Οι κολπίτιδες είναι συχνές σε πολλές γυναίκες που δεν είναι έγκυες. Τα κλασικά συμπτώματα της κολπίτιδας είναι τα αυξημένα κολπικά υγρά, η δυσοσμία των υγρών, το λευκό, κίτρινο, πράσινο ή άλλα χρώματα, η φαγούρα και ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή.
Ορισμένες κολπίτιδες είναι ακόμα πιο συχνές στην εγκυμοσύνη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αυξημένες ορμόνες που κυκλοφορούν στο σώμα της γυναίκας αλλάζουν τις συνθήκες του κόλπου π.χ. την οξύτητα, με αποτέλεσμα να ευνοείται η ανάπτυξη κάποιων μικροβίων. Χαρακτηριστικά, οι μυκητιάσεις είναι ο πιο συχνός λόγος που μια έγκυος παραπονείται για συμπτώματα τύπου κολπίτιδας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μυκητίαση δεν ενέχει κανένα κίνδυνο για την εγκυμοσύνη. Οι περισσότεροι γιατροί θα συνταγογραφήσουν κάποιο κολπικό υπόθετο κατά των μυκήτων μετά τους πρώτους 3 μήνες της κύησης, αν και γενικά τα υπόθετα αυτά θεωρούνται ασφαλή σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η τριχομονάδα αποτελεί ένα άλλο συχνό αίτιο κολπίτιδας εντός και εκτός εγκυμοσύνης. Αν και δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ γιατρών κατά πόσο η τριχομονάδα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην εγκυμοσύνη, γενικά καλό είναι να θεραπεύεται και στους δύο συντρόφους. Η αντιβίωση κατά της τριχομονάδας διαρκεί περίπου μία εβδομάδα και χορηγείται άφοβα μετά το πρώτο τρίμηνο.
Η τελευταία κατηγορία κολπίτιδας είναι η λεγόμενη βακτηριακή κολπίτιδα. Ουσιαστικά, πρόκειται για υπερανάπτυξη μικροβίων στον κόλπο λόγω ελάττωσης της φυσιολογικής χλωρίδας. Το χαρακτηριστικό εύρημα στην εξέταση των εκκρίσεων του κόλπου είναι η παρουσία clue cells και του μικροβίου Gardnerella vaginalis. Η συγκεκριμένη κολπίτιδα έχει ενοχοποιηθεί για προβλήματα στην εγκυμοσύνη, όπως πρόωρο τοκετό ή πρόωρη ρήξη του θυλακίου, και πρέπει να θεραπεύεται. Η θεραπεία είναι παρόμοια με αυτή που ακολουθείται για την τριχομονάδα, αν και δεν απαιτείται θεραπεία για τoν σύντροφο.
Το άρθρο επιμελήθηκε και υπογράφει ο Θάνος Παπαθανασίου MD (London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου