Οι απαντήσεις στα ερωτήματα έχουν κριτήρια τη σαφήνεια και τη λιτότητα. Αν κάποιος θέλει βιβλιογραφία και παραπομπές, μπορεί να το ζητήσει και θα εξυπηρετηθεί. Αν κάποιος θέλει διάλογο, μπορεί να τον ζητήσει και θα τον έχει.

Μας προτείνετε κάποια λύση εκτός από αντισυλληπτικά;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κώστας: Γιατρέ Θέλω να ρωτήσω το εξής, με την αρραβωνιαστικιά μου τα έχουμε περίπου 5 χρόνια. Μέχρι στιγμής δεν το έχουμε κάνει χωρίς προφυλακτικό γιατί δεν θέλει να πάρει αντισυλληπτικά. Υπάρχει κάποια άλλη μέθοδος αντισύλληψης τουλάχιστον να το κάνουμε μια φορά χωρίς προφυλακτικό αλλά να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Σκεφτόμαστε να το κάνουμε αμέσως μετά την περίοδο, να μετρήσουμε αν έχει αύξηση της θερμοκρασίας υπάρχει και ένα τεστ ωορρηξίας και να τελειώσω έξω. Προτείνετε κάποια άλλη λύση για να είμαστε ασφαλείς; Σκεφτόμαστε ότι συνέχεια και στον έγγαμο βίο θα το κάνουμε με προφυλακτικό; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Αγαπητέ,

Δεν υπάρχει πιο ασφαλής μέθοδος από το αντισυλληπτικό χάπι. Πρέπει όμως να προηγηθούν εξετάσεις –κυρίως θρομβοφιλίας– πριν χορηγηθεί. Εφ’ όσον με την αρραβωνιαστικιά σας δεν έχετε συμπληρώσει την οικογένειά σας με παιδιά, το ενδομήτριο σπιράλ δεν συστήνεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το προφυλακτικό και η διακεκομμένη συνουσία –όταν τελειώνετε έξω– έχουν ορισμένα ποσοστά αποτυχίας.
Συνδυασμός μεθόδων όπως θερμοκρασία, διακεκομμένη συνουσία κλπ είναι μια εναλλακτική, αλλά δεν σας διασφαλίζει 100%.

Είναι μεγάλη και μακρά συζήτηση. Θα αποκομίσετε περισσότερα εάν την κάνετε από κοντά με το γυναικολόγο της αρραβωνιαστικιάς σας. Πάντως, όταν παντρευτείτε και κάνετε την οικογένειά σας τα πράγματα αλλάζουν.

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία.

Dr ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΠ. ΠΗΧΟΣ MD PhD FRCOG MFFP
Χειρουργός – Γυναικολόγος – Μαιευτήρ
Αριστούχος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας
Γονιμότητα Ζεύγους
Ενδοσκοπική Χειρουργική
Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου
Διαβάστε περισσότερα: www.futurefamily.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης