Όταν η έμμηνος ρύση έχει διακοπεί για έναν χρόνο συνεχώς, η γυναίκα, συνήθως ηλικίας 48 – 52 ετών, βρίσκεται στην εμμηνόπαυση. Γύρω από αυτήν έχουν περιγραφεί πάρα πολλά συμπτώματα, ψυχικά ή σωματικά. Το γεγονός, ότι τα συμπτώματα ταλαιπωρούν πραγματικά πολλές γυναίκες και δεν κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας, δυσκολεύει τον γιατρό, ο οποίος, τελικά, ενδεχομένως, δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία, καθώς έχει απέναντί του μια υγιή γυναικά που απλώς βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη φάση της ζωής της.

Προσεκτικά σχεδιασμένες μελέτες αποδίδουν στην εμμηνόπαυση συγκεκριμένα συμπτώματα: εξάψεις, ιδρώτα, αίσθημα καύσου και κολπική ξηρότητα. Άλλα συμπτώματα, όπως άγχος, συναισθηματική αστάθεια, υπερένταση, εύκολη κόπωση, ευερεθιστικότητα, ζάλη και αϋπνία, δεν οφείλονται αναγκαστικά στις ορμονικές μεταβολές της εμμηνόπαυσης, άλλα και στη στάση απέναντι σε αυτήν που έχει κάθε γυναίκα και είναι αποτέλεσμα φόβων και προκαταλήψεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο πιθανό είναι να αντιμετωπίσουν έντονα ψυχολογικά προβλήματα οι γυναίκες που έχουν σχετικό ιστορικό, όπως η κατάθλιψη, σε νεότερη ηλικία ή στην εγκυμοσύνη, όπως κι αυτές που αντιμετωπίζουν με δέος τα γηρατειά.

Σήμερα, γενικά, υπάρχει διαθέσιμη και συστήνεται η ορμονική θεραπεία υποκατάστασης για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Μετά από ιατρικό έλεγχο και υπό παρακολούθηση βεβαίως.

Κάθε γυναίκα με πόνο κατά τη διάρκεια σεξουαλικής επαφής, που δεν είναι περιστασιακός, επιβάλλεται να υποβληθεί σε έναν εκτεταμένο γυναικολογικό έλεγχο, ο οποίος θα καθοδηγηθεί και από ένα λεπτομερές ιστορικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κερδίζουν συνεχώς έδαφος διαφορά σκευάσματα με βότανα και άλλα συστατικά, όπως τα φυτοιοστρογόνα, που αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Καλό θα ήταν, επίσης, κάθε γυναίκα στην εμμηνόπαυση να ελέγξει την οστική πυκνότητα για τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης.

Για την κολπική ξηρότητα υπάρχουν στα φαρμακεία ειδικά προϊόντα. Ένα λιπαντικό του κόλπου, όπως το gel κ-υ, είναι απαραίτητο σε καταστάσεις κλιμακτήριου ή εμμηνόπαυσης.

Αν όλα έχουν καλώς από οργανική άποψη, τότε κάποιας μορφής ψυχολογική υποστήριξη ή ειδικές ασκήσεις μπορούν να βοηθήσουν πολύ.

Διαβάστε περισσότερα: www.futurefamily.gr

* ο Δρ. Ιωάννης Απ. Πήχος MD PhD FRCOG MFFP είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης