Ρεκόρ καταγράφηκε στο σημερινό 30o Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας, καθώς συμμετείχαν 26.000 δρομείς από όλο τον κόσμο τιμώντας τη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη.
Από τις 6.30 το πρωί άρχισαν κλείνουν σταδιακά οι δρόμοι στο κέντρο της πρωτεύουσας, αλλά και οι δρόμοι κατά μήκος της μαραθώνιας διαδρομής:: Λ. Μαραθώνος – οδός Μαραθωνοδρόμων – Τύμβος Μαραθώνα – οδός Μαραθωνοδρόμων – Λ. Μαραθώνος – Λ. Μεσογείων – Μιχαλακοπούλου – Φειδιππίδου – Λ. Β. Σοφίας – Ηρώδου Αττικού – Παναθηναϊκό Στάδιο.
Οι δρόμοι θα παραμείνουν κλειστοί από 09.00 έως τις 17.30 το απόγευμα.
(Παρέμβαση Ανεξάρτητων Ελλήνων)
(Πηγή φωτό: eurokinissi)
Ξεψύχησε πριν τον αγώνα
Την τελευταία πνοή του άφησε άνδρας, ο οποίος έλαβε μέρος στον αγώνα των 10 χιλιομέτρων, που πραγματοποιήθηκε παράλληλα με τον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Ο άτυχος δρομέας τερμάτισε στον αγώνα, αλλά στη συνέχεια υπέστη ανακοπή και διακομίσθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου αργότερα εξέπνευσε.
Η ανακοίνωση της ομοσπονδίας έχει ως εξής: «Ο ΣΕΓΑΣ εκφράζει τη βαθιά του λύπη γιατί ένας δρομέας των 10 χιλιομέτρων, πολύ μετά τον τερματισμό στον αγώνα και ενώ είχε φύγει από το Καλλιμάρμαρο Στάδιο αντιμετώπισε πρόβλημα υγείας και τελικά απεβίωσε μετά τη διακόμισή του στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”.
Ο άτυχος δρομέας τερμάτισε στον αγώνα στις 10.07 π.μ. Για το περιστατικό ενημερώθηκε τόσο το κέντρο επιχειρήσεων Μαραθωνίου από τους ραδιοερασιτέχνες συνεργάτες μας, όσο και το ΕΚΑΒ, στις 10.48 π.μ. Το περιστατικό έτυχε άμεσης φροντίδας από το γιατρό της διοργάνωσης και από κινητή ιατρική μονάδα του ΕΚΑΒ που τον μετέφερε στον “Ευαγγελισμό».
Σάρωσε ο Κενυάτης
Πρώτος τερμάτισε Κενυάτης ο Ρέιμοντ Κιμπουτάι Μπετ στον επετειακό Μαραθώνιο της Αθήνας που σημειώνει ρεκόρ συμμετοχών. Ο 28χρονος αθλητής βελτίωσε την ατομική επίδοση του, τερματίζοντας στο Παναθηναϊκό Στάδιο σε χρόνο δύο ώρες, έντεκα λεπτά και 35 δευτερόλεπτα. Να σημειωθεί ότι ο ίδιος είχε κερδίσει τον Μαραθώνιο Αθηνών και το 2010.
Πριν από δύο χρόνια ο Μπετ είχε πάρει την πρώτη θέση στην επέτειο των 2.500 ετών από τη Μάχη του Μαραθώνα. Είχε υποσχεθεί πως θα επέστρεφε στην κλασική διαδρομή. Ήταν παρών στην Ελλάδα το 2011 και φέτος επέστρεψε στο πρώτο σκαλί του βάθρου των νικητών.
(H 3άδα των νικητών στα 10χλμ. συμπληρώνεται από τους Αμινέ Καντίρι, Τζεμπέλ Κασαχούν και Κώστα Γκελαούζο)
(Ο Μιχάλης Παρμάκης ήταν ο πρώτος Έλληνας που τερμάτισε στον Μαραθώνιο)
Πιο αναλυτικά:
Στις τρεις πρώτες θέσεις βρέθηκαν οι Κενυάτες δρομείς, Ρέιμοντ Κιμουτάι Μπετ, ακολούθησε ο Πολ Κιμπέτ Κοσγκέι με 2:12:20, ενώ την πρώτη τριάδα συμπλήρωσε ο Αλεξ Σούμκο Κιρούι (2:12:26).
Εκτός του σπουδαίου αγώνα διεξήχθη παράλληλα και το πανελλήνιο πρωτάθλημα μαραθωνίου, όπου ο Μιχάλης Παρμάκης κατέκτησε τον τίτλο στους άνδρες με επίδοση 2:21:56 (ένατος στη γενική κατάταξη). Ακολούθησαν ο Χριστόφορος Μερούσης (10ος στη γενική) και ο Γιώργος Καραβίδας με 2:27:17 (12ος στη γενική).
Και στις γυναίκες η Κένυα ήταν αυτή που ανέδειξε τη νικήτρια του αγώνα. Η Κονσαλάτερ Τσεμτάι Γιαντάα έκοψε πρώτη το νήμα με επίδοση 2:40:00, δεύτερη ήταν η Σβιτλάνα Στάνκο από την Ουκρανία με χρόνο 2:40:07, ενώ την πρώτη τριάδα συμπλήρωσε άλλη μια δρομέας από την Κένυα, η Βιόλα Τσελάνγκατ Κιμέτο, με 2:40:28.
Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα γυναικών πρώτευσε η Μάγδα Γαζέα με 2:44:42, ενώ ο Κώστας Νακόπουλος ήταν ο νικητής στον αγώνα των 5 χιλιομέτρων, που διεξήχθη παράλληλα με τον 30ο Μαραθώνιο της Αθήνας. Στο ίδιο αγώνισμα στις γυναίκες, η Αθηνά Κοΐνη τερμάτισε πρώτη.
Στα 10 χιλιόμετρα ο Αμίνε Καντίρι, που τρέχει με τα «χρώματα» της Κύπρου, κατέκτησε την πρώτη θέση με επίδοση 31:50. Στις γυναίκες, η Αναστασία Καρακατσάνη κάλυψε πρώτη τα 10 χιλιόμετρα σε 35:17.
Οι διάσημοι που συμμετείχαν στον αγώνα
Στην Ελλάδα προκειμένου να αγωνιστεί στα 5χλμ ήρθε η πανέμορφη εγγονή του Τσάρλιν Τσάπλιν, Κίρα Τσάπλιν (50127 το νούμερο της).
Στην ίδια απόσταση δήλωσαν να πάρουν μέρος, η βουλευτής της Ν. Δημοκρατίας Έλενα Ράπτη, η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Έυα Καϊλή, η παρουσιάστρια Ευγενία Μανωλίδου, η Δούκισσα Νομικού, οι δημοσιογράφοι Ευα Φραγκάκη και Εύα Αντωνοπούλου.
Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος, στον ίδιο αγώνα έτρεξε η Άννα Πρελεβιτς (50115) και η Γκλόρια Μίκα, ο γγ του ΕΟΤ Νίκος Καραχάλιος και ο ηθοποιός Αλέξης Γεωργούλης, αλλά και η Ζέτα Δούκα. Στο Καλλιμάρμαρο βρέθηκε και η Έλενα Παπαρίζου, η οποία στηρίζει την καμπάνια προώθησης.
Το αθλητικό πρόγραμμα:
– Στις 08.30 έγινε η εκκίνηση Αγώνα Δρόμου 5 χιλιομέτρων από το Παναθηναϊκό Στάδιο, κατά μήκος της διαδρομής: Λ. Βασ. Κων/νου (Παναθηναϊκό Στάδιο) – Λ. Βασ. Σοφίας (αναστροφή στο φανάρι στο ύψος του ΝΙΜΤΣ) – Λ. Βασ. Σοφίας – Λ. Βασ. Αμαλίας – Στύλοι Ολυμπίου Διός – Αθ. Διάκου – Αρδηττού – Λ. Βασ. Κων/νου -Παναθηναϊκό Στάδιο.
– Στις 09.15 πραγματοποιήθηκε η εκκίνηση Αγώνα Δρόμου 10 χιλιομέτρων από το Παναθηναϊκό Στάδιο, κατά μήκος της διαδρομής: Λ. Βασ. Κων/νου (Παναθηναϊκό Στάδιο) – Βασ. Σοφίας – Λ. Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Μεσογείων – Ανισόπεδος κόμβος Κατεχάκη – Στρατόπεδο Πλέσσα (αναστροφή) – Λ. Μεσογείων – Μιχαλακοπούλου – Φειδιππίδου – Κόμβος Κηφισίας / Αλεξάνδρας – Λ. Βασ. Σοφίας – Ηρώδου Αττικού – Λ.Βασ. Κων/νου – Παναθηναϊκό Στάδιο.
– Στις 10.10 ξεκίνησε Αγώνας Δρόμου Special Olympics Hellas (1000 μέτρων), με εκκίνηση τις Στήλες Ολυμπίου Διός και τερματισμό στο Παναθηναϊκό Στάδιο.
– Στις 10.30 έγινε η εκκίνηση για τον Αγώνα Παιδιών (700 μ.) από Β. Όλγας, με εκκίνηση από την είσοδο εγκαταστάσεων Ομίλου Αντισφαίρισης Αθηνών (Λεωφ. Βασ. Όλγας) και τερματισμό στο Παναθηναϊκό Στάδιο.
H τελετή Αφής
Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε χθες η τελετή αφής της Φλόγας τους Μαραθωνίου στον Τύμβο του Μαραθώνα μία ημέρα πριν την έναρξη του 30ου Κλασσικού Μαραθωνίου που θα διεξαχθεί στην Αθήνα.
Την τελετή έναρξης του Κλασσικού Μαραθωνίου παρακολούθησαν εξέχουσες προσωπικότητες του αθλητικού και του πολιτικού κόσμου, ενώ στην Τελετή Αφής συμμετείχε ο Μίκης Θεοδωράκης, που ήταν και το κεντρικό πρόσωπο της τελετής.
Ο κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης παρέλαβε πρώτος τη φλόγα του Μαραθωνίου Δρόμου στον Τύμβο του Μαραθώνα
Με αφορμή τη διοργάνωση του Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών, ο αρχαιολογικός χώρος του Τύμβου του Μαραθώνα αναδεικνύεται στο κέντρο του παγκόσμιου Μαραθώνιου Κινήματος, δηλ. αναδεικνύεται:
(1) H γενεσιουργός αιτία του αγωνίσματος, η Μάχη του Μαραθώνα και ο θρυλικός οπλίτης-ημεροδρόμος
(2) H πόλη και ο Τύμβος του Μαραθώνα, καθώς και η περιοχή ευρύτερα ως η έδρα του Μαραθώνιου Κινήματος
(3) H κορυφαία στιγμή του κινήματος των Μαραθωνίων, ο πρώτος Ολυμπιακός Μαραθώνιος του 1896 που τερμάτισε στο Παναθηναϊκό Στάδιο.
(4) Η σχέση του Μαραθώνιου και της Ελλάδας με το Ολυμπιακό Κίνημα.
(5) Η Αυθεντική Διαδρομή και η μοναδικότητα της.
Αύριο θα διεξαχθεί ο Κλασσικός Μαραθώνιος.
Tο βίντεο με την τελετή Αφής:
Ο πρώτος Μαραθώνιος
Ο Μαραθώνιος προέρχεται από την ιστορία του Φειδιππίδη, ενός Έλληνα αγγελιοφόρου.
Σύμφωνα με αυτή ο Μιλτιάδης αμέσως μετά την περίφημη εκείνη μάχη απέστειλε τον Φειδιππίδη, που θεωρούνταν ο ταχύτερος τότε ημεροδρόμος του αθηναϊκού στρατού, από το πεδίο του Μαραθώνα στην Αθήνα για να αναγγείλει τη νίκη κατά των Περσών.
Λέγεται ότι έτρεξε όλη την απόσταση χωρίς διακοπή και μπήκε στην Συνέλευση της Βουλής, όπου αναφώνησε “Νενικήκαμεν” πριν καταρρεύσει και πεθάνει. Η ιστορία της πορείας από το Μαραθώνα στην Αθήνα εμφανίζεται αρχικά στον Πλούταρχο στη «στην Δόξα της Αθήνας» του 1ου αιώνα π.χ που αναφέρει την χαμένη εργασία του Ηρακλείδη Ποντικού. Αυτός δίνει το όνομα του δρομέα ως είτε Θέρσιπος ή Ευκλής. Ο Λουκιανός (2ος αιώνας πχ) επίσης δίνει την ιστορία αλλά ονομάζει το δρομέα Φειλιππίδη.
Στην αρχαιότητα δεν υπήρχε ως άθλημα «μαραθώνιος δρόμος», αλλά και ούτε είχε θεσμοθετηθεί κάτι παρόμοιο. Η ιδέα της γέννησης αυτού του αθλήματος και η ένταξή του στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες οφείλεται στον Γάλλο γλωσσολόγο και ελληνιστή Michel Breal φίλο του Πιέρ ντε Κουμπερτέν που πρότεινε κατά την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 στην Αθήνα «την επανάληψη του διάσημου εκείνου δρόμου που εξετέλεσε ο στρατιώτης του Μαραθώνος».
Κατά τη διαδρομή υπήρξαν πολλές αλλαγές στη θέση των πρώτων δρομέων. Στα πρώτα 10 χιλιόμετρα προηγούνταν σαφώς οι ξένοι δρομείς Λερμουσό (Lermusiau), Φλακ (Flack) και Μπλαίηκ (Blake), μετά όμως από τα 20 χλμ. που αποτελούσε το μέσο της διαδρομής άρχισαν οι Έλληνες δρομείς Βασιλάκος, Λούης και Μπελόκας να αναπτύσσουν την ταχύτητά τους. Στο 23ο χλμ. ο Μπλαίηκ δεν αντέχει άλλο και εγκαταλείπει τον αγώνα. Στο 32ο χλμ ο Λερμουζό παράπεσε χάνοντας πολύτιμο χρόνο, ενώ λίγο μετά εγκαταλείπει και ο Φλακ, οπότε και τέθηκαν στην αρχή του αγώνα ο Λούης ακολουθούμενος από τον Βασιλάκο.
Όταν ιππέας αγγελιαφόρος φτάνει στο Στάδιο και αναγγέλλει «προηγείται Έλλην» ακολούθησε παραλήρημα. Ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος σπεύδει και αναμένει τον πρώτο δρομέα στη συμβολή των οδών Λ. Κηφισίας (όπως λέγονταν τότε τη Βασιλίσσης Σοφίας) και Ηρώδου Αττικού όπου καταφθάνει ο Σπύρος Λούης τον οποίο και συνοδεύει τιμητικά μέχρι το τέρμα εντός του Σταδίου.
Η είσοδος του Λούη στο Στάδιο ξεσήκωσε όλους τους θεατές που όρθιοι παραληρούσαν και ζητωκραύγαζαν ρυθμικά το επίθετό του όπου και τερματίζει με χρόνο 2 ώρες, 58΄ και 50΄΄, ενώ δεύτερος εισήλθε στο Στάδιο, μόλις μετά επτά λεπτά, ο Χαρίλαος Βασιλάκος τερματίζοντας σε χρόνο 3 ώρες, 06΄ και 30΄΄.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1896 έζησαν εκείνη την ημέρα την σπουδαιότερη στιγμή. Απευθυνόμενος ο Πιέρ ντε Κουμπερτέν στο Σπύρο Λούη του είπε «Σήμερα έγραψες ιστορία».
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Λόγω των αγώνων θα πραγματοποιηθούν από νωρίς το πρωί οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά μήκος της Μαραθώνιας διαδρομής στις περιοχές των Δήμων Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου, Παλλήνης, Παιανίας, Αγίας Παρασκευής, Χολαργού-Παπάγου, Χαλανδρίου, Φιλοθέης-Ψυχικού και Αθηναίων.
Τα μοναδικά οχήματα που θα επιτρέπεται να κινούνται τα οχήματα με ειδικές διαπιστεύσεις και αυτά της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του ΕΚΑΒ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τροχαίας λόγω των περιορισμών στην κυκλοφορία οι οδηγοί μπορούν να ακολουθούν τα παρακάτω εναλλακτικά δρομολόγια :
Από Λιμάνι Ραφήνας προς Αθήνα, μέσω Αρτέμιδος (Λούτσας) : Λιμάνι Ραφήνας – αριστερά Χρ. Σμύρνης – δεξιά Λεωφ. Καραμανλή – Λεωφ. Σπάτων – δεξιά περιφερειακός Δημάρχου Χρ. Μπέκα – δεξιά Λεωφ. Σπάτων – αριστερά Θεοτοκοπούλου και στη συνέχεια :
α) Για Χαλάνδρι, Βριλήσσια κτλ.: Κόμβο Λεονταρίου – δεξιά Λεωφ. Λαυρίου – κάθετη διέλευση Σταυρού – Κλεισθένους κ.λ.π.
β) Για Αγ. Παρασκευή, Χολαργό, Παπάγου, Ηλιούπολη κ.λ.π. : δεξιά Λεωφ. Λαυρίου – αριστερά Τρικάλων (πριν Κόμβο Σταυρού) – δεξιά Γραβιάς – δεξιά Αγ. Ιωάννου – αριστερά Τασσοπούλου κ.λπ.