Μέχρι τώρα αποτέλεσαν πρώτο θέμα στα μέσα ενημέρωσης προκαλώντας θυελλώδεις συζητήσεις οι αντιδράσεις σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, στην φιλοξενία προσφυγόπουλων στα σχολεία.
Παρά τις προθέσεις του Υπουργείου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου να έχουν δημιουργηθεί δομές για όλα τα παιδιά των προσφύγων κάτι τέτοιο δεν έχει καταστεί εφικτό και σίγουρα δεν οφείλεται στις αντιδράσεις μερίδας γονιών.
Το πρόβλημα είναι πιο περίπλοκο και πιο σύνθετο…
Μέσα σε αυτό το κλίμα, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ομόφωνη απόφαση ενός Συλλόγου Γονέων που ζητά την ένταξη του σχολείου των παιδιών τους, στις δομές υποδοχής για την εκπαίδευση των προσφύγων!
Πρόκειται για τον Σύλλογο Γονέων του 27ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων. Με ένα κείμενο, μεστό και ουσιαστικό, το οποίο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του, ο Σύλλογος αναλύει τους λόγους για τους οποίους προχώρησε σε μία τέτοια απόφαση.
Ο Σύλλογος παραθέτει ένα μικρό απόσπασμα από την Παγκόσμια Σύμβαση Δικαιωμάτων του Παιδιού που ψηφίστηκε από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1989 και έγινε νόμος του κράτους. Σύμφωνα με αυτό, η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική και δωρεάν για όλους.
1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν το δικαίωμα του παιδιού στην εκπαίδευση και, ιδιαίτερα, για να επιτευχθεί η άσκηση του δικαιώματος αυτού προοδευτικά και στη βάση της ισότητας των ευκαιριών:
«Θα πρέπει σαν κοινωνία να μεριμνούμε όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στην γνώση . Για να συμβάλουμε και εμείς στην επίτευξη του σκοπού αυτού, προτείνουμε στο Υπουργείο Παιδείας να εντάξει το 27ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων στις Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων που φιλοξενούνται στην περιοχή μας. Καλούμε το Σύλλογο Διδασκόντων να πάρει μια αντίστοιχη θέση και την Ένωση Γονέων Ιωαννίνων να μεριμνήσει για να προωθήσει αντίστοιχο αίτημα για Δομή Γυμνασίου», σημειώνεται στη σχετική απόφαση.
Ο Σύλλογος θεωρεί ότι έχει χαθεί ήδη πολύς χρόνος για την ένταξη των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία και τονίζει ότι μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, παγκόσμια ημέρα δικαιωμάτων του παιδιού, το πρόβλημα θα πρέπει να έχει λυθεί με την ένταξη των παιδιών τόσο από το Κέντρο του Κατσικά όσο και από τις εγκαταστάσεις της πρώην ΕΜΑΚ.
«Για εμάς είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε παιδιού να έχει πρόσβαση τόσο στην παιδεία όσο και στην υγεία. Εάν για τον οποιοδήποτε λόγο υπάρχουν παιδιά που στερούνται την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, η συμμετοχή τους στη σχολική κοινότητα να σημάνει ταυτόχρονα και την άνευ όρων πρόσβαση στην υγεία. Τα παιδιά των προσφύγων-μεταναστών , όσο και τα παιδία που ήδη φοιτούν στα σχολεία, θα πρέπει να μπορούν και να πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία, σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς και την υγειονομική κάλυψή τους», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
ΠΗΓΗ: epiruspost.gr