Η ενίσχυση της πρόληψης για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και ιδιαίτερα των δασικών πυρκαγιών ήταν το μήνυμα των συμμετεχόντων στηνδεύτερη μέρα του 2ου Forum του Συνδέσμου για την Προστασία και την Ανάπτυξη Υμηττού (ΣΠΑΥ) που διεξάγεται το διήμερο 23-24/1 στο πολιτιστικό και συνεδριακό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» της Αργυρούπολης με θέμα «Ο Δεκάλογος Σωτηρίας των Δασών μας – Η επόμενη ημέρα».
Στη στελέχωση των δασικών υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας δασών του ΥΠΕΝ, Κωνσταντίνος Αραβώσης καθώς όπως είπε, έχει δρομολογηθεί η πρόσληψη 500 μονίμων στελεχών στις δασικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα και ήδη υπάρχουν 700 συμβασιούχοι μέσα από πρόγραμμα του ΟΑΕΔ οι οποίοι κι αυτοί θα πάρουν τις θέσεις τους στις δασικές υπηρεσίες για 8 μήνες. «Από 3000 που ήταν το προσωπικό, πολύ γρήγορα θα ξεπεράσει τις 4000», σημείωσε ο κ. Αραβώσης.
Παράλληλα ο κ. Αραβώσης έδωσε έμφαση στην συνεργασία των δασικών υπηρεσιών με την πυροσβεστική, μετά από 20 χρόνια, κάνοντας λόγο για μια «συνεργασία κλειδί» για την αποτελεσματική διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων. «Η συνεργασία μεταξύ των υπουργείων των δασικών υπηρεσιών, της Πυροσβεστικής, των ΜΚΟ και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, είναι το κλειδί προκειμένου να μπορέσουμε να έχουμε επαρκή πρόληψη και αποτελεσματικότητα στην διαχείριση και προστασία των δασικών οικοσυστημάτων», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Πλέον, υπάρχει μια γενική γραμματεία Δασών στην οποία ενσωματώνονται όλες οι δασικές υπηρεσίες της χώρας σε μία νέα δομή. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί στα θέματα της πρόληψης. Οι δασικές υπηρεσίες έχουν σαν αρμοδιότητα την πρόληψη, αλλά από την άλλη πλευρά οι δασικές υπηρεσίες και τα στελέχη τους βοηθούν και το Πυροσβεστικό Σώμα – στην περίπτωση που έχουμε πυρκαγιές – στην κατάσβεση, καθώς γνωρίζουν άριστα τη γεωμορφολογία και όλα τα δεδομένα». Όπως είπε το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με τον ΣΠΑΥ προχώρησε σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα καθαρισμών στην περιοχή του Υμηττού, καθαρίζοντας μία έκταση 2,5 χιλιάδων στρεμμάτων, ενώ ανοίχτηκαν αντιπυρικές ζώνες – περίπου 90 χιλιόμετρα δασικών δρόμων. Οι ενέργειες αυτές εντάσσονταν στο πρόγραμμα ANTINERO, και θα συνεχιστούν, όπως είπε ο κ. Αραβώσης, και φέτος, με το ANTINERO 3, ενώ είναι ήδη σε εξέλιξη αντιπυρικές μελέτες σε όλη τη χώρα.
Στο διαχρονικό πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας ειδικά στον Μεσογειακό Νότο, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο σύμβουλος του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου. Όπως είπε, η συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και η πρόληψη, αποτελεί κεντρική πολιτική του υπουργείου, ενώ προσέθεσε ότι αναμένεται νέα εγκύκλιος για την οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών λόγω δασικών πυρκαγιών.
«Τα σχέδια Πολιτικής Προστασίας ήδη πριν τα Χριστούγεννα, που αφορούν πυρκαγιές, χιόνια κι άλλα, έχουν αναβαθμιστεί. Στο αμέσως προσεχές μέλλον θα βγει μία καινούρια εγκύκλιος για την οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, όπου προσπαθούμε με βάση τα διδάγματα του παρελθόντος και μέσω του 112 για να δημιουργήσουμε συνθήκες ασφαλούς απομάκρυνσης των πολιτών», σημείωσε.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας που έχει ξεκινήσει με σκοπό την εκπαίδευση των εθελοντών σε όλα τα ζητήματα πολιτικής προστασίας ενώ μίλησε και για το αναβαθμισμένο κέντρο επιχειρήσεων στο Μαρούσι που διαθέτει όλη την τεχνολογία, καθώς και έμπειρα στελέχη που θα μπορέσουν να ανταποκριθούν άμεσα σε όλες τις περιπτώσεις δασικών πυρκαγιών. «Η πρόληψη δεν είναι μόνο το κομμάτι της διαχείρισης της καύσιμης δασικής ύλης, υπάρχουν κι άλλες δράσεις οι οποίες οφείλουν να δρομολογηθούν, όπως η ενημέρωση των πολιτών για τον κίνδυνο , οι μέρες επικινδυνότητας, τα μέτρα αυτοπροστασίας. Είναι κάτι που θα πρέπει να επενδύσει η τοπική κοινωνία, να ενημερώσει τους πολίτες ώστε να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα», επισήμανε ο κ. Θεοδώρου.
Πρόληψη, συνέργεια-συνεργασία κι ολοκληρωμένη αντίδραση. Αυτές είναι οι τρεις λέξεις-κλειδιά για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, όπως τόνισε ο αναπληρωτής προϊστάμενος γενικής διεύθυνσης Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος, Ευάγγελος Γκουντούφας.
«Τα εργαλεία υπάρχουν, το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει, θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο η δυνατότητα συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων δυνάμεων προκειμένου να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα», υπογράμμισε ο κ. Γκουντούφας.
Όπως είπε, την καταστολή και τον συντονισμό των δυνάμεων την έχει το Πυροσβεστικό Σώμα, την πρόληψη και τον σχεδιασμό όλων των έργων αντιπυρικής προστασίας, όλων των έργων θωράκισης από τις φυσικές καταστροφές, τον έχει η δασική υπηρεσία «λαμβάνοντας υποχρεωτικά υπόψιν την άποψη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να πηγαίνουμε σε αποτελεσματικό σχεδιασμό».
Επιπλέον ο κ. Γκουντούφας ανέφερε ότι δρομολογείται η σύνταξη αντιπυρικών σχεδίων για 39 περιοχές, οι οποίες θεωρούνται οι πιο επικίνδυνες, και στόχος είναι μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου να έχουν συγκεντρώσει όλες τις προτάσεις από όλους τους φορείς, προκειμένου άμεσα να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία.
«Προσπαθούμε να είμαστε όλοι μαζί σε μία προσπάθεια αναβάθμισης όλων αυτών των έργων και των εργασιών», επισήμανε από την πλευρά της η αναπληρώτρια προϊσταμένη – δασάρχης Πεντέλης, Χρυσή Κύρκου. Επιπλέον κατέστησε σαφή τον διαχωρισμό ανάμεσα στην πρόληψη και την καταστολή των δασικών πυρκαγιών, ενώ τόνισε ότι είναι αναγκαίες οι διαχειριστικές μελέτες.
Από την πλευρά της, η δασολόγος-περιβαλλοντολόγος του ΣΠΑΥ, Βίκυ Δημητρίου, αναφέρθηκε στα έργα πρόληψης που υλοποίησε ο ΣΠΑΥ στην περιοχή του Υμηττού, όπως η αποτύπωση όλων των υποδομών που υπάρχουν στον Υμηττό σε χάρτες, η ενίσχυση των εθελοντικών ομάδων, η ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, η χρήση νέων τεχνολογιών, ωστόσο μίλησε και για προβλήματα που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια συνεργασίας τους με άλλους φορείς.
Για την ανάγκη αλλαγής φιλοσοφίας και στον σχεδιασμό πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών υπαίθρου, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου. Όπως είπε, χρειάζεται «επαναδιοργάνωση και επαναστελέχωση των αποδιοργανωμένων και υποστελεχωμένων δασικών υπηρεσιών και ανάθεση σε αυτές, της πρόληψης και κατάσβεσης των πυρκαγιών στα δάση και τις δασικές εκτάσεις». Ωστόσο, ο κ. Κυρίζογλου αποτίμησε θετικά την επανασύσταση της γενικής γραμματείας Δασών και προσέθεσε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση και στη διαφύλαξη, τόσο του τοπικού, όσο και του ευρύτερου περιβάλλοντος.
«Η πρόληψη θα πρέπει να είναι δουλειά όλων των φορέων, αλλά δεν θα πετύχουμε τίποτα αν δεν έχουμε φέρει σε αυτό το πλαίσιο τον πολίτη», υπογράμμισε από την πλευρά του ο αξιωματικός του ΠΣ, Θανάσης Μπαλάφας. Ο κ. Μπαλάφας έδωσε κι αυτός με τη σειρά του έμφαση στην πρόληψη και στη συνεργασία και τόνισε: «Έχουμε όλοι κοινό στόχο την προστασία του δάσους, μόνο που δεν έχουμε ολιστική αντίδραση σε αυτό. Πρέπει να επενδύσουμε στους δήμους. Η διαδικασία να σχεδιάζουμε μαζί, μας κάνει καλύτερους».
«Το καλύτερο κύτταρο πολιτικής προστασίας είναι ο ενημερωμένος και εκπαιδευμένος πολίτης που συμμετέχει ενεργά σε όλα αυτά. Είμαστε μαζί. Δεν περισσεύει κανείς», κατέληξε ο κ. Μπαλάφας.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής εθελοντικής ομάδας δασοπροστασίας Παπάγου- Χολαργού, Στέλιος Φούρναρης, υπογράμμισε την ανάγκη για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των φορέων. «Να υπάρξει εμπιστοσύνη και καλύτερη συνεργασία μεταξύ των φορέων, διότι οι εθελοντικές ομάδες έχουν μπει δυνατά στο παιχνίδι όπως γίνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Συνεργασία πραγματική. Έχετε εμπιστοσύνη στους εθελοντές, θα βγάλουν ασπροπρόσωπους όλους, όποτε χρειαστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, σε δίωρη συζήτηση στο πλαίσιο του φόρουμ, που είχαν περισσότεροι από 15 εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης από όλη την Ελλάδα, έγινε εκτενής αναφορά στην πολιτική προστασία των δήμων καθώς και στην ανάγκη που υπάρχει για την αναβάθμισή της. Οι δήμαρχοι Καλαβρύτων, Νάξου, Καλαμαριάς, Αν. Σάμου, Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, Ξάνθης, Έδεσσας, Λοκρών, Γορτυνίας, Σάμης-Κεφαλλονιάς, Χανίων και Βελβετού, καθώς και εκπρόσωπος του δημάρχου Πρέβεζας μετέφεραν την εμπειρία τους από τις περιοχές τους, τις ελλείψεις και τις παθογένειες που υπάρχουν, καθώς και τις δράσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει. Κοινή παραδοχή ωστόσο όλων ήταν η ανάγκη για συνεργασία με όλους τους εμπλεκομένους φορείς ώστε να ενισχυθεί η πολιτική προστασία των δήμων τους. Από την πλευρά του ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, αναφέρθηκε στη ιδιαίτερη περιβαλλοντική αξία που έχει ο Υμηττός, τονίζοντας την ανάγκη να διατηρηθούν αυτά τα χαρακτηριστικά.
Ο σχεδιασμός και αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης 2023-2030
Η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης που έχουν κατεύθυνση την πράσινη ανάπτυξη και τις περιβαλλοντικές δράσεις, τέθηκε στο επίκεντρο σχετικής συζήτησης στο πλαίσιο του 2ου Forum του ΣΠΑΥ. Όπως τονίστηκε, η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει πόρους με κατεύθυνση την πράσινη ανάπτυξη και την ψηφιακή μετάβαση, καθώς και στις περιβαλλοντικές δράσεις. Επιπλέον υπογραμμίστηκε ότι για πρώτη φορά φέτος το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας πέτυχε και έχει ειδικό πρόγραμμα ύψους 715 εκατομμυρίων ευρώ, που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορά την πολιτική προστασία .
Ανάδειξη του Υμηττού σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς
Στην ανάδειξη του Υμηττού σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς λόγω της ιστορίας του, της μεγάλης βιοποικιλότητας που διαθέτει, αλλά και των περιπατητικών του διαδρομών, αναφέρθηκαν οι συμμετέχοντες στο 2ο Forum του ΣΠΑΥ.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τονίστηκε η ανάγκη να συνδεθεί το φυσικό περιβάλλον με την ποιότητα ζωής, τον πολιτισμό και την ιστορία, ενώ όπως υπογραμμίστηκε, χρειάζεται να αναδειχθεί το γεγονός ότι ο Υμηττός είναι μία από τις περιαστικές περιοχές πρασίνου που βρίσκονται δίπλα σε μία μητρόπολη, γεγονός που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα. Ακόμη, έγινε αναφορά στο πρόγραμμα των 30 εκατομμυρίων ευρώ για την δημιουργία Εθνικού Δικτύου Μονοπατιών, που περιλαμβάνει 110 χιλιόμετρα μονοπατιών, κάτι το οποίο θα αξιοποιηθεί και στην περίπτωση του Υμηττού, προκειμένου να δημιουργηθούν υποδομές για τη συντήρηση και τη διασύνδεση των μονοπατιών.
Επιπλέον, έγινε αναφορά στην ανέγερση του Μουσείου Υμηττού – Σπύρος Λέκκας, που θα συμβάλει κι αυτό με τη σειρά του στην ανάδειξη του Υμηττού σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς, καθώς θα αποτελέσει πόλο έλξης για μαθητές, τουρίστες και επισκέπτες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να γνωρίσουν ακόμη καλύτερα την περιοχή.
Καινοτόμο πρόγραμμα Smart Υμηττός
Στο καινοτόμο πρόγραμμα Smart Υμηττός που θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για την προστασία της περιοχής και που ξεκινά το επόμενο διάστημα, αναφέρθηκαν οι συμμετέχοντες σε σχετική συζήτηση στο πλαίσιο του 2ου Forum του ΣΠΑΥ. Πρόκειται για ένα νέο τεχνολογικό εργαλείο που έρχεται να εκσυγχρονίσει ψηφιακά τον Υμηττό, να ενισχύσει και να αναβαθμίσει την αντιπυρική θωράκιση του Υμηττού αλλά και να αναδείξει το τοπόσημο του Υμηττού σε πανελλαδικό επίπεδο. Επιπλέον στοχεύει στον καλύτερο συντονισμό και στη διαχείριση κρίσεων για την Πολιτική Προστασία, στην ανάδειξη του Υμηττού αλλά και στην ανάπτυξη φιλοδασικής συμπεριφοράς. Το εγχείρημα αυτό, που θα αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες, αποτελεί μία ακόμη προσπάθεια για την ενίσχυση της πρόληψης και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ