Μία νέα μελέτη από τη Γερμανία εξέτασε την πιθανή επίδραση διαφόρων παιδικών καρκίνων στη μελλοντική γονιμότητα. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές επικοινώνησαν με άτομα που πέρασαν κάποια μορφή κακοήθειας στην παιδική ηλικία και ρώτησαν αν είχαν δυσκολία να πετύχουν εγκυμοσύνη. Οι περισσότεροι επιβιώσαντες από καρκίνο είχαν είτε λευχαιμία είτε κάποιο συμπαγή όγκο σε ζωτικά όργανα.

Από το σύνολο των ερωτηθέντων, περίπου 1 στους 4 δεν είχε καταφέρει να πετύχει εγκυμοσύνη ύστερα από 2 χρόνια προσπαθειών. Τέτοια ζευγάρια που πληρούν το χρονικό όριο των 2 ετών προσπάθειας θεωρούνται επίσημα υπογόνιμα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προφανώς, το παραπάνω ποσοστό (25%) είναι υψηλότερο από αυτό του γενικότερου πληθυσμού, ο οποίος αντιμετωπίζει πρόβλημα γονιμότητας σε ποσοστό περίπου 15%. Αυτό εγείρει υποψίες ότι η προηγούμενη κακοήθεια ή ακόμη και οι απαραίτητες θεραπείες μπορεί να έχουν αρνητική, μόνιμη επίδραση στη γονιμότητα του ατόμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειονότητα των παιδικών καρκίνων απαιτεί τη χρήση χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας, οι οποίες είναι γνωστό ότι μπορεί να βλάψουν τις γονάδες, δηλαδή τους όρχεις και τις ωοθήκες.

Βέβαια, αυτή η μελέτη δεν ήταν τόσο αναλυτική, ώστε να επιβεβαιώνει βλάβη στις γονάδες των ατόμων που βιώνουν την υπογονιμότητα. Παρ’ όλα αυτά, ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι απίθανο και αξίζει να διερευνηθεί περαιτέρω με πιο ολοκληρωμένες μελέτες.

Το άρθρο επιμελήθηκε και υπογράφει ο Θάνος Παπαθανασίου MD (London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

www.gynaikologos.net

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης