Μία νέα εξελικτική μελέτη από τη Μεγάλη Βρετανία ανέδειξε ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στο χρονικό διάστημα του θηλασμού και στο μέγεθος του εγκεφάλου των βρεφών.

Η μελέτη εξέτασε το μέγεθος του εγκεφάλου σε συνάρτηση με το μέγεθος, τη διάρκεια εγκυμοσύνης και του θηλασμού σε 128 θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων του γορίλα, του ελέφαντα, της φάλαινας και, φυσικά, του ανθρώπου. Βρήκε ότι τα θηλαστικά που έχουν μεγαλύτερη διάρκεια εγκυμοσύνης και θηλασμού επιτυγχάνουν μεγαλύτερους όγκους εγκεφαλικής ουσίας στους νεαρούς απογόνους.

Αν και η μελέτη προέρχεται από τον τομέα της εξελικτικής βιολογίας και δεν εστιάζει αποκλειστικά στο ανθρώπινο είδος, λειτουργεί ως ακόμη ένα επιχείρημα υπέρ του αποκλειστικού θηλασμού, για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι αυτό δυνατό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά σε όλες τις γυναίκες να προσπαθούν να θηλάζουν αποκλειστικά τα μωρά τους για τουλάχιστον 6 μήνες, ώστε αυτά να αποκομίζουν τα καλύτερα δυνατά από αυτήν την τόσο φυσιολογική συνήθεια.


Το κείμενο επιμελήθηκε και υπογράφει ο δρ ΘΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ MD(London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Χειρ. Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου