Συχνά, η οπίσθια κλίση της μήτρας ανακαλύπτεται τυχαία από τον γυναικολόγο κατά τη διάρκεια της γυναικολογικής εξέτασης ή του υπερηχογραφήματος. Το γεγονός ότι η μήτρα γέρνει προς τα πίσω -τη σπονδυλική στήλη- είναι ουσιαστικά μια ανατομική παραλλαγή της θέσης της μήτρας, που δεν συνοδεύεται από κάποια γυναικολογική παθολογία.

Σε περίπου 4 στις 5 γυναίκες, η μήτρα «κοιτά» μπροστά – προς το κοιλιακό τοίχωμα. Η μήτρα θεωρείται ότι είναι σε πρόσθια κλίση. Η οπίσθια κλίση επομένως ανευρίσκεται στο υπόλοιπο 1/5 των γυναικών που, κατά τα άλλα, είναι απόλυτα υγιείς.

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι οι γυναίκες με μήτρα οπίσθιας κλίσης μπορεί να έχουν κάποια μικρά ενοχλήματα και πόνους κατά τη σεξουαλική επαφή, επειδή είναι συχνότερο η μήτρα να συμπιέζεται στις γυναίκες αυτές, ανάλογα με τη στάση που υιοθετείται στην επαφή.

Μια υποκατηγορία γυναικών με οπίσθια μήτρα μπορεί να έχει όντως κάποια γυναικολογική πάθηση, όπως ενδομητρίωση ή συμφύσεις. Στις γυναίκες αυτές, η ίδια η πάθηση συχνά καθηλώνει τη μήτρα στη θέση αυτή. Αν δεν υπήρχε κάποια πάθηση, η κλίση της μήτρας θα ήταν πιθανώς πρόσθια. Στις περιπτώσεις αυτές, οι γυναίκες έχουν ενοχλήματα, ενώ υπάρχουν ευρήματα καθήλωσης της μήτρας κατά τη γυναικολογική εξέταση.

Για την οπίσθια κλίση της μήτρας δεν χρειάζεται κάποια θεραπεία, αφού από μόνη της δεν προκαλεί προβλήματα ούτε υπογονιμότητα. Αν, παρ’ όλα αυτά, υπάρχει υποψία για κάποια γυναικολογική πάθηση, τότε ο γυναικολόγος καλό είναι να προτείνει την περαιτέρω διερεύνηση και θεραπεία, ανάλογα με την πάθηση που θα διαπιστωθεί.

*Στην εξωτερική φωτογραφία: Πρόσθια κλίση μήτρας (πάνω), οπίσθια κλίση μήτρας (κάτω)

Το άρθρο επιμελήθηκε και υπογράφει
ο Θάνος Παπαθανασίου MD (London)
MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου
www.gynaikologos.net