Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν λίγο μετά τις 18:00 έξω από την Πρεσβεία του Ισραήλ, στην Κατεχάκη, όπου είχαν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 2.500 εξοργισμένοι διαδηλωτές, στα πλαίσια του αντιπολεμικού συλλαλητηρίου.

Πέταξαν πέτρες κατά των ΜΑΤ, έκαψαν σημαίες του Ισραήλ και φώναξαν συνθήματα, απαιτώντας εδώ και τώρα να σταματήσει η αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας. Οι αστυνομικοί απώθησαν τους διαδηλωτές με εκτεταμένη ρίψη δακρυγόνων, χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πετροπόλεμος συνεχίστηκε για είκοσι ακόμη λεπτά, στους γύρω δρόμους από την Ισραηλινή Πρεσβεία, και λίγο πριν τις 18:30, η πορεία ολοκληρώθηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το συλλαλητήριο ξεκίνησε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι από τα Προπύλαια. Κρατώντας πανό όπου αναγράφεται «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» και με κεντρικό σύνθημα «Σταματήστε τον πόλεμο», οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στην Πρεσβεία των ΗΠΑ, όπου πέταξαν πέτρες, μάρμαρα και μπουκάλια κατά των αστυνομικών που φυλάσσουν την Πρεσβεία.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν η Συμμαχία «Σταματήστε τον πόλεμο», το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, παλαιστινιακές οργανώσεις και από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά το ΚΚΕ (μ-λ). Μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Ρόβλιας και Σοφία Σακοράφα.

Λίγο πριν την έναρξη του αντιπολεμικού συλλαλητηρίου, ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου, μέλος της Συμμαχίας «Σταματήστε τον Πόλεμο», μίλησε στη zougla.gr.

Υπό βροχή το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη 

Νωρίτερα, το μεσημέρι ανάλογο συλλαλητήριο έγινε στη Θεσσαλονίκη. Αψηφώντας τη βροχή, οι διαδηλωτές, ξεκίνησαν από την πλατεία Αριστοτέλους και αφού πέρασαν από κεντρικούς δρόμους, έφτασαν στο αμερικανικό Προξενείο, όπου φώναξαν συνθήματα και έκαψαν τη σημαία του Ισραήλ. Η πορεία ολοκληρώθηκε έξω από το Προξενείο της Μεγάλης Βρετανίας, στην Αριστοτέλους.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν μέλη της παλαιστινιακής παροικίας της Θεσσαλονίκης, αλλά και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο, του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, μαζί με στελέχη κοινωνικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Πρώτη ενημέρωση: 3 Ιανουαρίου, 15:43.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης