που στα δελτία των «8», παρουσιάζονταν τα ρεπορτάζ για την πιο θερμή Πρωτοχρονιά από το 1897, το φαινόμενο της πλημμυρίδας μετέτρεψε σε θάλασσα 4.000 στρέμματα στο Κομμένο και μια έκταση πλάτους 3 χιλιομέτρων και μήκους 10 χιλιομέτρων στα όρια του Δήμου Αράχθου. Για την μαρτυρική Κοινότητα του Κομμένου, το φαινόμενο της ερημοποίησης μιας μεγάλης έκτασης στις εκβολές του ποταμού Αράχθου στο Αμβρακικό κόλπο δεν είναι κάτι καινούργιο, αφού παρατηρείται εδώ και χρόνια και ολοένα αυξάνεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 
 4.000 στρέμματα γης έγιναν θάλασσα

Γι’ αυτό τον λόγο, άλλωστε, η κοινότητα εδώ και χρόνια αναζητά οικονομικούς πόρους, προκειμένου να κατασκευάσει προστατευτικό ανάχωμα και αντλιοστάσιο στην περιοχή, για να περιορίσει τις δυσμενείς επιπτώσεις.
Η πίστωση εξασφαλίστηκε προσφάτως από τις οριζόντιες δράσεις του Προγράμματος «Θησέας».

Το έργο ξεκίνησε και επί της ουσίας απέτρεψε τα χειρότερα στην περιοχή από το φαινόμενο της πλημμυρίδας που κατέκλυσε με θαλασσινό νερό ολόκληρη την περιοχή, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς.
Το έργο αυτό για το Κομμένο έχει προϋπολογισμό 243.000 ευρώ και ήδη ο προστατευτικός αύλακας που προέβλεπε έχει φθάσει σε μήκος 1.550 μέτρων από τα 1.800 που προβλέπεται να κατασκευαστούν.
Το αντλιοστάσιο, ωστόσο, αν και έχει ολοκληρωθεί, δεν πρόλαβε να λειτουργήσει, διότι δεν είχε δοθεί ακόμη το ρεύμα από τη ΔΕΗ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η νοτιοανατολική πλευρά της κοινότητας, λόγω αυτών των παρεμβάσεων, δεν αντιμετώπισε πρόβλημα από το θαλασσινό νερό, αλλά από το γεγονός ότι φούσκωσε η θάλασσα και δεν γινόταν αποστράγγιση» διευκρίνισε ο πρόεδρος Χρήστος Κοσμάς, ο οποίος εξήγησε ότι η νοτιοδυτική πλευρά, η «Μπούκα», όπως ονομάζεται, έγινε θάλασσα.

«Η Μπούκα χάθηκε. Από τα 9.000 στρέμματα που είναι συνολικά οι κοινοτικές εκτάσεις, με τις παρεμβάσεις αυτές, σώζουμε περίπου τα 1.000, και κάποιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις στα όρια της κοινότητας, κυρίως ελαιώνες. Τα υπόλοιπα χάνονται. Όταν λέμε «Μπούκα», εννοούμε μια περιοχή με έκταση 4.000 στρέμματα. Από αυτά σήμερα δεν έμειναν ούτε 500, τα υπόλοιπα έγιναν θάλασσα».

Το πρόβλημα είναι σοβαρό και ο κ. Κοσμάς δήλωσε ότι θα πρέπει να εξεταστεί η λύση του όχι σε επίπεδο κοινότητας μόνο αλλά σε επίπεδο νομαρχίας, διότι η κοινότητα βρίσκεται στο τελευταίο άκρο του νομού όπου καταλήγουν τα νερά από όλη την έκτασή του.

Δήμος Αράχθου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γεγονός της μεταβολής των κλιματικών δεδομένων επεσήμανε και ο δήμαρχος Αράχθου Ιωάννης Κόκλας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Αυτό το φαινόμενο στον Δήμο Αράχθου παρατηρείται τα δύο τελευταία χρόνια. Δεν το είχαμε παλαιότερα».

Εκεί, την Παρασκευή, από το απόγευμα, οι ισχυροί νότιοι άνεμοι προκάλεσαν πλημμυρίδα σε μία έκταση που περικλείεται και περιγράφεται ως μία ζώνη μήκους 10 χιλιομέτρων και πλάτους περίπου 3 χιλιομέτρων. Οι περιοχές με τοπωνύμια «Πλατανάκι», «Φράχτες», «Βούρλο» στα όρια του δημοτικού διαμερίσματος Νεοχωρίου αλλά και στην άλλη πλευρά του Δήμου, στο δημοτικό διαμέρισμα Συκιών έγιναν θάλασσα. Το φυσικό αυτό φαινόμενο έγινε ακόμη πιο έντονο την επόμενη ημέρα Σάββατο 2 Ιανουαρίου.

Ο κ. Κόκλας περιέγραψε: «Όταν φυσάει νοτιάς, βγαίνει η θάλασσα έξω. Το λέω έτσι απλά, για να γίνεται κατανοητό. Και από τη στιγμή που ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας, δεν μπαίνει μόνο μέσα στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και στους ελαιώνες που υπάρχουν στην περιοχή αυτή, αλλά εμποδίζει και τα γλυκά νερά να βγουν προς τη θάλασσα. Δηλαδή, δεν γίνεται και αποστράγγιση».

Παρότι έχουν περάσει μερικά 24ωρα το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμη, αλλά σε σχετική ύφεση εν συγκρίσει με τις πρώτες ώρες. «Αν κρίνουμε με βάση και την περσινή παρατήρηση, τότε θα χρειαστούν περίπου επτά ημέρες, ώστε να φύγουν τελείως τα αλμυρά νερά από τη στεριά και φυσικά προκαλώντας ζημιά στις ελιές και γενικότερα στις καλλιέργειες που υπάρχουν σε όλη αυτή την έκταση» είπε ο κ. Κόκλας.

Ο ίδιος δήλωσε ότι «Σήμερα βρισκόμαστε πλέον κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και ίσως στο παρελθόν, όταν δεν υπήρχε το φράγμα, να ήταν ο Άραχθος που δημιουργούσε αναχώματα με τα φερτά υλικά δεξιά και αριστερά των εκβολών του και να μην είχαμε αντιμετωπίσει πρόβλημα.

Σήμερα, όμως, υπάρχει άμεση ανάγκη για παρέμβαση στην περιοχή. Υπήρχε ένα παλιό χωμάτινο ανάχωμα, το οποίο εμείς το συντηρούμε, αλλά πλέον δεν επαρκεί, για να εμποδίσει τη θάλασσα, όταν έχουμε νοτιά. Θα πρέπει να κατασκευαστεί ένα πέτρινο και παράλληλα να κατασκευαστεί και αντλιοστάσιο, ώστε να επιτυγχάνεται και η αποστράγγιση».

Ήδη όπως είπε ο κ. Κόκλας έχει ανατεθεί στη τεχνική υπηρεσία του δήμου η εκπόνηση μελέτης για να υπολογιστεί και το κόστος αυτής της κατασκευής και ακολούθως τις επόμενες ημέρες μετά τις γιορτές σκοπεύει να ενημερώσει σχετικά Νομαρχία και Περιφέρεια προς αναζήτηση σχετικής πίστωσης.

Πλημμύρες και στην Αμφιλοχία

Τον οικισμό Μπούκα Αμφιλοχίας, που χτυπήθηκε από τις ακραίες καιρικές συνθήκες του τελευταίου διημέρου, επισκέφθηκε, την Κυριακή 3 Ιανουαρίου, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Θάνος Μωραΐτης. Ο υφυπουργός είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να μιλήσει με τους κατοίκους του χωριού και ενημερώθηκε για το πρόβλημα που δημιουργείται συχνά στην περιοχή με την είσοδο των νερών της θάλασσας μέσα στον οικισμό, με αποτέλεσμα να προκαλούνται ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, σε δηλώσεις του έκανε λόγο για «σοβαρή κατάσταση που δεν μπορεί να περιμένει», επισημαίνοντας παράλληλα τη δυσλειτουργία και την αναποτελεσματικότητα που παρουσιάζει συχνά το κράτος.

Πηγή: ixotisartas.gr

Διαβάστε επίσης:

«Βενετία η Σάμος»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης