Οι απαντήσεις στα ερωτήματα έχουν κριτήρια τη σαφήνεια και τη λιτότητα. Αν κάποιος θέλει βιβλιογραφία και παραπομπές, μπορεί να το ζητήσει και θα εξυπηρετηθεί. Αν κάποιος θέλει διάλογο, μπορεί να τον ζητήσει και θα τον έχει.
Τι μπορεί να φταίει που απέβαλε η σύζυγός μου;
Γιάννης: Μετά από πολλές εξωσωματικές και μεγάλη ταλαιπωρία χάσαμε ένα έμβρυο στην 21η εβδομάδα. Στην επόμενη εξωσωματική που ήταν πάλι επιτυχής, αλλά τετράδυμη προχωρήσαμε σε επιλεκτική μείωση του ενός εμβρύου με περίδεση τραχήλου. Όμως πάλι στην 21η εβδομάδα υπήρχε απλά μία τραχηλική έκκριση και διεγνώσθη στο αίμα το μικρόβιο της κλεψιέλας. Είχαμε μία άσχημη αποβολή κυριολεκτικά στο μπάνιο και θάνατο και των τριών πρόωρων εμβρύων. Τελικά τι μπορεί να έφταιγε για όλα αυτά πάλι; Η πολύδίδυμη κύηση που μας επέβαλλαν; Ο τράχηλος που δεν κράτησε την περίδεση και απεβλήθη το ένα έμβρυο και μετά όλα τα άλλα; Το μικρόβιο της κλεψιέλας που μπορεί να μεταδόθηκε ακόμα και στην κλινική; Συγγνώμη για τα πολλά λόγια, αλλά είμαστε σε απόγνωση… Όταν χάνεις έμβρυα για δεύτερη φορά σχεδόν στον έκτο μήνα της κύησης μετά από έξι εξωσωματικές.. Ευχαριστούμε.
Αγαπητέ Γιάννη,
Οι δύο αποβολές που έχει η σύζυγός σας στο ιστορικό της στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σε συνδυασμό με την πιθανή ανεπάρκεια τραχήλου (που οδήγησε τον Γυναικολόγο στην απόφαση να προχωρήσει σε περίδεση τραχήλου) κατατάσσουν μελλοντική πολύδυμη κύηση στις λεγόμενες κυήσεις υψηλού κινδύνου. Αυτό σημαίνει ότι η σύζυγός σας θα πρέπει να λάβει ειδικές προφυλάξεις στην επόμενη εγκυμοσύνη προκειμένου να αυξήσει τις πιθανότητες να ολοκληρώσει την εγκυμοσύνη ή να φτάσει σε εβδομάδα που τα νεογνά να είναι βιώσιμα.
Η ύπαρξη της Klebsiella μπορεί να συνέβαλε στο να ξεκινήσει πρόωρα η διαστολή του τραχήλου. Χωρίς την παρακολούθηση της εγκυμοσύνης δεν μπορεί να εκφραστεί άποψη σχετικά με τον παράγοντα που ευθύνεται κατά το μεγαλύτερο μέρος. Η τρίδυμη κύηση επί εδάφους ανεπάρκειας τραχήλου αποτελεί και αυτή μία κύηση υψηλού κινδύνου με αυξημένη πιθανότητα επιπλοκών.
Την επόμενη φορά θα μπορούσατε να συζητήσετε με τον εξειδικευμένο Γυναικολόγο Αναπαραγωγής την μεταφορά μικρότερου αριθμού εμβρύων ή με την μείωση να προχωρήσετε σε εγκυμοσύνη ενός ή δύο εμβρύων μόνο, που θα αυξήσει τις πιθανότητες να ολοκληρωθεί η εγκυμοσύνη.
Περίδεση τραχήλου πρέπει οπωσδήποτε να γίνει νωρίς. Επίσης, επιβάλλεται πολύ στενή παρακολούθηση της εγκυμοσύνης.
Θα σας συνιστούσα να δώσετε στους εαυτούς σας τον απαραίτητο χρόνο να πενθήσετε την σημαντική αυτή απώλεια, να ηρεμήσετε και να μοιραστείτε τις σκέψεις σας και με τον εξειδικευμένο σε κυήσεις υψηλού κινδύνου Γυναικολόγο που θα επιλέξετε, όταν αποφασίσετε να προχωρήσετε σε επόμενη προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης και παρακολούθησης της εγκυμοσύνης που θα ακολουθήσει.
Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.
Υπογράφει ο Dr Ιωάννης Απ. Πήχος MD PhD FRCOG MFFP
Χειρουργός – Γυναικολόγος – Μαιευτήρ
Αριστούχος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας
Γονιμότητα Ζεύγους
Ενδοσκοπική Χειρουργική
Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου
Διαβάστε περισσότερα: www.futurefamily.gr