Μία πρόσφατη επιστημονική μελέτη ανέδειξε ότι πολλές γυναίκες που προετοιμάζονται για εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) έχουν υιοθετήσει κακές συνήθειες και έχουν παράγοντες κινδύνου για μελλοντικά προβλήματα υγείας.
Συγκεκριμένα, το 96% των γυναικών αυτών είχε τουλάχιστον 3 παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων του καπνίσματος, του αλκοόλ, της παχυσαρκίας και της χρήσης φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή.
Είναι γνωστό ότι οι προαναφερθέντες παράγοντες, πέρα από τα μελλοντικά προβλήματα υγείας, επηρεάζουν αρνητικά την πιθανότητα επιτυχίας της IVF. Γνωρίζουμε ότι οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν χαμηλότερη ανταπόκριση στα φάρμακα διέγερσης, υποφέρουν συχνότερα από αποβολές, διαβήτη και υπέρταση της εγκυμοσύνης. Επίσης, στις γυναίκες αυτές είναι πιο συχνός ο ξαφνικός ενδομήτριος θάνατος του εμβρύου.
Οι καπνίστριες έχουν, παρομοίως, χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας στην IVF. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι, ακόμη κι αν μια γυναίκα κόψει το κάπνισμα κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας IVF, η επιτυχία της τεχνικής είναι βελτιωμένη. Επίσης, συχνά είναι τα προβλήματα του πλακούντα κατά τη διάρκεια της κύησης, που οδηγούν σε μικρότερα μωρά και, σπανιότερα, σε αποκόλληση -μια δυνητικά επικίνδυνη επιπλοκή.
Το υπέρμετρο αλκοόλ ελαττώνει τις σεξουαλικές επιδόσεις και είναι το μόνο αποδεδειγμένο τερατογόνο χημικό – μεταξύ των ουσιών καθημερινής χρήσης – κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Τέλος, είναι γνωστό ότι πολλά φάρμακα που λαμβάνονται χωρίς ιατρική συνταγή -και ιδιαίτερα τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη παυσίπονα- μπορεί να προδιαθέτουν σε αποβολές και άλλα προβλήματα στην κύηση. Αυτό ισχύει ακόμη κι αν η γυναίκα τα έχει λάβει πριν διαπιστώσει ότι είναι έγκυος.
Είναι σημαντικό κάθε ζευγάρι που πρόκειται να προχωρήσει σε κάποια θεραπεία γονιμότητας, να προσπαθεί να διορθώσει τέτοιους παράγοντες και συνήθειες, ώστε να εξασφαλίσει τις καλύτερες προϋποθέσεις για εγκυμοσύνη. Από την άλλη μεριά, είναι επίσης βασικό οι γιατροί που ασχολούνται με θεραπείες γονιμότητας να συζητούν τέτοια θέματα και να προσφέρουν ρεαλιστικές και αποδοτικές λύσεις για την καταπολέμηση τέτοιων κακών συνηθειών, πριν προχωρήσουν σε θεραπεία γονιμότητας.
Το άρθρο επιμελήθηκε και υπογράφει ο Θάνος Παπαθανασίου
MD (London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου
www.gynaikologos.net