Οι γυναίκες που είναι καπνίστριες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους ή του θηλασμού, μπορεί να κάνουν κακό στην μελλοντική γονιμότητα του γιου τους, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα, που βασίστηκε σε πειραματόζωα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Αϊλίν ΜακΛόφλιν, διευθύντρια του Ερευνητικού Κέντρου Χημικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ στη Νέα Νότια Ουαλία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνούς κύρους περιοδικό για θέματα ανθρώπινης αναπαραγωγικότητας «Human Reproduction», μελέτησαν σε ποντίκια τον βιολογικό μηχανισμό, μέσω του οποίου το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τη γονιμότητα των αρσενικών απογόνων.
«Είναι η πρώτη φορά που καταφέραμε να αποδείξουμε πειστικά ότι η έκθεση των αρσενικών μωρών στις τοξίνες του τσιγάρου κατά την εγκυμοσύνη της μητέρας τους και τον θηλασμό θα κάνει ζημιά στην κατοπινή γονιμότητά τους», δήλωσε η ΜακΛόφλιν.
Η αιτία γι’ αυτό είναι ότι οι τοξικές χημικές ουσίες του καπνού του τσιγάρου επηρεάζουν άμεσα τα βλαστικά κύτταρα των όρχεων, προκαλώντας μόνιμη (και όχι αναστρέψιμη) μείωση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων που παράγουν.
Επιπλέον, το οξειδωτικό στρες από αυτές τις τοξίνες προκαλεί άλλες βλάβες στον πυρήνα και στα μιτοχόνδρια (τα ενεργειακά «εργοστάσια») των κυττάρων των όρχεων, πράγμα που έχει ως συνέπεια να παράγονται σπερματοζωάρια με αφύσικα κεφάλια και ουρές, ανίκανα να κολυμπήσουν κανονικά μέσα στο υγρό του σπέρματος και να «προσδεθούν» με επιτυχία στα ωάρια.
Διαβάστε περισσότερα στο govastileto.gr