Μία πρόσφατη δημοσίευση από το Πανεπιστήμιο του Yale της Αμερικής ασχολήθηκε με το πιθανό γενετικό υπόβαθρο της ενδομητρίωσης. Αν και δε γνωρίζουμε γιατί ορισμένες γυναίκες θα υποφέρουν από ενδομητρίωση, δεν είναι σπάνιο η πάθηση αυτή να εκδηλώνεται σε γυναίκες-συγγενείς πρώτου βαθμού, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να συνυπάρχει κάποια γενετική προδιάθεση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μια συγκεκριμένη μετάλλαξη γονιδίου (k-ras) απαντάται σε πάνω από 30% των γυναικών με ενδομητρίωση σε σχέση με μόνο 5% των υπολοίπων γυναικών. Το ίδιο γονίδιο έχει επίσης ενοχοποιηθεί για τον καρκίνο των ωοθηκών, που γνωρίζουμε ότι μπορεί να είναι λίγο πιο συχνός στις γυναίκες με ενδομητρίωση.

Η ενδομητρίωση είναι μια συχνή γυναικολογική πάθηση που προκαλεί πόνο στην κοιλιά και, συχνά, υπογονιμότητα. Τυπικά, αναπτύσσονται μέσα στην κοιλιά της γυναίκας, μικρές επώδυνες εστίες φλεγμονής, οι οποίες χειροτερεύουν κατά την περίοδο. Δεν είναι σπάνιο, οι εστίες ενδομητρίωσης στις ωοθήκες να μεγαλώσουν σταδιακά και να μετατραπούν σε κύστεις που περιέχουν παλαιό αίμα – σοκολατοειδείς κύστεις. Αποτέλεσμα της χρόνιας φλεγμονής από ενδομητρίωση είναι η δημιουργία ουλών μεταξύ των ευαίσθητων οργάνων – ωοθηκών, σαλπίγγων, μήτρας κλπ. – με απώτερη συνέπεια τον πόνο και τη δυσκολία επίτευξης εγκυμοσύνης.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο γονιδιακός έλεγχος θα μπορεί να εντοπίσει ποιες γυναίκες κινδυνεύουν από ενδομητρίωση. Κάτι τέτοιο ενδέχεται να βοηθήσει πολύ αφού η διάγνωση της ενδομητρίωσης απαιτεί μια μικρή επέμβαση – που λέγεται λαπαροσκόπηση – και γι αυτό συχνά τίθεται μετά από σημαντική χρονική καθυστέρηση.


Το άρθρο επιμελήθηκε και υπογράφει ο Θάνος Παπαθανασίου MD(London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου

www.gynaikologos.net