Τα ορμονικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην εξωσωματική γονιμοποίηση έχουν κατά καιρούς ενοχοποιηθεί για καρκίνο στις γυναίκες, ιδιαίτερα καρκίνο των ωοθηκών και, πιθανώς, του μαστού.

Παρ’ όλα αυτά, μια πρόσφατη μελέτη από τη Σουηδία κατέδειξε ότι τέτοιος κίνδυνος δεν φαίνεται να υπάρχει. Η έρευνα διεξήχθη σε 24,000 γυναίκες που γέννησαν μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση μεταξύ του 1982–2006. Η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου σε αυτές τις γυναίκες συγκρίθηκε με τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου στον ευρύτερο γυναικείο πληθυσμό της Σουηδίας (περίπου 1,4 εκατ. γυναίκες).

Βρέθηκε ότι λιγότερες από 2% των γυναικών ανέπτυξαν καρκίνο στα επόμενα 8 χρόνια, σε σχέση με 5% του γενικότερου πληθυσμού. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν παράγοντες όπως η ηλικία, προηγούμενες εγκυμοσύνες και το κάπνισμα, οι γυναίκες μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση είχαν 25% λιγότερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο.

Αναλύοντας για συγκεκριμένους καρκίνους, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση είχαν διπλάσιο κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών. Απεναντίας, ο καρκίνος του μαστού και του τραχήλου ήταν λιγότερο συχνός στις γυναίκες αυτές.

Η μελέτη αυτή είναι η μεγαλύτερη σε αριθμό γυναικών που έχει δημοσιευτεί σχετικά με την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Σχόλιο του Θάνου Παπαθανασίου:

Αν και η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου συνολικά δεν φαίνεται να διαφέρει μεταξύ γυναικών που έχουν κάνει εξωσωματική γονιμοποίηση και των υπολοίπων, ο καρκίνος των ωοθηκών φαίνεται ότι παραμένει πιο συχνός στις υπό εξέταση γυναίκες. Βέβαια, η μελέτη αυτή δεν μπορεί να αποδείξει αν ευθύνεται η εξωσωματική γονιμοποίηση ή η ποιότητα των ωοθηκών αυτών των γυναικών, που προδιαθέτει σε υπογονιμότητα και καρκίνο των ωοθηκών.

Η χαμηλότερη συχνότητα καρκίνου του τραχήλου στις ίδιες γυναίκες μπορεί να εξηγηθεί, αν αναλογιστούμε ότι οι γυναίκες αυτές παρακολουθούνται στενότερα από γιατρούς ή από το γεγονός ότι έχουν πιο συγκρατημένη και μονογαμική σεξουαλική δραστηριότητα.

Η χαμηλότερη συχνότητα καρκίνου του μαστού μπορεί να εξηγηθεί από την «προστατευτική» δράση της εγκυμοσύνης που προέκυψε μετά τη θεραπεία. Δεν γνωρίζουμε αν το ρίσκο για καρκίνο του μαστού είναι υψηλότερο σε γυναίκες με αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Το κείμενο επιμελήθηκε και υπογράφει ο δρ ΘΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ MD(London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Χειρ. Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου