Και η ψυχή ασθενεί, όταν το σώμα πάσχει

Εμμηνόπαυση, προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, δυσμηνόρροια, επώδυνη συνουσία, ανοργασμία, αντισύλληψη, υστερεκτομή και μαστεκτομή είναι κάποιες από τις καταστάσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη η γυναίκα στη διάρκεια της ζωής της, με σοβαρές -πολλές φορές- ψυχολογικές επιπτώσεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις διαφόρων, φυσιολογικών και μη, καταστάσεων που καλείται να αντιμετωπίσει  η γυναίκα όσο ζει είναι πολύ σημαντικές. Μια ερμηνεία αυτής της βαρύτητας θα μπορούσε να είναι το γεγονός ότι οι περισσότερες από αυτές τις καταστάσεις συνεπάγονται ή προέρχονται από σοβαρές ορμονικές μεταβολές.

Δεν θα ήταν κανείς μακριά από την πραγματικότητα, εάν θεωρούσε ότι ο γυναικείος οργανισμός αποτελεί τον ορισμό της ψυχοσωματικής ολότητας. Σ’ αυτό έχουν συμβάλει και κοινωνικοί λόγοι, καθώς οι σύγχρονες δυτικές κοινωνίες παραμένουν ανδρικές, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλονται για την πολυπόθητη (;) ισορροπία.

Έτσι, στην ψυχική σφαίρα, ο άνδρας δυσκολότερα εκφράζει τα προβλήματά του και ως εκ τούτου απασχολεί λιγότερο τις σχετικές στατιστικές, ενώ η γυναίκα θεωρείται πιο ευάλωτη, καθώς συχνά «διευκολύνεται» να εκφράσει τον πολύπλοκο και συχνά «πάσχοντα» ψυχικό της κόσμο. Οι απαντήσεις δεν ειναι εύκολες, καθώς και η έρευνα δεν μπορεί να είναι αντικειμενική -η ψυχή δεν μετριέται στα μικροβιολογικά και άλλα ιατρικά εργαστήρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπογράφει ο γυναικολόγος μαιευτήρας Γιάννης Πήχος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης