Οι απαντήσεις στα ερωτήματα έχουν κριτήρια τη σαφήνεια και τη λιτότητα. Αν κάποιος θέλει βιβλιογραφία και παραπομπές, μπορεί να το ζητήσει και θα εξυπηρετηθεί. Αν κάποιος θέλει διάλογο, μπορεί να τον ζητήσει και θα τον έχει.

Περίοδος μετά από απόξεση

Κώστας: Καλημέρα  γιατρέ, θα ήθελα να σας κάνω και εγώ μία ερώτηση. Η γυναίκα μου είναι 28 ετών και υποβλήθηκε σε απόξεση λόγω παλινδρόμησης. Από τότε έχουν περάσει 50 ημέρες και δεν έχει αδιαθετήσει ακόμη. Ο γυναικολόγος μάς είπε ότι δεν ωρίμασε το ενδομήτριο και να περιμένουμε άλλες δέκα μέρες και αν δεν έχει έρθει και πάλι θα της δώσει κάποιο χάπι. Όπως καταλαβαίνετε το άγχος περισσεύει… Ποια είναι η συμβουλή σας; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Αγαπητέ Κώστα,

Στην ερώτηση σας θα ήταν χρήσιμο να ξέρω πόσων εβδομάδων ήταν  η παλίνδρομη κύηση, την έκθεση της ιστολογικής εξέταση και το μήκος του μηνιαίου κύκλου της συζύγου σας. Όταν γίνεται μία απόξεση για θεραπευτικούς λόγους όπως στην περίπτωση της συζύγου σας, το υλικό αποστέλλεται προς ιστολογική εξέταση. Ένα μικρό ποσοστό των κυήσεων που παλινδρομούν οφείλονται σε μία ιδιαίτερη παθολογία η οποία ονομάζεται μύλη κύηση, που μπορεί να αποδειχθεί μόνο με ιστολογική εξέταση.

Σε αυτήν την περίπτωση θα ήταν σκόπιμο η σύζυγός σας να επαναλάβει άμεσα μία εξέταση αίματος που λέγεται β-χοριακή γοναδοτροφίνη (αν είναι δυνατόν στο ίδιο μικροβιολογικό εργαστήριο, που έκανε και τις προηγούμενες) και ο γυναικολόγος σας να συγκρίνει αυτήν την τιμή με τις προηγούμενες εξετάσεις. Σε περίπτωση που δεν έχει μηδενιστεί, η σύζυγός σας χρήζει περαιτέρω ελέγχου.

Αν σας έχει δοθεί η ιστολογική εξέταση και είναι φυσιολογική,  η σύζυγός σας πρέπει να κάνει έναν νέο κολπικό γυναικολογικό υπέρηχο με τον οποίο θα ελεγχθούν η μήτρα και οι ωοθήκες μετά την επέμβαση.
Μετά από μία θεραπευτική απόξεση, ο οργανισμός της γυναίκας χρειάζεται χρόνο προκειμένου τα επίπεδα των ορμονών της να επανέλθουν στο φυσιολογικό.

Σημαντική παράμετρος που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη είναι ότι δεν μπορεί να υπολογιστεί η πιθανή ημέρα ωορρηξίας, επομένως εάν στο διάστημα αυτό είχατε ελεύθερες ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές, θα ήταν φρόνιμο η σύζυγός σας να κάνει την εξέταση της β-χοριακής γοναδοτροφίνης πριν πάρει κάποιο ορμονικό σκεύασμα για να της έρθει περίοδος για έναν επιπλέον λόγο. Να διαπιστωθεί αν υπάρχει νέα εγκυμοσύνη. Είναι σπάνιες αυτές οι περιπτώσεις αλλά είναι δυνατόν να συμβεί. Επιπλέον του κολπικού υπερήχου, της β-χοριακής αίματος πιθανόν να χρειαστεί και μία εξέταση που λέγεται υστεροσαλπιγγογραφία.

Σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Υπογράφει ο Dr Ιωάννης Απ. Πήχος MD PhD FRCOG MFFP
Χειρουργός – Γυναικολόγος – Μαιευτήρ
Αριστούχος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας
Γονιμότητα Ζεύγους
Ενδοσκοπική Χειρουργική
Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου
Διαβάστε περισσότερα: www.futurefamily.gr