Περίπου το 10%-15% των κλινικά αναγνωρίσιμων κυήσεων καταλήγει σε αυτόματη αποβολή, κυρίως στο πρώτο τρίμηνο. Σε μισές από αυτές αιτία αποτελεί κάποια χρωμοσωματική ανωμαλία και η πλειονότητα των εμβρύων αυτών αποβάλλεται μεταξύ της 8ης και 16ης εβδομάδας της κύησης.

Ένας μικρός αριθμός εμβρύων με χρωμοσωματική ανωμαλία επιβιώνει πέρα από αυτή την περίοδο και είτε οδηγείται σε ενδομήτριο θάνατο είτε καταλήγει τελικά στη γέννηση ενός παθολογικού παιδιού.

Από τις πιο «βιώσιμες» χρωμοσωματικές ανωμαλίες αποτελούν η τρισωμία 21 (σ.Down), οι τρισωμίες 13 και 18 και αυτές του φυλετικού χρωμοσώματος Χ. Θα μπορούσε, λοιπόν, να παρομοιάσει κανείς την όλη διαδικασία σύλληψης παθολογικών εμβρύων σαν ένα παγόβουνο, όπου η σπάνια τελικά γέννηση ενός χρωμοσωματικά ανώμαλου νεογνού αποτελεί μόνο την κορυφή.

Παρ’ όλα αυτά πρέπει να τονισθεί ότι πάνω από το 99% των κυήσεων που εξελίσσονται φυσιολογικά μέχρι το τρίτο τρίμηνο καταλήγει στη γέννηση ενός χρωμοσωματικά φυσιολογικού παιδιού.

Υπογράφει ο Ι. Πήχος Χειρουργός – Γυναικολόγος – Μαιευτήρας

ο Δρ. Ιωάννης Απ. Πήχος MD PhD FRCOG MFFP είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας.

Διαβάστε περισσότερα: www.futurefamily.gr